Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Waalse Pijl | Demi Vollering gesteund door Kopecky op jacht naar titelprolongatie - preview

Yannick Wezenbeek

Geupdate 16/04/2024 om 22:48 GMT+2

Het jaarlijkse spektakelstuk op de Muur van Hoei staat weer voor de deur. Het koersverloop mag dan altijd voorspelbaar zijn... sinds Anna van der Breggen niet meer meerijdt in het peloton is de winnares aanwijzen van de Waalse Pijl wat minder goed voorspelbaar. Toch is de winnares van vorig jaar, Demi Vollering, de topfavoriete. Zeker gezien de steun van Lotte Kopecky.

Waalse Pijl | Zeer overtuigende Demi Vollering wint voor het eerst op de Muur van Huy

Parcours

Iets voor 14:00 uur starten de vrouwen aan hun ronde van ruim 140 kilometer in en rondom Hoei. Opvallend is dat de vrouwen dit jaar nog ‘maar’ twee keer de Muur gaan beklimmen waarvan één keer natuurlijk de finish is. Normaal gesproken zal daar de beslissing, zoals gebruikelijk, vallen. Zeker ook omdat de andere beklimmingen veel minder zwaar zijn.
De dames beklimmen naast tweemaal de Muur van Hoei, de Côte de Gives, Côte de Courrière, Cote d’Evrehailles en de Côte d'Ereffe (2x). De Côte d'Ereffe wordt voor het laatst beklommen op dertien kilometer van de Muur. Die beklimming wordt vooral gezien als opwarmertje voor het slot van 1,3 kilometer aan 9,3%.
picture

Waalse Pijl | "Ik was niet super goed" - Demi Vollering na sterke winst op de Muur van Huy

Favorieten

Demi Vollering won vorig jaar de Waalse Pijl en wil dit jaar haar titel verdedigen. Zo goed in vorm als verleden jaar is de Nederlandse nu niet, maar topfavoriet voor de zege in Hoei is ze altijd. Zeker ook omdat ze kan bouwen op een meesterknecht in de vorm van SD Worx-ploeggenote Lotte Kopecky. De wereldkampioene maakt haar debuut in de Ardense klassiekers.
De concurrentie komt uit de hoek van Lidl-Trek. De vraag bij die ploeg is welke kaart ze gaan uitspelen. Elisa Longo Borghini en Gaia Realini lijken de voornaamste kanshebbers. Borghini is helemaal herboren, maar lijkt toch te gaan werken voor Realini. Zij werd vorig jaar nog derde bij de Waalse Pijl.
Verder is Katarzyna Niewiadoma altijd een kanshebber op de Muur van Hoei. Al zes keer eindigde ze in de top tien, maar nog nooit wist ze de wedstrijd te winnen. Wie weet komt daar woensdag verandering in.
picture

Waalse Pijl | Cavalli troeft van Vleuten af

Outsiders

Mocht er iets gebeuren met Vollering én Kopecky dan kan SD Worx nog terugvallen op Niamh Fisher-Black. Ze liet dit seizoen al zien mee te kunnen op steile beklimmingen en dat is natuurlijk een vereiste om goed te zijn in de Waalse Pijl.
De talentvolle Evita Muzic is de hoop van FDJ-SUEZ terwijl Ashleigh Moolman-Pasio op haar 38e nog altijd in een gevaarlijke outsider is. Zij rijdt de laatst jaren met regelmaat in de top tien in de Waalse Pijl.
Iemand die de laatste jaren ook in de top tien rijdt in Hoei is Mavi García. Maar of de outsiders goed genoeg zijn om het koningskoppel te verslaan...
picture

Brabantse Pijl | Longo Borghini lost Vollering op beslissend moment en soleert naar zege in Overijse

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel