Paris 2024 | Nederlandse zwemsters staan er goed voor - Steenbergen en Schouten kanshebbers op medaille

Wian Slendebroek

Geupdate 25/04/2024 om 14:04 GMT+2

Marrit Steenbergen zou zich bij de Olympische Spelen van Paris 2024 in het rijtje van Rie Mastenbroek, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo kunnen voegen. Goud winnen op de koninginnenafstand: de 100 meter vrije slag. Is het allerhoogste mogelijk voor de Friezin? Ook Tes Schouten gaat als regerend wereldkampioen naar Parijs. Wat kan zij? Op Eurosport en HBO Max hoef je geen moment te missen.

Zwemmen - Tokio 2020 - Olympische hoogtepunten

Voor Nederlandse kijkers is het eindelijk goed mogelijk om zwemmen te kijken, zonder je slaapritme volledig om te gooien. In Rio als in Tokio vond het zwemmen midden in de nacht plaats. Precies het juiste moment voor de Amerikaanse kijker, maar haast onmogelijk als Europeaan. Met de Spelen weer in dezelfde tijdzone als die van Nederland zal het zwemmen weer primetime op de Nederlandse televisies en andere schermen te zien zijn.
  • Wat: Zwemmen (vrouwen)
  • Waar: Paris La Défense Arena
  • Wanneer: 27 juli - 3 augustus (20:30 - 22:30 uur finales, 11:00-13:00 uur heats)
  • Waar te zien: Eurosport 1 & HBO Max
  • Nederlandse deelnemers: Valerie van Roon, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele, 4x100m vrije slagestafette, 4x200m vrije slagestafette, 4x100m wisselslag estafette
  • Favorieten: Kaylee McKeown, Summer McIntosh, Ruta Meilutyte, Katie Ledecky

Hoe ziet het zwemstadion eruit?

Voor het eerst sinds 2004 zwemmen we op de Olympische Spelen in een stadion dat niet speciaal voor de Spelen is gebouwd. De Paris La Défense Arena wordt normaal gesproken gebruikt door rugbyteam Racing 92, een team dat uitkomt in de hoogste rugbydivisie van het land. Speciaal voor de Olympische Spelen wordt er een zwembad in het stadion gelegd.
Het stadion is een van de grootste indoorstadions van Europa. Bij een wedstrijd van Racing kunnen er meer dan 30 duizend man op de tribune zitten. Bij concerten is er zelfs plek voor 40.000 personen. Grote namen traden al op in de La Défense Arena. De Rolling Stones, Elton John, Rammstein, P!nk en Stromae, allemaal hielden ze een concert in de grote hal. In mei is de hal vier avonden op rij uitverkocht voor de Eras Tour van Taylor Swift.
Voor het zwemmen wordt de capaciteit wel iets verkleind. Een olympisch zwembad is qua lengte ongeveer de helft van een rugbyveld. Door het stadion iets kleiner te maken, kan iedereen op de tribune iets volgen van de wedstrijden in het water. Tijdens Paris 2024 zal er plaats zijn voor iets meer dan 15.000 mensen.
picture

Het zwemstadion wordt normaal gesproken gebruikt als rugbystadion

Foto: Icon Sport

Marrit Steenbergen de nieuwe koningin?

Zwemliefhebbers maakten op de Europese Spelen in 2015 voor het eerst kennis met Marrit Steenbergen. Steenbergen zette zichzelf neer als de nieuwe Nederlandse zwemkampioene: een ware opvolger voor Inge de Bruijn, Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk. Op het toernooi waar alleen junioren aan meededen won ze de 100 meter vrije slag en won ze goud op de 50 meter en 200 meter vrij. Ze won de wedstrijd in een tijd onder de 54 seconden. Razendsnel voor een 15-jarige.
In de vrouwenestafetteploeg was door het afzwaaien van Inge Dekker en Marleen Veldhuis ruimte gekomen voor nieuw talent. Op haar zestiende won ze goud als onderdeel van de estafetteploeg op het EK en werd vierde op de Spelen in Rio. Een glorieuze carrière lag in het verschiet voor Steenbergen.

Eenzaamhed

Haar progressie bleef echter steken. 7 jaar was ze niet aan de tijd gekomen die ze als 15-jarige zwom in Baku. Een schouderblessure, maar ook mentale problemen zorgden ervoor dat Steenbergen niet dezelfde tijden kon zwemmen als ze vroeger deed. Tussen 2018 en 2020 zwom ze nauwelijks wedstrijden, wel rondde ze haar middelbare school af. Als uitzonderlijk zwemtalent was ze eenzaam geweest en had ze nauwelijks vrienden, zou ze later zeggen.
Met psychologische hulp en een pijnvrij lichaam leek het in 2022 eindelijk goed te vallen. Op een speciale zomeravond in Rome won ze goud op de 100 meter vrije slag. Later zou ze ook nog de 200 meter winnen. Ook op de 200 meter wisselslag won ze goud. Op drie andere afstanden pakte ze een medaille: niemand won dat toernooi meer medailles dan Steenbergen.

Wereldtop

Het toernooi in Italië was een opmars naar meer. Eerst was er brons op de 100 meter vrije slag op het WK in Fukuoka in 2023, dit jaar won ze goud op die afstand in een Nederlands record. Ze was sneller dan Kromowidjojo ooit was en versloeg onder meer de pijlsnelle Siobhan Haughey uit Hong Kong.
Als een van de favorieten reist ze deze zomer af naar Parijs, wetend dat ze bijna al haar concurrenten ooit verslagen heeft. Steenbergen heeft een druk programma: Ze wil ook starten op de 50 en 200 meter vrije slag, 200 meter wisselslag, de 100 en 200 meter vrije slagestafette, 100 meter wisselslagestafette en de gemengde 100 meter wisselslagestafette. Een haast ondoenlijk programma, als je bedenkt dat daar ook nog series en halve finales bij komen.

Waar stopt de stijgende lijn van Tes Schouten?

Marrit Steenbergen hoopt samen met Tes Schouten een medaille te winnen op de wisselslagestafette. Schouten is van dezelfde generatie als Steenbergen. Samen wonnen ze zilver op de Europese Spelen van 2015, het doorbraaktoernooi van Steenbergen.
De carrière van Schouten was minder stormachtig. Jarenlang had ze langzaam maar zeker progressie geboekt en haar Nederlandse record scherper en scherper gezet, maar tot heel speciale resultaten had dat niet geleid. Met name op grote toernooien vielen haar prestaties nog wel eens tegen, zoals op de Spelen van Tokyo 2020 toen ze ver van een halve finale verwijderd was.
In 2023 stond de vrouw uit Bodegraven voor de eerste keer in de finale op een WK. Op de 200 schoolslag won ze meteen brons. In Doha werd duidelijk dat Schouten nog meer kan. Ze won goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter schoolslag. Mocht Schouten in Parijs een medaille winnen, dan is ze de eerste Nederlandse vrouw sinds Petra van Staveren die een medaille wint op de schoolslag.
Op de olympische ranglijst, dat is een lijst met de snelst gezwommen races in 2023 en 2024, staat Tes Schouten achter de Amerikaanse Kate Douglass tweede op de 200 meter. Op de 100 meter staat ze op plek 8.

Oudgedienden en nieuwe uitdagers

De ogen zullen in Parijs opnieuw gericht zijn Ruta Meilutyte. De Litouwse is van Schoutens grote concurrenten op de 100 meter schoolslag. De Litouwse is een waar fenomeen en heeft als enige zwemster ooit goud gewonnen op het wereldkampioenschap in elke leeftijdsgroep. Ze was nog maar 15 jaar toen ze goud won op de Spelen van Londen.
De Litouwse die opgroeide in Engeland won in haar tienerjaren alles wat er te winnen viel, en sloot in 2019, toen ze nog maar 22 was, haar carrière af. Ze had last van een eetstoornis en zat niet lekker in haar vel. Ze kwam daar weer bovenop en daarna begon het weer te kriebelen, wat zwemmen op het hoogste niveau betreft. Inmiddels is ze weer op haar oude niveau.
Dit jaar won ze goud op de niet-olympische schoolslag op het WK. In 2023 was ze de beste op de 100 meter in de snelste tijd van het jaar. Mocht ze goud winnen in Parijs, dan is dat een van de mooiste verhalen van de Spelen.

Kaylee McKeown

Kaylee McKeown (Spreek uit: Mck-Q-n, niet Mck-cow-n) is de beste rugslagzwemster van het moment. Ze is op dit moment houdster van de wereldrecords op alle afstanden op de rugslag. De Australische won in Tokio al twee keer goud op de rugslag en zal in Parijs daar nog twee aan toe willen voegen. Dan heeft ze ook nog kansen op de wisselslag estafettes. De kans is groot dat McKeown de atlete gaat zijn die met de meeste gouden medailles naar huis gaat.

Ledecky heeft uitdger

Zeg je goud, dan zeg je Katie Ledecky. De Amerikaanse langeafstandssensatie won al zeven keer goud en drie keer zilver op de Olympische Spelen. Op wereldkampioenschappen won ze zelfs 21 keer goud.
Ledecky is er al sinds 2012 bij, maar heeft inmiddels wel serieuze concurrentie gekregen. De Amerikaanse blijft tot nu toe echter bijna onverslaanbaar. Van 2013 tot dit jaar verloor ze geen race die langer is dan 400 meter. De Chinese Binjie Lie en de Australische Ariarne Titmus komen dichterbij.
Maar de echte concurrentie komt van een Canadese tiener. Summer McIntosh kan alles, als het maar zwaar is. Wisselslag, 200 meter vlinderslag, maar ook langere afstanden in de vrije slag. Op de 800 meter was ze dit jaar Ledecky al de baas. Kan McIntosh dat ook op de Spelen?
picture

Tokyo 2020 | Titmus verslaat Ledecky op 400 meter

WAAR KIJK JE?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie