Slechts vijf landen op aarde zijn kleiner dan Liechtenstein. Maar het bescheiden vorstendom met 38.000 inwoners doet in de persoon van Tina Weirather wel volop mee om de alpineskimedailles. Vooral op de snelle nummers.
De 28-jarige specialist won dit seizoen in het Canadese Lake Louise de wereldbekerwedstrijd Super-G en pakte podiumplaatsen in St. Moritz en Val d'Isère. Ook op de afdaling deed ze van zich spreken met podiumplekken in Lake Louise en Cortina d'Ampezzo.
Gouden wieg
PyeongChang
VIDEO: Noorse dubbelslag op koningsnummer
15/02/2018 OM 19:33
Born to ski, werd er vlak na haar geboorte al gezegd over de troef van Liechtenstein in PyeongChang. Geen wonder als je ouders Harti Weirather en Hanni Wenzel heten. Vader Harti - Oostenrijker van geboorte - is eenmalig wereldkampioen op de afdaling, terwijl moeder Hanni thuis olympische medailles in alle drie kleuren heeft liggen. In Lake Placid, 38 jaar geleden, was ze de beste op beide slalomdisciplines.
Hanni Wenzel, die op eenjarige leeftijd met haar ouders van Beieren naar Liechtenstein verhuisde, geldt in het ministaatje als een levende legende. Ze is tot dusver de enige inwoner die zich olympisch kampioen mag noemen. Voor haar dochter, geboren en getogen in hoofdstad Vaduz en dus een echt kind van Liechtenstein, is het hoog tijd om ook te oogsten.

Hanni Wenzel tijdens haar gouden race op de Winterspelen van Lake Placid in 1980.

Foto: Getty Images

Snelheid van vader, bochten van moeder
Nog altijd wordt ze meestal aangekondigd als 'dochter van twee skilegendes'. Het wordt tijd voor Weirather om op haar derde Spelen voorgoed uit de schaduw van haar ouders te treden. Naast het onvermijdelijk aangeboren talent zit er nu immer ook een flinke sloot ervaring en zelfvertrouwen in haar bagage.
De snelheidsgenen heeft ze van haar vader. "Maar godzijdank heeft ze meer van haar moeder meegekregen, vooral goede bochten skiën", grapte Harti Weirather, Oostenrijker van origine.
Als ukkie van amper 2,5 jaar oud stond ze al op de ski's. "Ze deed niets liever", herinnert moeder Hanni. "Skiën, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Tijdens het middageten hield ze haar skischoenen aan, om zo weinig mogelijk tijd te verliezen." Al snel werd 'Kleine Tina' gebombardeerd tot Wunderkind en op 16-jarige leeftijd debuteerde ze in het wereldbekercircuit. Totdat het blessurespook om de hoek kwam kijken.

Tina Weirahter tijdens de Super-G training in PyeongChang.

Foto: Getty Images

Vier gescheurde kruisbanden
Liefst vier keer scheurde Weirather in de beginfase van het carrière haar kruisbanden. Lange revalidaties waren het gevolg, definitief stoppen zelfs een serieuze optie. Had het allemaal nog zin? De conclusie was dat ze niets leukers kon bedenken dan skiën en dus elke kans, hoe klein ook, zou moeten grijpen. Acht wereldbekeroverwinningen later is Weirather al een paar jaar blessurevrij en behoort ze definitief tot de eliteskiërs. Hoogtepunt was het winnen van het wereldbekerklassement vorig seizoen op de Super-G.
Alles of niets, is het credo waarbij ze tegenwoordig van de pistes racet. "Ik draai nu al flink wat jaren mee, maar je bent nooit uitgeleerd", vertelde Weirather begin dit seizoen tegen skionline.ch. "Sinds vorig seizoen weet ik dat ik me onder de grootst mogelijke druk goed staande weet te houden. In Aspen moest ik winnen om de Kristallkugel te winnen. En dat lukte. In St. Moritz moest ik het podium halen en ook dat lukte. Die wetenschap is belangrijk voor de komende grote wedstrijden."
Eén race, grote druk
De Spelen dus. Op de afdaling van de Gariwangsan geldt ze als outsider, op de Super-G als een van de favorieten. Weirather, die voor haar trainingsarbeid een plek heeft gevonden in de Zwitserse selectie, is er klaar voor. "Mijn ouders vertelden vroeger al dat op de Spelen iedereen nerveus is en anders reageert dan normaal. Het is moeilijk om de dingen te doen je normaal ook altijd doet. Het is één race, met ontzettend veel druk."
Negen medailles heeft Liechtenstein tot dusver gewonnen op de Winterspelen. Zes daarvan door de familie Wenzel. Want naast de vier plakken van moeder Hanni Wenzel won ook oom Andreas zilver (1980) en brons (1984) op de reuzenslalom. Tante Petra Wenzel bleef zonder medailleoogst. Het is aan Tina Weirather om de familiedynastie voort te zetten.

Tina Weirather twee jaar geleden in La Tuile op het hoogste podium van de Super-G. Geflankeerd door Lara Gut (links) en Lindsay Vonn (rechts). Het trio behoort ook in PyeongChang tot de favorieten op de snelle disciplines.

Foto: Getty Images

Als dochter van Harti & Hanni waren de verwachtingen altijd al exorbitant hoog. "We hebben het altijd belangrijk gevonden dat Tina haar eigen persoonlijkheid zou ontwikkelen", vertelde moeder Hanni vorig jaar in Liechtenstein Magazine. "Vanaf haar jongste jeugd stond ze in de belangstelling en onder grote druk. Dat was niet fijn. Daarom zeggen wij altijd: het maakt niet uit wie wij zijn, jij bent jij. Jouw prestaties staan nu voorop, niet die van ons."
Zelf zegt Weirather die druk niet te voelen. Integendeel. "Ik ben gewoon trots op mijn ouders en blij dat ik zulke ervaren mensen om me heen heb."

#FUNFACTSkiën of tennis? In haar jeugd stond Tina Weirather in de zomermaanden veel op de tennisbaan. Ze werd getraind door Melanie Molitor, moeder van voormalig nummer één Martina Hingis.Toen ze elf jaar oud was, koos de Liechtensteinse definitief voor de sneeuw.
PyeongChang
Super-G is dit seizoen een koninkrijk zonder koning
19/01/2018 OM 14:04
PyeongChang
Ongenaakbare Shiffrin kijkt niet naar records: "Wil gewoon racen"
10/01/2018 OM 11:08