• Naam - Lindsey Vonn
  • Geboortedatum - 18/10/1984
  • Geboorteplaats - Saint Paul, Minnesota
  • Sport/Discipline - Alpineskiën
  • Erelijst – Olympische Spelen: 1x Goud, 1x Brons; Wereldkampioenschappen: 2x Goud, 3x Zilver, 2x Brons
Lindsey Vonn is dé sneeuwdiva bij uitstek. Met zeven WK-medailles, vier overall wereldbekeroverwinningen (2009, 2009, 2010, 2012) en twintig individuele World Cup-zeges is ze een van de grootste skisterren aan het firmament.
Een ster die in PyeongChang weer wil schitteren na de nodige misère. Want als er iets Vonn achtervolgt in haar carrière is het wel blessureleed. Wie zich met doodsverachting van een glibberige berg afstort kan wel eens hard onderuit gaan, maar de waslijst aan fikse blessures bij Vonn zal nooit de bedoeling zijn geweest.
Sölden
Alpineskiën | Alles wat je moet weten over de Wereldbeker en dit olympische seizoen!
22/10/2021 OM 11:17
Moeizame relatie
Mede door de blessures heeft Vonn een moeizame relatie met de Olympische Spelen. Bij haar debuut in 2002 viel ze buiten de prijzen: ze werd 6e op de combinatie, en 32e op de slalom. Een hoopvol begin voor een nog maar zeventienjarig supertalent.
Vier jaar later in Turijn ging ze echter hard onderuit tijdens een training, en moest ze met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden. Dat weerhield haar er niet van om twee dagen nadien alsnog op de piste te verschijnen en achtste te worden.
Eindelijk goud
In Vancouver was Vonn herstellende van de zoveelste blessure, maar toch wist ze de afdaling op haar naam te schrijven en een bronzen medaille te winnen op de Super G. Eindelijk, na jaren van afzien.
Maar in Sotsji ging het als gezegd weer mis. Ze miste de Spelen in Rusland door een hardnekkige knieblessure. Thuis voor de buis moest ze tandenknarsend toezien hoe de Tina Maze (Slovenië) en Dominique Gisin (Zwitserland) ex aequo de gouden medaille wonnen op ‘haar’ afdaling.
Chasing History
In Zuid-Korea moet Vonns erelijst weer aangevuld worden Gezien de 77 wereldbekerzeges die de Amerikaanse op haar naam heeft staan zou dat niet meer dan terecht zijn. Met nog meer goud, ditmaal olympisch, zou ze haar plek in de geschiedenisboeken dubbel en dwars verdienen.
Eurosport heeft het reilen en zeilen van Vonn gevolgd in het kader van de Chasing History-serie. Want dat is waar de Amerikaanse op jaagt: een plek in de geschiedenisboeken als de beste skister ooit.
Alpineskiën
Chasing History, exclusief op Eurosport | Lindsey Vonn worstelt met recordjacht
07/12/2018 OM 11:48
PyeongChang
Lindsey Vonn wil de geschiedenisboeken in
20/11/2017 OM 15:55