Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK wielrennen | Problemen op teamsprint ondanks goud - Hoogland en Lavreysen zijn het oneens

Kevin van Nunen

Geupdate 10/08/2023 om 11:08 GMT+2

Ondanks het terugveroveren van het goud rommelt het bij de Nederlandse teamsprinters. Dit blijkt bij de races op het WK in Glasgow. De teamsprint was jarenlang het voorbeeld hoe het moest, maar de onvrede borrelt over. Jeffrey Hoogland stelt dat de gang van zaken heel individualistisch is geworden. Het gesprek aangaan, wil hij niet. Harrie Lavreysen is verrast door Hooglands opmerkingen.

WK wielrennen | “Dit was een achtbaan van emoties” - Van den Berg na spannende teamsprint

“Ons team is heel individueel geworden”, stelde Hoogland (30) na zijn succes op de tijdrit van 1 kilometer. Hoogland won samen met Lavreysen (26) en Roy van den Berg (34) weer goud op de teamsprint en Lavreysen pakte zijn vijfde regenboogtrui op de individuele sprint. Op de keirin vielen Lavreysen en Hoogland buiten de prijzen.
Puur op basis van de cijfers kun je best spreken van alweer een mooi succes, maar luister je naar het gevoel van de betrokken renners… dan steekt het toch iets anders in elkaar. “De relatie tussen mij en Harrie is wel wat veranderd, ja. Dat klopt”, aldus Hoogland tegenover het Algemeen Dagblad.

Geen vriendschap meer

“Of die beter of slechter is geworden? Mwah, het is maar hoe je het bekijkt… Is een heel hechte vriendschap goed om goud te winnen? Of is een concurrentiestrijd beter? Of vijandelijkheid? Wat is goed? Geen idee. Het is alleen een feit dat het nu anders is. En euhm… Tsja, het is gewoon knallen en naar mezelf kijken”, vervolgt Hoogland.
Wat niet meehelpt, is dat binnen de baanploeg sprake is van diverse coachwissels. Hoogland voelt zich beter bij het één, Lavreysen bij het ander. Gevolg is dat ze nu allebei met een eigen trainer werken. En elkaars ultieme sparringpartner op de training zijn ze ook niet meer. Dit baart, ondanks het succes, toch wel wat zorgen in aanloop naar Paris 2024.
picture

WK wielrennen | Bullet Train pakt met minimale marge op Australië goud terug op teamsprint

Australië geduchte concurrent

Binnen een jaar moet de favoriet, Bullet Train genoemd, het waarmaken tijdens de Olympische Spelen. De Australiërs zitten ondertussen niet stil. Het verschil in de finale van het super-WK wielrennen in Schotland was maar klein. Garanties op een nieuwe gouden medaille zijn er niet. En dan is er dus ook nog interne onrust. Wellicht was die onvrede ook de reden dat Hoogland ontbrak tijdens het winnaarsinterview direct na de race.
Wat het allemaal niet beter maakt, is dat Lavreysen zegt geschrokken te zijn van de uitspraken van Hoogland. Die vernam hij via de media. Lavreysen zegt in gesprek te willen met Hoogland, maar Hoogland geeft aan hier geen behoefte aan te hebben. Dat klinkt niet als een recept voor succes.
picture

WK wielrennen | Lavreysen wereldkampioen sprint

Huis verbouwen

“Die zag ik niet aankomen”, reageert Lavreysen tegenover diverse media na zijn vierde plaats op de keirin. “Ik schrok er een beetje van. We gaan hier zeker over praten. Er zijn natuurlijk dingen veranderd in de loop der jaren. Maar ik heb daar niet zo’n probleem mee. We hebben ook een supergoed trainingskamp gehad.”
Omgekeerd lijkt er bij Lavreysen onvrede te zijn over het feit dat Hoogland na Tokyo 2020 wat afstand nam van het baanwielrennen. “Hij heeft een huis lopen verbouwen. We hebben best wel geprobeerd hem mee te trekken. Zo van: kom op, gast, kom trainen voor het WK. Het verbaast me wat hij zegt.”
picture

WK wielrennen | Keizer van de kilometer - vierde wereldtitel Jeffrey Hoogland is een feit

WAAR KIJK JE?

Alle wielerwedstrijden op het WK zijn live te zien op Eurosport. Kijk je liever zonder reclame? Stream dan via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie