Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK baanwielrennen | Voorbeschouwing - Nederlanders strijden om witte kampioenstrui in Apeldoorn

Menno Waebeke

Geupdate 08/01/2024 om 14:25 GMT+1

Het EK baanwielrennen vindt dit jaar plaats in ons eigen Apeldoorn en van 10 tot en met 14 januari staan een hoop Europese toppers op de verschillende startlijsten. Het is de laatste voorbereiding voor de baanwielrenners voor de Olympische Spelen van Paris 2024. Wie zijn de favorieten en wie moeten we naast Harrie Lavreysen in de gaten houden? Lees alles in deze uitgebreide voorbeschouwing.

EK Baan | Harrie Lavreysen blijft winnen, Europese titel op Keirin is negende in carrière

Sprintonderdelen (mannen)

Harrie Lavreysen is natuurlijk al jaren de koning van de sprint. Bij het vorige EK in het Zwitserse Grenchen veroverde hij goud op de sprint en de keirin. Samen met Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Tijmen van Loon kwam daar ook nog een gouden plak bij op de teamsprint. Die titel gaan ze in dezelfde samenstelling proberen te verdedigen.
Ook dit jaar is Lavreysen weer de grote favoriet. ZIjn grootste concurrent is - zoals wel vaker - zijn teamgenoot Hoogland. De wereldrecordhouder op de kilometer laat zijn favoriete onderdeel (diezelfde kilometer) dit jaar schieten, omdat hij zich alleen wil richten op de olympische nummers: de sprint en de keirin.
De Nederlanders krijgen op die onderdelen vooral concurrentie van de Britten. Jack Carlin was bij het vorige WK al goed voor brons en ook Joe Truman is een gevaarlijke klant. Verder zullen de twee Nederlandes ook de Fransman Sébastien Vigier en de Duitser Maximilian Dörnbach scherp in de gaten houden.
picture

EK Baan | Hoogland probeert Lavreysen te verrassen in kwartfinale sprint

Sprintonderdelen (vrouwen)

Bij de vrouwen werd het wereldkampioenschap in 2023 volledig gedomineerd door de Duitse vrouwen en ook in Apeldoorn azen onze oosterburen op eremetaal. Lea Sophie Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze komen daar stuk voor stuk voor in aanmerking.
De meeste mensen op de tribunes juichen echter voor drie andere vrouwen. Kyra Lamberink, Hetty van de Vouw en Steffie van der Peet vormen de Nederlandse afvaardiging op de teamsprint. De laatste twee vrouwen nemen daarnaast ook nog deel aan de individuele sprint en de keirin.
Bij de Belgen zijn alle ogen gericht op Nicky Degrendele. De 27-jarige wielrenster werd in 2018 al eens wereldkampioen op de keirin en reed recent nog naar een dubbele nationale titel op de sprint en de keirin. Verder hopen de Fransen op een stuntje van Mathilde Gros of Marie-Divine Kouamé.
picture

EK Baan | Hinze maakt favorietenrol waar op 500 meter, Van der Wouw pakt knap brons

Duuronderdelen (mannen)

Ook op de duuronderdelen vaardigt Nederland bij de mannen wereldkampioenen af. Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik wonnen in 2023 de koppelkoers op het WK en werden op datzelfde nummer in 2021 ook al eens Europees kampioen. Het vaste duo zou die titel in eigen land maar al te graag opnieuw veroveren.
Verder mogen ook Roy Eefting (scratch), debutant Yanne Dorenbos (puntenkoers) en Philip Heijnen (afvalkoers) dromen van een Europese kampioenstrui. Vincent Hoppezak zou aanvankelijk meedoen aan het omnium, maar de 24-jarige renner uit Capelle aan den IJssel brak tijdens training zijn vinger en middenhandsbeentje.
picture

WK wielrennen | Nederland wereldkampioen koppelkoers! Havik en Van Schip zorgen voor unicum

Bij de Belgen moeten Lindsay De Vylder, Tuur Dens, Robbe Ghys en Jules Hesters de kastanjes uit het vuur halen. Frankrijk rekent op Benjamin Thomas - die voor Cofidis rijdt op de weg - en Groot-Brittannië vertrouwt op de kwaliteiten van wereldkampioen afvoelkoers Ethan Vernon, INEOS-talent Ethan Hayter en wereldkampioen scratch Will Tidball.
De duuronderdelen worden sowieso gedomineerd door mannen die we ook kennen van de weg, want bij Italië moeten de nieuwe aanwinsten van Lidl-Trek Simone Consonni en Jonathan Milan samen met Francesco Lamon voor succes zorgen. De grote ster, Filippo Ganna, ontbreekt bij de Italianen.
picture

EK Baan | Milan versloeg dit seizoen Groenewegen, maar pakt nu ook baangoud op de achtervolging

Duuronderdelen (vrouwen)

Op bijna elk onderdeel is er een kans op een Nederlandse medaille en zo ook bij de duuronderdelen van de vrouwen. Marit Raaijmakers draagt de verantwoordelijkheid van natie, nadat Maike van der Duin in december een vervelende enkelblessure opliep. Raaijmakers gaat voor een topnotering op het omnium en in de puntenkoers.
Lotte Kopecky is de grote superster bij de Belgische vrouwen. Kopecky is zesvoudig wereldkampioene in het baanwielrennen en is favoriet bij elk onderdeel waaraan ze meedoet. Ze wordt bijgestaan door drie talenten: Marith Vanhove, Katrijn De Clercq en Lani Wittevrongel.
De Duitse bond stuurt Franziska Brauße, Mieke Kröger en Lisa Klein naar Apeldoorn, Italië gaat vol voor Elisa Balsamo en Chiara Consonni. Zij hebben tijdens dit Europees Kampioenschap geen last van Katie Archibald. Archibald besloot zich in aanloop naar de Spelen te focussen op de Nations Cup-wedstrijden.
Bekijk hier het volledige programma van het EK baanwielrennen in Omnisport.
picture

EK Baan | Stenberg slaat aanval Bosuyt af en pakt goud in puntenkoers, Raaijmakers vierde

Waar en wanneer kijk je?

Het EK baanwielrennen in Apeldoorn is volledig live te volgen via Eurosport. Liever reclamevrij streamen? Mis dan geen minuut van al het wielergeweld via discovery+! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie