Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Basketbal | NBA-speler Jontay Porter (24) levenslang geschorst vanwege rol in gokschandaal

Edward Swier

Geupdate 18/04/2024 om 11:53 GMT+2

De Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA heeft Jontay Porter (24) levenslang geschorst. De speler van de Toronto Raptors is betrapt op het doorgeven van gevoelige informatie aan gokkers. Bovendien zou hij een blessure hebben voorgewend, om zijn rol tijdens een wedstrijd te beperken, en gewed hebben op NBA-duels.

Jontay Porter is door de NBA levenslang geschorst, hij gaf gevoelige informatie door aan gokkers

Foto: Getty Images

De NBA staat bij aanvang van de play-offs weliswaar niet van op zijn kop, daarvoor is Jontay Porter simpelweg een te kleine vis. Maar dat een speler voor het leven geschorst wordt, is op zijn minst opmerkelijk.
Want waar de NBA regelmatig spelers voor langere tijd schorst vanwege misdragingen op en rond het veld, is er het laatste dertig jaar slechts tweemaal eerder een straf voor gokken uitgesproken. O.J. Mayo werd in 2016 voor twee jaar verbannen, Roy Tarpley van de Dallas Mavericks was de laatste die, in 1995, een levenslange schorsing kreeg.

Integriteit

De NBA communiceerde woensdagavond laat in een communiqué dat Porter, na een uitgebreid onderzoek, is verbannen. NBA-commissaris Adam Silver bevestigde dat “er voor de NBA niets belangrijkers is dan de integriteit van de NBA te beschermen. Dat doen we voor onze fans, onze teams en ieder ander die verbonden is met de sport. Dat is ook waarom Jontay Porters flagrante overtredingen van de regels van onze sport door ons zijn beantwoord met de zwaarst mogelijke straf.”
De NBA is er vanzelfsprekend alles aan gelegen om het spel zuiver te houden. De basketbalcompetitie telt een groot aantal belangrijke sponsors, en de NBA doet onder meer zaken met een twintigtal gokbedrijven.
picture

Jontay Porter (links) eerder dit seizoen in actie voor de Toronto Raptors.

Foto: SID

Porter, een 24-jarige power-forward, lag sinds eind maart onder een vergrootglas, nadat wedkantoren hadden gesignaleerd dat er rare dingen waren gebeurd rondom een wedstrijd van de Toronto Raptors op 20 maart. Porter bleek vooraf aan het duel met de Sacramento Kings informatie over zijn fysieke toestand doorgespeeld te hebben aan een bekende gokker. Deze, en andere gokkers, zetten veel geld in op een specifieke statistiek, namelijk dat Porter in het duel van 20 maart minder goed zou presteren dan anders. Porter speelde in dat duel slechts drie minuten, voor hij zich bij zijn coach meldde met de mededeling dat hij zich niet lekker voelde.
Bij een wedstrijd tegen de Los Angeles Clippers, op 26 januari, werd eenzelfde ‘modus operandi’ aangetroffen. Porter speelde slechts vier minuten mee, en meldde daarna dat hij teveel last had van een oogblessure die hij een week eerder had opgelopen. Ook toen werd er bij wedkantoren veel ingezet op een mindere prestatie van Porter en de Raptors.

21.695 dollar winst

De onderzoekers van de NBA vonden in de afgelopen weken meer informatie over Porters gedrag. Hij had in de afgelopen jaren minstens 13 keer op NBA-wedstrijden gewed, hetgeen ten strengste verboden is voor spelers, ook als ze geblesseerd zijn of in de ontwikkelingscompetitie G-league spelen. De bedragen die Porter inzette varieerden van 15 dollar tot 22.000 dollar.
De weddenschappen leverden Porter een nettowinst van 21.695 dollar, zo’n 20.000 euro, op. Overigens had geen van de weddenschappen betrekking op een wedstrijd waarin Porter meedeed. Wel gokte hij eens op een nederlaag van de Raptors. Ook van voor zijn tijd in de NBA duiken inmiddels cijfers op, Porter zou al langer gokken op sportwedstrijden.

Geen hoogvlieger

Jontay Porter, de jongere broer van Denver Nuggets-forward Michael Porter, tekende in maart 2020 zijn eerste NBA-contract, bij de Memphis Grizzlies. Dat was geen al te groot success. Hij speelde daarna onder meer in de NBA Summer League en bij de opleidingsteams Wisconsin Herd en Motor City Cruise. Dit seizoen kon hij alsnog weer terecht in de NBA, bij de Raptors. Porter speelde 26 wedstrijden, en maakte gemiddeld 4,4 punten per wedstrijd.
In een reactie heeft Toronto Raptors laten weten “de beslissing van de NBA volledig te supporten.’’ De club zal het vervolg van het onderzoek steunen. Goede kans dat Porter ook wordt vervolgd door de autoriteiten.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot basketbal volg je hier bij Eurosport. Volg je ons kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie