Zo'n beetje halverwege Tokyo 2020 is ook het atletiekprogramma van start gegaan. Het grote aantal baan- en veld evenementen, die op het programma staan in de komende dagen, zorgt gegarandeerd voor spanning en mooie momenten. De komende dagen zien we bijvoorbeeld wie de opvolger wordt van de snelste man ter wereld: Usain Bolt. Daarnaast komt ook Dafne Schippers in actie op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. Schippers liet eerder weten niet in actie te komen op de 100 meter. Lees hier over haar afmelding.
Maar stel je voor. Je hebt vier jaar lang getraind om je beste prestatie te behalen op de Olympische Spelen. Je staat aan de start en beweegt iets, omdat je dacht dat het startschot zou klinken. Valse start. Je kans op een medaille is in rook opgegaan. Want ook in Tokio is er geen tweede kans. Een valse start staat direct gelijk aan diskwalificatie.
Op de ‘Track & Field 101: Rules’ op de website van de Olympische Spelen staat de volgende omschrijving: “Als een speler zijn of haar startbeweging vanuit de startpositie begint voordat het startpistool heeft geklonken, wordt dit beschouwd als een valse start”. Zelfs de eerste valse start resulteert automatisch in een diskwalificatie van de loper.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Belarussische atlete Tsimanouskaya wil uitkomen onder Poolse vlag
19/08/2021 OM 13:05
De International Association of Athletics Federations (IAAF) veranderde in 2010 de regels van de valse start. De verandering van de regels betekende een directe diskwalificatie van de overtreder.

Hoe was het voor de verandering van de regel?

Bij een valse start kreeg voorheen het hele veld een waarschuwing en iedereen die in dezelfde race voor het klinken van het startpistool een beweging maakte, werd gediskwalificeerd. Zelfs als het een andere renner was en hij of zij voor het eerst vals startte.
Onder de oude regel was het voor de ‘langzamere’ renners mogelijk om een voordeel te behalen door met een valse start de snellere sprinters af te leiden. Dat is nu dus verleden tijd.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Poolse speerwerpster veilt zilveren plak om hartoperatie baby mogelijk te maken
18/08/2021 OM 09:32
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Franse marathonloper verdedigt zich voor omstoten flesjes water
10/08/2021 OM 09:45