Paris 2024 | Zeilen wordt foilen - treedt Van Opzeeland in gouden voetsporen Badloe?

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 08/05/2024 om 17:35 GMT+2

TeamNL vierde tijdens recente Olympische Spelen flink succes op de surfplank. Het was zelfs niet eens spannend of windsurfer Kiran Badloe goud zou pakken. Tijdens Paris 2024 is alles anders, want zeilen is deels foilen geworden. Badloe greep zelfs naast een olympisch ticket. Hij werd verslagen door Luuc van Opzeeland, die niet in Parijs, maar Marseille naar goud wil ‘vliegen’ over het water.

Tokyo 2020 | Kiran Badloe wint 4e goud voor Nederland

Tekst: Anke Haadsma
Wat: Zeilen (foilen)
Waar: Marseille (Middellandse Zee)
Wanneer: 28 juli - 8 augustus
Waar te zien: Eurosport 1 & HBO Max
Nederlandse deelnemers: Luuc van Opzeeland en Sara Wennekes (IQFoil), Annelous Lammerts (Kitefoil) en Laila van der Meer/Bjarne Bouwer (Nacra 17)
Favorieten: Sharon Kantor, Riccardo Pianosi, Eleanor Aldridge, Ruggero Titta/Catarina Banti

Helft van zeilklassen gaat foilen op de Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen zien we deze zomer veel zeilers, windsurfers en kiters vliegen over het water. In vijf verschillende zeildisciplines wordt er namelijk gefoild. Dat is veel, want tijdens de vorige olympische cyclus was dit nog maar één discipline. Toen was de kitesport ook nog niet olympisch.
Het foilen moet de zeilsport spectaculairder, en daarmee aantrekkelijker maken. Maar wat is foilen nu eigenlijk precies en welke Nederlanders gaan we zien binnen deze discipline?
De zeilers, windsurfers en kiters vallen allemaal onder het olympische onderdeel zeilen. Het zeiltoernooi vindt ook niet plaats in Parijs, waar bij de meeste sporten wordt gestreden voor de medailles. De zeilers wijken uit naar Marseille, waar dankzij de Middellandse Zee net iets meer water beschikbaar is.
Daar op het water van Marseille strijden straks in totaal tien olympische zeilklassen. Hiervan zijn er nu dus vijf foilend. Het gaat hier om Nacra 17, Kitefoil (man en vrouw) en IQFoil (man en vrouw). De Nacra 17 is al sinds de Spelen van Rio in 2016 de foilende olympische klasse. Kitefoil en IQFoil maken deze Spelen hun entree.
picture

Tokyo 2020 | Interview met Kiran Badloe voor medaillerace

Wat is foilen?

Bij foilen wordt de boot of plank uit het water gelicht. Dit gebeurt door middel van een soort vleugel onder de boot of plank. In het geval van de zeilboot is de foil het verlengde van het zwaard, die ervoor zorgt dat de boot niet gaat driften. In het verlengde zit nu een soort mini-vleugel. Bij de beide planken zit die foil op de plek van de skeg, meer naar achteren.
Bij voldoende bootsnelheid zorgt de vleugel ervoor dat de boot (of plank) uit het water komt en dan op de vleugel over het water vliegt. Het is spectaculair omdat de zeilers hiermee veel hogere snelheden kunnen behalen. Er is namelijk minder weerstand van het water. De snelheid zorgt natuurlijk voor meer spanning op het water, de zeilers moeten namelijk sneller beslissingen maken, maar ook voor het publiek is het spectaculairder om naar te kijken.
picture

The Ocean Race | Schipper Team Malizia stapt op foil om visnet weg te snijden

Wie gaan er foilen namens TeamNL?

Binnen de windsurfklasse hebben we de IQFoil, dit is eigenlijk de nieuwe RS:X. Op de RS:X hebben wij als Nederland veel succes gehad met tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en ook zijn opvolger Kiran Badloe wist met overmacht de gouden plak te halen tijdens de Spelen van Tokyo 2020.
Badloe stapte daarna over op de IQFoil, maar de concurrentie in deze nieuwe en spectaculaire klasse was groot. Badloe moest in het kwalificatietraject zijn meerdere erkennen in Luuc van Opzeeland. Van Opzeeland werd afgelopen zomer tijdens het WK zeilen in Scheveningen al wereldkampioen en gaat nu namens Nederland naar de Olympische Spelen waar hij kanshebber is op een gouden plak.
Bij de vrouwen zien we ook een nieuw gezicht op de plank. Op de RS:X was Lilian de Geus de grootste. Hoewel zij nooit een olympische plak heeft behaald, wist ze wel drie wereldtitels te halen. Na de Spelen van Tokio stapte ook zij over op de IQFoil. Hier kreeg ze concurrentie van Sara Wennekes. Afgelopen januari won Wennekes de interne strijd om het olympische ticket. Hoewel zij al heel wat jaren meedraait in het windsurfcircuit, gaat ze nu in de relaxte positie van underdog richting de Spelen.
picture

Tokyo 2020 | Badloe op koers voor goud na goede uitslagen in race 11 en 12

Ogen op Annelous Lammerts op de Kitefoil

Voor de kitesurfers is de Olympische Spelen helemaal nieuw. Namens Nederland gaat Annelous Lammerts in de klasse Kitefoil-vrouw naar de Spelen. Bij de heren wist niemand te voldoen aan de eisen die gesteld werden voor deelname… zij gaan zich richten op de Spelen van 2028. Lammerts was altijd al succesvol in het kitesurfcircuit, in de freestyle discipline.
Toen haar sport olympisch werd, wist ze dat ze deze kans moest pakken. Het olympisch kitesurfen ziet er net anders uit, het is geen jurysport maar een snelheidssport. De kitesurfers varen, net als alle andere zeilklassen, een wedstrijd om de boeien. Degene die als eerste over de finishlijn komt, die wint. Lammerts moest dus eigenlijk een nieuwe sport leren, maar wel met haar vertrouwde kitesurfmateriaal.
Ze heeft veel progressie geboekt en wist onlangs nog zilver te winnen op het EK kitefoilen. Hiermee wist Lammerts haar olympisch ticket veilig te stellen.
picture

The Ocean Race | Hoe voelt het om te zeilen aan boord van een vliegende Imoca?

Nederlands duo in Nacra 17 snel bij de wereldtop

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer hebben zichzelf in korte periode op het wereldtoneel gevaren in de Nacra 17. Dit is de enige zeilboot op foils. Tokyo 2020 kwam te vroeg voor dit duo. Hoewel de twee dicht bij een kwalificatie zaten, kwamen ze net tekort. Zij gingen zich daarop volledig focussen op de Spelen in Marseille.
Van der Meer en Bouwer boekten snel progressie waardoor ze vierde werden tijdens het WK zeilen in Den Haag vorig jaar. Tijdens het EK later dat jaar stelden ze hun olympisch ticket veilig met een tiende plek.
Het olympisch zeiltoernooi in Marseille vindt plaats van 28 juli tot en met 8 augustus.
picture

Olympische Spelen | Aankomst Olympische Vlam is belangrijke testcase voor de Fransen

WAAR KIJK JE?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie