Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | Machtige Asgreen fopt sprintersploegen en boekt eerste zege in grote ronde

Menno Waebeke

Geupdate 20/07/2023 om 19:04 GMT+2

Kasper Asgreen heeft de achttiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Deen van Soudal Quick-Step was de sterkste uit een kopgroepje van vier man, die maar net uit de greep van alle sprintersploegen bleef. Asgreen was in de eerste kilometer weggereden en leek lang op een onmogelijke missie te zijn, maar fopte het peloton en boekte zijn eerste zege ooit in een grote ronde.

Tour de France | Machtige Asgreen fopt sprintersploegen en boekt eerste zege in grote ronde

Aangezien een hoop ploegen in deze Tour de France nog geen ritzege hadden geboekt, leek een massasprint voor aanvang van deze achttiende etappe niet per se in de sterren geschreven. Na enkele kilometers werd echter wel duidelijk dat weinig renners echt trek hadden in een vluchtpoging.
Drie renners kregen vrijwel direct de ruimte van het peloton. Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step) en Jonas Abrahamsen (Uno-X) vormden de kopgroep, maar het drietal reed - al dan niet bewust - slechts een dikke minuut weg van de sprintersploegen.
Onderweg passeerden de renners onder anderen de Côte de Chambéry-le-Haut en de Côte de Boissieu, maar om de bergpunten werd vandaag ook niet bepaald gestreden. Het verschil bleef kilometerslang gelijk en dus leken de ploegen van Jasper Philipsen en Mads Pedersen een eenvoudige dag te krijgen.
picture

Tour de France | Bekijk in samenvatting hoe Asgreen het peloton fopt en Eenkhoorn klopt

Aanval Eenkhoorn

Dat veranderde echter volledig op zo'n 80 kilometer van de streep. Quentin Pacher, Fred Wright en Pascal Eenkhoorn probeerden de oversteek te maken, maar dat kon op weinig waardering rekenen van de sprintersploegen. Eenkhoorn werd nota bene door Philipsen zelf flink in de weg gereden.
De Belgische sprinter ging opzettelijk voor Eenkhoorn rijden en sneed hem bovendien meerdere keren gevaarlijk af. De Nederlander werd echter niet ontmoedigd en probeerde het even later nog eens. Eenkhoorn reed met behulp van zijn ploeggenoot Campenaerts naar de kop van de koers toe en een nieuwe wedstrijd was geboren.
picture

Tour de France | Geïrriteerde Philipsen wil aanval voorkomen en snijdt Eenkhoorn gevaarlijk af

Boeiende achtervolging

Het tempo in de kopgroep ging flink de lucht in en dus raakten de ploegen van de sprinters een beetje in paniek. Alpecin-Deceuninck kreeg de hulp van onder andere Team Jayco AlUla (Groenewegen), BORA-hansgrohe (Meeus), Lidl-Trek (Pedersen) en Team dsm-firmenich (Welsford).
Langzaam maar zeker liep de voorsprong van de vier koplopers terug, maar plotseling was de koers terug spannend. Het gedrag van Philipsen had duidelijk wat kwaad bloed gezet bij een aantal ploegen, want Soudal-Quickstep probeerde de achtervolging - in dienst van Asgreen - flink te verstoren.
picture

Tour de France | Asgreen heeft eindelijk zege in grote ronde te pakken - "Deze is voor Dries"

Prachtig spel

De kopgroep ging de laatste tien kilometer in met twintig seconden voorsprong en Alpecin-Deceuninck moest steeds meer mannetjes opbranden om in de buurt van de koplopers te komen. Ook klimmers als Mattias Skelmose en Patrick Konrad moesten flink aan de bak.
Het verschil bleef echter gelijk en dus moest ook Bini Girmay zijn ploeg op kop gaan zetten. Onder het werk van de mannen van Intermarché-Circus-Wanty werd het verschil weer wat kleiner, maar de koplopers kregen met nog vijf kilometer te gaan een steeds grotere kans op de ritzege.

Asgreen doet het

De voorsprong van de moedige vluchters werd kleiner en kleiner en op drie kilometer van de meet dook de voorgift voor het eerst onder de tien seconden. In de laatste kilometer gingen de vier nog een beetje pokeren, maar de voorsprong bleek net groot genoeg.
In de eindsprint was het Kasper Asgreen die het eerste aanging. De Deen trok er na een bizarre inspanning nog een machtige sprint uit en kon juichen op de meet. De knecht van Soudal Quick-Step versloeg Eenkhoorn en Abrahamsen en boekt zijn eerste zege ooit in een grote ronde.

Uitslag etappe 18: Moûtiers – Bourg-en-Bresse (184,9 km)

1 Kasper Asgreen - 4:06:48
2. Pascal Eenkhoorn - +0:00
3. Jonas Abrahamsen - “
4. Jasper Philipsen - “
5. Mads Pedersen - “
6. Cees Bol - “
7. Jordi Meeus - “
8. Matteo Trentin - “
9. Christophe Laporte - “
10. Luca Mozzato - “

Gele trui - algemeen klassement

1. Jonas Vingegaard - 72:04:39
2. Tadej Pogacar - +7:35
3. Adam Yates - +10:45
4. Carlos Rodriguez - +12:01
5. Simon Yates - +12:19
6. Pello Bilbao - +12:50
7. Jai Hindley - +13:50
8. Felix Gall - +16:11
9. Sepp Kuss - +16:49
10. David Gaudu - +17:57

Waar kijk je?

Mis geen minuut van deze Tour de France. Schakel elke etappe live in via Eurosport of discovery+ en geniet van het grootste wielercircus op aarde.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie