Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

La Vuelta | Route en parcours - Ploegentijdrit in Barcelona en aankomst op Spaanse Mont Ventoux

Menno Waebeke

Geupdate 10/01/2023 om 20:11 GMT+1

Het parcours van de Vuelta a España van 2023 is bekend. De renners beginnen de Spaanse wielerronde met een ploegentijdrit in Barcelona en krijgen met zeven berg- en zes heuveletappes een loodzware route voorgeschoteld door het Spaanse land. Na 21 etappes wordt net als vorige jaren afgesloten met een sprintetappe in hoofdstad Madrid.

La Vuelta | Route en parcours - Ploegentijdrit in Barcelona en aankomst op Spaanse Mont Ventoux

De 78e editie van de Vuelta a España begint zaterdag 26 augustus met een 14,6 kilometer lange ploegentijdrit in de straten van Barcelona. De opening van een grote ronde is normaliter voer voor de sprinters, maar de eerste week in Spanje kent dit jaar weinig vlakke meters. Na de ploegentijdrit trekken de renners namelijk al snel richting Andorra, waar in de derde etappe direct een zware bergrit aan ze wordt voorgeschoteld.
De klassementsmannen kunnen na de eerste grote test in het prinsdom even op adem komen met twee overgangsetappes, maar in de zesde etappe staat een aankomst op de 'Spaanse Mont Ventoux' op het programma. De klim naar Observatorio Astrofísico de Javalambre is bijna 11 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 8 procent. In de laatste vijf kilometer is dat zelfs 10,7 procent.
picture

Samenvatting etappe 5 Vuelta - Jetse Bol in de aanval

Spaanse sterrenwacht

De rit naar de Spaanse sterrenwacht van Javalambre stond ook in 2019 al eens op de rol. Toen was het de Spanjaard Ángel Madrazo die voor zijn ploeggenoot Jetse Bol de overwinning greep in de vijfde etappe. Daarachter was Miguel Ángel López op de vierde plaats de beste klassementsrenner.
Pas in de zevende etappe krijgen de - inmiddels vermoeide - sprinters pas hun eerste kans op een ritzege als er een vlakke etappe naar Oliva wordt verreden. Het is dan ook de vraag hoeveel pure sprinters er aan het vertrek gaan staan in Barcelona. Na een bergrit rond Valencia en een heuvelrit in Murcia volgt op maandag 4 september de eerste rustdag.
picture

La Vuelta | Sam Bennett pakt tweede ritzege in Nederland met machtige sprint

Col du Tourmalet

Daags na de rustdag staat direct de eerste individuele tijdrit op de rol. De pure tijdrijders worden dit jaar niet verwend in Spanje, want de 25 kilometer in Valladolid zijn de enige kilometers waar zij het verschil kunnen gaan maken. Ook in de tweede week is het vooral aan de berggeiten in deze Vuelta.
Na de vermoedelijke massasprint tijdens de twaalfde etappe naar Zaragoza staat op vrijdag in de dertiende etappe een monsterrit op het programma als de renners de Col du Tourmalet gaan beklimmen. De Vuelta-organisatie maakt daarvoor een klein uitstapje naar hun Franse bovenburen.
De laatste keer dat de Tourmalet opdook in het parcours van een grote ronde was twee jaar geleden tijdens de Tour de France. In de achttiende etappe was geletruidrager Tadej Pogacar nipt te sterk voor Jonas Vingegaard.
picture

Tour de France | Tadej Pogacar speelt als kat met muizen en wint alles

Opvolger van Poels en Contador

Mocht het algemeen klassement voor de laatste week nog niet zijn beslecht, dan is er nog veel mogelijk voor de klimmers. Twee dagen na de rustdag finishen de renners namelijk de legendarische Alto de l'Angliru. De loodzware col is voor de negende keer opgenomen in het Vuelta-parcours en kent met Alberto Contador (2x), Roberto Heras en Wout Poels (na de schorsing van Juan José Cobo) een aantal mooie winnaars.
'Het Beest van Asturias' over een geitenpad in Noord-Spanje is 13,2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4 procent. Als je in de laatste week nog een verschil wilt maken, dan moet je dat hier doen.
Ook deze editie van de Vuelta wordt afgesloten met een laatste etappe naar Madrid. De sprinters - die het klimgeweld hebben overleefd - krijgen in de Spaanse hoofdstad een van de weinige kansen op eremetaal.

Waar kijk je?

De 78e editie van de Vuelta a España kijk je ook dit jaar weer live op Eurosport en discovery+. Blijf op de hoogte van de strijd om het rood en mis geen minuut van de laatste grote ronde van het jaar.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie