Paris 2024 | Corbeau en Kamminga gaan voor goud op schoolslag, hoeveel kans maken ze?

Wian Slendebroek

Geupdate 25/04/2024 om 14:00 GMT+2

Zwemmen is na atletiek de sport waar tijdens Paris 2024 de meeste gouden medailles verdiend kunnen worden. Op 37 afstanden zijn er medailles te winnen. Liggen er Nederlandse zwemplakken in het verschiet tijdens de Olympische Spelen? Casper Corbeau en Arno Kamminga lijken de grootste kanshebbers. Mis niets van Paris 2024 op Eurosport en HBO Max.

Tokyo 2020 | Zilver voor Kamminga op 200m schoolslag

Voor Nederlandse kijkers is het eindelijk goed mogelijk om zwemmen te kijken, zonder je slaapritme volledig om te gooien. In Rio als in Tokio vond het zwemmen midden in de nacht plaats. Precies het juiste moment voor de Amerikaanse kijker, maar haast onmogelijk als Europeaan. Met de Spelen weer in dezelfde tijdzone als die van Nederland zal het zwemmen weer primetime op de Nederlandse televisies en andere schermen te zien zijn.
  • Wat: Zwemmen (mannen)
  • Waar: Paris La Défense Arena
  • Wanneer: 27 juli - 3 augustus (20:30 - 22:30 uur finales, 11:00-13:00 uur heats)
  • Waar te zien: Eurosport 1 & HBO Max
  • Nederlandse deelnemers: Kenzo Simons, Renzo Tjon-a-joe, Arno Kamminga, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje, Kai van Westering, 4x100 meter wisselslag estafetteploeg
  • Favorieten: Léon Marchand, Haiyang Qin, Adam Peaty, Zhanle Pan

Hoe ziet het zwemstadion eruit?

Voor het eerst sinds 2004 zwemmen we op de Olympische Spelen in een stadion dat niet speciaal voor de Spelen is gebouwd. De Paris La Défense Arena wordt normaal gesproken gebruikt door rugbyteam Racing 92, een team dat uitkomt in de hoogste rugbydivisie van het land. Speciaal voor de Olympische Spelen wordt er een zwembad in het stadion gelegd.
Het stadion is een van de grootste indoorstadions van Europa. Bij een wedstrijd van Racing kunnen er meer dan 30 duizend man op de tribune zitten. Bij concerten is er zelfs plek voor 40.000 personen. Grote namen traden al op in de La Défense Arena. De Rolling Stones, Elton John, Rammstein, P!nk en Stromae, allemaal hielden ze een concert in de grote hal. In mei is de hal vier avonden op rij uitverkocht voor de Eras Tour van Taylor Swift.
Voor het zwemmen wordt de capaciteit wel iets verkleind. Een olympisch zwembad is qua lengte ongeveer de helft van een rugbyveld. Door het stadion iets kleiner te maken, kan iedereen op de tribune iets volgen van de wedstrijden in het water. Tijdens Paris 2024 zal er plaats zijn voor iets meer dan 15.000 mensen.
picture

De zwemarena als rugbystadion

Foto: Icon Sport

Mindere periode voor het Nederlandse zwemmen

Nederlands zwemgoud is iets van lang geleden. In 2012 werd de laatste gouden medaille in het zwembad gewonnen. Ranomi Kromowidjojo kroonde zich in Londen tot de koningin van het zwembad door op zowel de 50 als 100 meter vrije slag het goud binnen te halen. Tot 2012 had Nederland op alle tussenliggende Spelen vanaf 1996 een medaille gewonnen. Van 2000 tot 2012 won Nederland zelfs altijd goud.
Daarna werd het rap minder met het Nederlandse zwemmen. Een sterke generatie vrouwen op de vrije slag, door hun gouden plakken op de estafette vaak de ‘Golden Girls’ genoemd, nam afscheid of haalde niet meer het niveau dat ze voorheen haalden. Absoluut dieptepunt waren de Spelen van 2016: voor het eerst in 20 jaar haalde een Nederlandse zwemmer geen goud. Nederland won zelfs geen medaille.
Tijdens Tokyo 2020 waren er gelukkig weer Nederlandse zwemmedailles. Arno Kamminga was ‘the best of the rest’: achter wereldrecordhouder, meervoudig olympisch en wereldkampioen Adam Peaty pakte hij zilver op de 100 meter schoolslag. Op de 200 meter schoolslag won hij eveneens zilver, achter de Australiër Zac Stubblety-Cook.
picture

Ranomi Kromowidjojo wint goud op de 100 meter vrije slag in Londen

Nederlandse ploeg

Naast Arno Kamminga doen ook Kenzo Simons, Renzo Tjon a Joe (beiden 50 meter vrije slag), Caspar Corbeau (100, 200 meter schoolslag), Nyls Korstanje (100 meter vlinderslag) en Kai van Westering (200 meter rugslag) mee in Parijs. Samen met waarschijnlijk Stan Pijnenburg doen ze ook mee aan de 4x100 meter wisselslag.
De Nederlandse ploeg zou nog iets groter kunnen worden, maar dat is niet waarschijnlijk. Alle officiële kwalificatiemomenten waar zwemmers een limiet kunnen zwemmen zijn namelijk al geweest. Zwemmers zonder limiet mogen nog wel twee wedstrijden aanwijzen waarop ze proberen om aan de eis te voldoen. 23 juni is de uiterste datum om een limiettijd te zwemmen.
picture

Renzo-Tjon-A-Joe in actie als vlaggendrager van Suriname tijdens de openingsceremonie van Tokyo 2020

Foto: Getty Images

Surinaamse invloeden

Dat Renzo Tjon a Joe meedoet in een rood-wit-blauwe of oranje badmuts is bijzonder. Tjon a Joe kwam in Tokio nog uit voor zijn geboorteland Suriname. Hij was toen zelfs vlaggendrager voor het Zuid-Amerikaanse land. De laatste jaren trainde hij echter mee met de Amsterdamse zwemclub De Dolfijn. Uit onvrede met de trainingsomstandigheden in Suriname liet hij zich naturaliseren tot Nederlander.
Dit jaar kreeg hij een Nederlands paspoort, al haastte hij zich om erbij te zeggen dat hij door een Nederlands paspoort niet minder Surinaams is. Opvallend is dat hij samen in het zwembad ligt met Kenzo Simons die ook in Suriname geboren is en vanuit Amsterdam traint.

Goud op komst?

Gaat Kamminga net als in 2021 voor de Nederlandse zwemmedailles zorgen? Databureau Gracenote voorspelt van niet. Volgens het Amerikaanse bedrijf wint Nederland zelfs geen enkele medaille in het zwembad. Toch liggen er daadwerkelijk wel kansen.
Die kansen liggen er voornamelijk op de schoolslag. Met Corbeau en Kamminga heeft Nederland twee toppers die in een olympische finale niet misstaan. Corbeau won op het vorige WK zelfs zilver op de 200 meter schoolslag, al ontbraken daar wel veel grote namen zoals olympisch kampioen Stubblety Cook en wereldrecordhouder Haiyang Qin.
picture

Tokyo 2020 | Arno Kamminga achter Peaty naar zilver op 100 meter schoolslag

Corbeau a-typische Nederlandse zwemmer

Corbeau is een vrij a-typische Nederlandse zwemmer. Allereerst komt hij uit op de schoolslag: een slag zonder veel Nederlandse historie. Dan is hij ook nog eens beter op de langere afstand dan de sprint. Ook sprak hij tot zijn 22e nauwelijks Nederlands. Corbeau groeide namelijk op in de Verenigde Staten, zijn moeder is Amerikaans, zijn vader Nederlands.
Daar begon hij ook zijn sportcarrière. Naast zijn studie kinesiologie aan de Universiteit van Texas, zwom hij voor de Texas Longhorns in het Amerikaanse college sportsysteem. Bij de prestigieuze NCAA kampioenschappen haalde hij met de Longhorns goud op de 4x100 wisselslag. Nu traint hij weer in Nederland, net als Tjon-a-joe en Simons in Amsterdam bij Mark Faber.
Toch zal een medaille moeilijk worden. Op de olympische ranglijst, een lijst met snelste tijden in 2023 en 2024, staat hij op de 200 school op plek 8. Arno Kamminga staat daar 10e. Op de 100 meter schoolslag staat Corbeau 12e, Kamminga op plek 4.
Nyls Korstanje (25) is een andere kanshebber. Op het WK dit jaar in Doha werd hij 4e op de 100 meter vlinderslag. De Fries staat 6e op de olympische kwalificatieranglijst op die afstand. Hij zou de Nederlandse verrassing in het zwembad kunnen worden.

Thuisfavoriet Leon Marchand

Een van de mannen om in de gaten te houden deze Spelen is de Fransman Leon Marchand. De nog maar 21-jarige thuisfavoriet won al vijf gouden medailles op wereldkampioenschappen. Marchand is vooral sterk op de zware afstanden: de 200 meter vlinderslag en de 200 en 400 meter wisselslag. Op de 400 meter wisselslag verbrak hij zelfs het wereldrecord uit 2008 van Michael Phelps. Hij zwom dat record in één van de snelle pakken, die daarna verboden werden.
Speciaal voor hem is het programma van de Spelen aangepast. Een half jaar voor de Spelen gooide de organisatie het programma om, zodat Marchand op zowel de 200 meter schoolslag als vlinderslag kan deelnemen.

Chinese toppers - Qin Haiyang als vaandeldrager

Daarnaast zijn ze in China een stuk harder gaan zwemmen. Het land staat erg in de schijnwerpers doordat verschillende zwemmers een paar maanden voor de Spelen in Tokio nog positief testen op verboden middelen en toch meededen. China’s meest gelauwerde mannelijke zwemmer Sun Yang kent helaas ook een dopingverleden.
De Chinese schoolslagspecialist Qin Haiyang heeft in ieder geval niet positief getest. Vorig jaar op het WK won hij goud op zowel de 50, 100 als 200 meter schoolslag. Iets wat zelfs Adam Peaty nooit is gelukt.
picture

Qin Haiyang

Foto: Getty Images

Op het WK in Doha begin dit jaar verbaasden de Chinezen door goud te winnen op veel belangrijke onderdelen. Zhanle Pan won goud op de 100 meter vrije slag. Daarnaast zwom hij een wereldrecord op die afstand als onderdeel van de estafetteploeg.
Zwemmen was jarenlang een strijd tussen met name Australië en de Verenigde Staten. Andere landen wonnen ook wel medailles, maar waren in de breedte nooit zo sterk als die zwemlanden. Het zou zomaar kunnen dat China zich daar in Parijs helemaal bijvoegt.

WAAR KIJK JE?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie