Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Zeilen | Prelims America’s Cup – Het raceformat, het schema en de teams: een preview

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 13/09/2023 om 13:56 GMT+2

De Prelims van de 37ste America’s Cup staan voor de deur. Wanneer vinden ze plaats, hoe zit het raceformat en het schema in elkaar en welke teams doen er mee? Eurosport blikt vooruit op een nieuw treffen tussen de beste zeilers ter wereld. Emirates New Zealand is de titelverdediger, wij vertellen je alles wat je over dit evenement moet weten!

Emirates New Zealand won de America's Cup in 2021

Foto: Getty Images

In 1851 werd de eerste America’s Cup georganiseerd en dat maakt het de oudste trofee in de internationale topsport. Op weg naar het evenement dat volgend jaar in oktober plaats vindt, zijn er eerst de Prelims. Emirates New Zealand won in 2021 de laatste America’s Cup, kunnen zij hun succes herhalen?
Wij nemen je mee door alle informatie die je nodig hebt voorafgaand aan de Prelims van dit prachtige evenement.

Wat is de America’s Cup?

De America’s Cup is een internationale zeilwedstrijd die normaal gesproken iedere drie of vier jaar plaats vindt. De eerste editie werd gehouden in 1851, in 2024 zijn we toe aan uitvoering nummer 37.

Wat zijn de Prelims voor de America’s Cup?

De 37ste America’s Cup start met Prelim regatta’s (zeilwedstrijden) in Vilanova i la Geltrú in Catalonië, Spanje. Dat gebeurt van 14 tot en met 17 september, waarna een tweede Prelim-ronde volgt in Jeddah, Saudi Arabië van 29 november tot en met 2 december en vervolgens een derde Prelim-sessie volgt in Barcelona, in augustus 2024.
Deze regatta’s zijn warming-up wedstrijden voor de echte competitie die in de volgende zomer van start gaat. De Prelims zorgen voor vier dagen actie, die uiteindelijk zullen leiden tot de twee beste teams die de finale gaan betwisten.
De eerste twee regatta’s zullen plaatsvinden in AC40-boten, terwijl de derde regatta wordt afgelegd in AC75-boten. Ieder AC40-team heeft vier zeilers aan boord, twee die vanaf de voorste ‘pod’ acteren door te sturen en twee crewmembers die verantwoordelijk zijn voor de achterste ‘pod’ en het zeil en foil hanteren. Bij de AC75-boten zijn acht man aan boord.

Hoe ziet het schema eruit voor de Prelims van de America’s Cup?

De eerste ronde van de Prelims vindt dus plaats in het Catalaanse Vilanova i la Geltrú. Aan de Costa Daurada begint men op donderdag 14 augustus met een officiële trainingsdag. De andere drie dagen staan in het teken van de eerste races.
Het volledige schema is als volgt:
- Donderdag 14 september 2023: Officiële training
- Vrijdag 15 september 2023: Drie races
- Zaterdag 16 september 2023: Drie races
- Zondag 17 september 2023: Twee races, gevolgd door de finale
Iedere dag starten om 15:30 uur de regatta’s. De schema’s voor Jeddah en Barcelona zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

Hoe werkt de America’s Cup?

Na de Prelim-events krijgen we de Challenger Selection Series. Dan gaat de America’s Cup echt een versnelling hoger, wanneer vijf teams tegen elkaar strijden in een serie één-tegen-éénwedstrijden om te zien wie later dat jaar het recht heeft om verdedigend titelhouder Emirates New Zealand te bekampen in de America’s Cup-finale.
De vijf uitdagers zullen elkaar twee keer tegenkomen, waarna de beste vier teams naar de halve finales gaan. De winnaars van die halve finales clashen dus in de finale, wie het beste uit die strijd komt mag het in de finale van de 37ste America’s Cup opnemen tegen Emirates New Zealand.
De Challenger Selection Series zullen komende zomer plaatsvinden, de data zijn nog niet bevestigd. De America’s Cup-finale tussen Emirates New Zealand en de winnaar van de Challenger Selection Series start op 12 oktober 2024.

Hoe werkt de score tijdens de America’s Cup?

In de Prelims krijgt ieder team punten op basis van hun eindpositie in een race. De twee teams die het beste scoren zullen het uitvechten in de finale.
De winnaar van de Challenger Selection Series en Emirates New Zealand gaan de strijd aan om de America’s Cup in een wedstrijd van 13 races. De winnaar van iedere race scoort een punt, de ander krijgt nul punten. Het eerste team dat zeven punten scoort, wint de Cup.

Welke teams doen er mee tijdens de America’s Cup?

De 6 teams die meedoen aan de 37ste America’s Cup zijn:
- Alinghi Red Bull Racing (Zwitserland)
- American Magic New York Yacht (Verenigde Staten)
- Emirates New Zealand (Nieuw-Zeeland)
- INEOS Britannia (Groot-Brittannië)
- Luna Rossa Prada Pirelli (Italië)
- Orient Express Racing Team (Frankrijk)

Waar volg je het sportnieuws?

Al het nieuws van voetbal tot wielrennen en van atletiek tot tennis volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie