Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

The Ocean Race | “Heb hier tien jaar voor gewerkt” – 11th Hour-schipper Enright na zege

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 29/06/2023 om 18:47 GMT+2

Een race van zes maanden die door de jury wordt beslist. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken. Toch was het zo: 11th Hour werd na toekenning van vier punten door de wedstrijdjury uitgeroepen als winnaar van The Ocean Race 2022/23. Schipper Charlie Enright was natuurlijk door het dolle heen.

The Ocean Race | “Heb hier tien jaar voor gewerkt” – 11th Hour-schipper Enright na zege

In de zevende leg viel 11th Hour Racing Team uit, na een botsing met GUYOT voor de kust van Scheveningen/Den Haag. Het Amerikaanse team leek lange tijd The Ocean Race te gaan winnen, maar de aanvaring leek daar anders over te beslissen.
11th Hour Racing Team keerde terug naar de haven van Scheveningen, maar de schade bleek te groot om de etappe te hervatten. In Genua kregen de Amerikanen vier punten toegekend ter compensatie, waardoor ze alsnog wonnen.
picture

The Ocean Race | GUYOT Europe vol in botsing met 11th Hour Racing, wedstrijd volledig op zijn kop

Dik verdiend

“Tien jaar heb ik alles gegeven om een moment als dit mee te maken”, antwoordde Charlie Enright, de schipper van 11th Hour Racing Team, direct na de aankomst. “Ik zeil al vanaf mijn vijfde en ben al tien jaar aan het jagen om deze race te winnen. Dat dit allemaal gebeurt is eigenlijk een droom die uitkomt.”
De manier waarop was natuurlijk bijzonder. “Dat script had niemand kunnen schrijven”, aldus de Amerikaan. “Natuurlijk zouden we het liefst alles op het water hebben beslist. Toch kunnen we zeggen dat de zege dik verdiend is. Iedereen heeft het geweldig gedaan, helemaal wanneer het lastig was. Het resultaat zie je vandaag.”
6 maanden waren de IMOCA’s onderweg, Enright had dan ook lof voor alle tegenstanders. “Het was het zwaarste parcours in de historie van The Ocean Race. Voor iedereen is het al een hele prestatie om überhaupt hier aan te komen. We zijn de laatste zes maanden één grote familie geworden.”
Genua als aankomstplaats was als de laatste bladzijde van een jongensboek, zo stelde Enright. “Wat een prachtige plaats voor de Grande Finale. Al het volk wat hier naartoe is gekomen, al het werk dat erachter zat om hier te zijn. We voelen ons dankbaar, het was een geweldige ervaring.”
picture

The Ocean Race | Crew 11th Hour Racing Team viert verkrijgen eindzege met frisse duik in zee

Waar kijk je?

The Ocean Race 2022-23 volg je op de voet via de kanalen van Eurosport en discovery+. Dankzij de widget kun je tijdens de zeven etappes zelfs live bijhouden waar ergens op een oceaan of zee de boten precies varen en met welke snelheid. De strijd tegen de elementen in deze gruwelijke zeilrace vormt een ongekende uitdaging en levert zeer spectaculaire beelden op, die we volop met jullie delen. Het commentaar wordt verzorgd door Robbert Reimering en oud-deelnemer Gerd-Jan Poortman.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie