Paris 2024 | Sharon van Rouwendaal gaat op vermoedelijk laatste Spelen voor nog een keer goud

Wian Slendebroek

Geupdate 27/04/2024 om 17:42 GMT+2

Sharon van Rouwendaal start deze zomer op de Olympische Spelen van Paris 2024 als een van de favorieten in het openwaterzwemmen. De Nederlandse kent een lange carrière met vele bijzondere afslagen. Volledig volwassen geworden, hoopt ze in Parijs net als in Rio de Janeiro goud te winnen. Als revanche voor die nipt verloren race in Tokio.

Tokyo 2020 | van Rouwendaal pakt zilver op 10km

  • Wat: Openwaterzwemmen
  • Waar: Pont Alexandre-III (Seine)
  • Wanneer: 8 en 9 augustus
  • Waar te zien: Eurosport 1 & HBO Max
  • Nederlandse deelnemers: Sharon van Rouwendaal
  • Favorieten: Florian Wellbrock, Kristof Rasovzsky, Sharon van Rouwendaal, Leonie Beck
Over de plek waar we gaan zwemmen is al veel gesproken. Aanvankelijk was er niets meer dan lof voor de organisatie, om het zwemmen op zo’n prominente plek plaats te laten vinden. Nu zijn er vooral twijfels of we er überhaupt wel kunnen zwemmen.
We gaan namelijk zwemmen in de Seine, de rivier die Parijs doorsnijdt. Vanuit het water zien de zwemmers veel highlights van de Franse hoofdstad. Het Louvre, de Notre Dame, Hotel des Invalides en natuurlijk de Eiffeltoren. We zien de iconische plaatjes al voor ons. Wat een verschil met Maarten van der Weijden, die zijn olympisch goud won op een roeibaan, ver buiten Beijing.
De waterkwaliteit van de Seine voldoet alleen niet aan de standaarden. Uitwerpselen van mens en dier zorgen ervoor dat er te veel schadelijke bacteriën in het water leven. In Parijs is zwemmen in de Seine niet voor niets al meer dan 100 jaar verboden. Volgens de organisatoren is er niets aan de hand, en zal de waterkwaliteit snel verbeteren. Een plan-B zegt de organisatie niet te hebben. Wellicht kan het openwaterzwemmen net als in 2008 op de roeibaan gehouden worden.
picture

Het water van de Seine.

Foto: Getty Images

Sharon van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal is niet onbekend met het olympische podium. Van Rouwendaal stond de laatste twee Spelen op het podium. In Rio, op de Copacabana, won ze goud. In de Baai van Tokio was ze goed voor zilver.
De 30-jarige van Rouwendaal is opnieuw een van de favorieten. Dat bewees ze dit jaar op het WK zwemmen in Doha. De Nederlandse won daar goud op de niet-olympische 5 en goud op de olympische 10 kilometer. Die winst op de 5 kilometer was een primeur: nog nooit won ze een wereldtitel op de kortere afstand.
Het worden voor Van Rouwendaal alweer de vierde Spelen. In Londen was ze er al bij: toen nog in het zwembad. Ze heeft ook nog steeds vijf verschillende Nederlandse records op haar naam staan in het bad. Op de 400 meter, 800 meter en 1500 meter vrije slag, 200 meter rugslag en 200 meter vlinderslag.

Hard trainen

Het laat wat zien van de flexibiliteit van Van Rouwendaal. Als het maar zwaar is kan ze alles. Hard trainen deed ze ook in Frankrijk onder de bikkelharde coach Philippe Lucas. In de buitenlucht zwom ze bijna 100 kilometer per week, vaak onder het geluid van een schreeuwende coach.
Sinds 2020 traint ze onder de Duitser Bernd Berkhahn. Hij staat bekend als een van de beste openwatercoaches ter wereld. Hij traint ook de Duitser Florian Wellbrock, de olympisch kampioen op de 10 kilometer in Tokio. Opvallend genoeg maakt Van Rouwendaal in haar trainingen net zoveel kilometers als ze deed in Narbonne bij Lucas.
picture

Philippe Lucas

Foto: AFP

Van Rouwendaal wordt in Parijs uitgedaagd door de Duitse Leonie Beck, de Europees kampioene van 2022 en wereldkampioene van 2022. Ook de Spaanse Maria de Valdes, die zilver haalde achter van Rouwendaal in Doha, is een van de grote concurrenten. De Braziliaanse Ana Marcela Cunha is ook een medaillekandidaat. Volgens databureau Gracenote is Sharon van Rouwendaal de favoriete. Zij verwachten dat Van Rouwendaal goud zal winnen.

Geen Nederlandse mannen

Bij de mannen doet geen Nederlandse deelnemer mee. Nederland won nog goud in 2008 met Van der Weijden en in 2016 met Ferry Weertman. Op dit moment is er niemand die ook maar in de buurt komt van een plek op de Spelen.
Trainingsmaatje van Van Rouwendaal, Florian Wellbrock, is opnieuw een van de favorieten. Hij zal moeten afrekenen met de Hongaar Kristof Rasovzsky de regerend wereldkampioen. In Tokio was hij goed voor zilver. Ook is het uitkijken voor Gregorio Paltrinieri. Net als Wellbrock is hij ook goed in het zwembad op de langste afstanden. Als hij aan het einde van de wedstrijd nog voorin zit, is hij zeker gevaarlijk door zijn goede sprint.

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie