Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Waalse Pijl | Kasia Niewiadoma wint na sterk eindschot op Muur van Hoei, Demi Vollering afgetroefd

Edward Swier

Geupdate 18/04/2024 om 12:13 GMT+2

Demi Vollering is er in de Waalse Pijl niet in geslaagd haar zege van 2023 te prolongeren. In de ultieme meters van de Waalse klassieker werd Vollering voorbijgestoken door de Poolse Kasia Niewiadoma. Vollering werd nog wel tweede op de Muur van Hoei. Niewiadoma had al sinds 2019 geen grote zege geboekt. Dat jaar was ze de beste in de Amstel Gold Race.

Waalse Pijl | Kasia Niewiadoma wint na sterk eindschot op Muur van Hoei, Demi Vollering afgetroefd

Niewiadoma is een vaste waarde in het vrouwenpeloton. De kopvrouw van Canyon-SRAM zit er altijd wel bij, maar als de prijzen verdeeld worden doet ze nooit de grootste graai uit de pot. Dat is vaak te wijten aan haar aanvallende manier van koersen. Niet zelden laat ze zich in de kaarten kijken, geeft ze onderweg meer dan ze had gewild. Voor dit jaar had de 29-jarige Poolse zich voorgenomen wat minder met de krachten te smijten.
Op de Muur van Hoei, waar elk beetje overschot welkom is, bewees ze dat haar nieuwe tactiek werkt. Terwijl Demi Vollering de klim leidde, en zich geschaduwd wist door Elisa Longo Borghini, schoof Niewiadoma mee. Pas met het finishdoek in beeld nam ze alsnog het commando. Vollering moest passen en werd - na haar zege van vorig jaar- tweede. Longo Borghini completeerde het podium.

Net als de mannen kregen ook de vrouwen in de Waalse Pijl te maken met wisselende weersomstandigheden. Ze startten om twee uur al in een stortbui. Later op de middag werd het weliswaar wat droger, maar toen waren de vrouwen al compleet weggeregend. Bovendien was de temperatuur de hele middag in Wallonië bepaald niet hoog te noemen. Voor het eerst finishten de vrouwen na de mannen in de Waalse Pijl, waardoor hun finishtijd tegen zes uur in de middag lag.
picture

Wielrennen | Kasia Niewiadoma reageert op haar overwinning in de Waalse Pijl

Groot gat

Na een aanloop van 40 kilometer, waarin niemand zich door het weer geroepen voelde om te demarreren, vormde zich alsnog een kopgroep van drie vrouwen. Sara Martin (Movistar), Julie van de Velde (AG Insurance-Soudal) en Elena Hartmann (Roland) namen aanvankelijk langzaam afstand. Maar zelfs met minder dan 50 kilometer te gaan groeide de kloof nog, tot 4.45 minuten maximaal. Bij de eerste beklimming van de Muur van Hoei had het trio nog een gat van 3.30 minuten met het peloton.
Het was daarna interessant om te zien of de favorieten wilden wachten tot de ultieme klim van diezelfde Muur of dat er nog iemand dat scenario dacht te kunnen ontlopen. Grace Brown (FDJ SUEZ) en Pauliena Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) zwommen wel lang tussen kopgroep en peloton in, maar een springplank vormden ze niet. Op 10 kilometer van de streep waren de vroege koploopsters ingelopen en waagde Rooijakkers (met Elise Chabbey en Elisa Longo Borghini en Kopecky als slot op de deur voor SD Worx) een nieuwe, vergeefse poging. Riejanne Markus op haar beurt probeerde het met minder dan vijf kilometer te gaan.
Maar uiteindelijk kwam het inderdaad, toch weer, aan op de laatste kilometer.
picture

Waalse Pijl | Stephen Williams wint loodzware Waalse Pijl met verwoestende aanval op Muur van Hoei

Hoofdprijs

Vorig jaar was de Waalse Pijl voor Vollering het waardevolle tussendoortje, na winst in de Amstel Gold Race en in aanloop naar haar overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. Nu beschouwde Vollering de Waalse Pijl vooraf als een hoofdprijs met hoofdletter H. Immers, in 2024 had ze nog geen enkele koers gewonnen.
In navolging van haar ploegleider Anna van der Breggen, zelf tussen 2015 en 2021 zeven keer winnares op rij, vreesde Vollering deze editie van de Waalse Pijl vooraf. Niet alleen was de route met 146 kilometer langer dan ooit, er was ook flink aan het parcours gesleuteld waardoor een aantal nieuwe klimmetjes opdoemden. “Het is echt altijd pittig, er is geen tijd om bij te komen. We zullen, zeker omdat het zo slecht weer is, van start tot finish lijden.’’
Vollering, veelbesproken in en rond het peloton vanwege haar aangekondigde vertrek bij SD Worx (en mogelijke transfer naar FDJ SUEZ), had echter onderweg nauwelijks een jasje uitgedaan. Tenminste, daar was op de Muur van Hoei niks van te merken. Lang leidde ze de dans, soeverein gaf ze het tempo aan. Slechts Niewiadoma had daar nog een antwoord op.

Uitslag Waalse Pijl vrouwen

1. Katarzyna Niewiadoma 3:55:29
2. Demi Vollering +0:02
3. Elisa Longo Borghini +0:04
4. Evita Muzic +0:07
5. Ashleigh Moolman +0:11

WAAR KIJK JE?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel