Paris 2024 | Van tienersensatie naar de ultieme stunt? - Niels Laros droomt van medaille

Mathieu Hilgersom

Geupdate 26/04/2024 om 22:27 GMT+2

Niels Laros is de fase van talent voorbij. Hoewel pas negentien jaar oud bestormt hij de wereldtop in dezelfde snelheid waarmee hij elke race aanvliegt. Onbevangenheid is zijn wapen. En dat kan hem tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 wel eens ver brengen, heel ver. Ver genoeg voor een medaille?

WK Atletiek | Kerr verrast Ingebrigtsen op 1500 meter - Laros strijdend ten onder

“Niels kent geen grenzen. Geef hem een opdracht die onmogelijk is en hij gaat proberen of hij het kan”, vertelde Tomasz Lewandowski onlangs in een video van de Atletiekunie. De Poolse succescoach ziet zijn pupil een enorme opmars maken. Eentje die hij pas één keer eerder heeft gezien. Dat was bij Jakob Ingebrigtsen. En iedereen weet waar dat toe heeft geleid.

Europees record

In 2022 verbrak Laros al het Europees record U18 van de Noorse topatleet op de 1500 meter om twee weken later ook de snelste tijd op de 3000 meter aan te sterpen.

In hetzelfde jaar pakte Laros op deze afstanden twee Europese titels U18. In de zomer van 2023 won hij ook de 1500 meter en 5000 meter op het EK U20. Zijn naam was definitief gevestigd.
picture

WK atletiek | Niels Laros plaatst zich in nieuw Nederlands record voor finale 1500 meter

Ervaring opdoen

Echter, de stap naar de senioren is een lastige. De schijnwerpers staan er meer op, de tijden worden nog beter en in races waar het er echt om gaat, moet je slim zijn. Elke meter in de wind of buitenom kan je opbreken.
Op het WK vorig jaar in Boedapest had dan ook niemand verwachtingen van Laros. Eerst maar eens ervaring opdoen, was het motto. Toch zette hij het toernooi direct naar zijn hand. Ook het bredere Nederlandse sportpubliek maakte plotsklaps kennis met Laros.

Race-inzicht

In de halve finale meter van de 1500 meter kroop hij binnendoor naar een Nederlands record (dat al sinds 2001 in handen was van Gert-Jan Liefers) én plaatsing voor de eindstrijd. Hij bewees niet alleen razendsnel te zijn, maar toonde ook een natuurlijk race-inzicht. En dat is misschien wel net zoveel waard op een afstand waar de snelste man niet altijd wint.
In de finale werd hij tiende, waar hij op meer had gehoopt. Laros ging vol bravoure met de besten mee, maar zakte in het laatste deel wat terug. Hij scherpte wel zijn beste tijd nationaal aan tot 3:31.25.
picture

WK atletiek | Debutant Niels Laros wint heat onderweg naar halve finale 1500 meter

Stiekeme droom van medaille

Niemand die achteraf viel over de klassering. Laros had zich op een fantastische manier laten zien, iets waar hij heel trots op kan zijn. Bovendien gaf zijn optreden veel hoop om te mogen dromen van 2024. Want wat als Laros deze stijgende lijn doortrekt naar Parijs?
Dit weet Laros natuurlijk zelf ook. Stiekem droomt hij van een medaille. En voor iemand die geen grenzen kent, is elke kleur een serieuze optie.

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie