Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Bobkampioene Humphries brak barrières en racete tegen mannen

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 21/02/2018 om 12:12 GMT+1

Voor de vijfde keer staat het bobsleeën bij de vrouwen op het programma. De Canadese pilote Kaillie Humphries gaat in PyeongChang op jacht naar haar derde goud op rij. Een andere barrière doorbrak zij in 2016 al: racen met en tegen de mannen.

Kaillie Humphries ist Kanadas Sportlerin des Jahres

Foto: SID

Kan bobsleeën binnen afzienbare tijd een genderneutrale sport worden genoemd? Wie weet. In theorie is dat het al. In september 2014 kondigde de internationale bobsleebond IBSF aan dat mixed teams welkom waren in de viermansbob.
Dat was niet aan dovemansoren gericht. Tweevoudig olympisch- en wereldkampioen Kaillie Humphries en haar voornaamste concurrent, de Amerikaanse Elana Meyers, zagen hun kans schoon en stuurden twee maanden later hun bob naar beneden in de North American Cup race in Park City. Humphries werd zesde, Meyers zevende. Later pakten ze zelfs podiumplekken.
Vrouwelijke crew
De Canadese durfal ging nog een stap verder en schreef op 9 januari 2016 historie. Met een compleet vrouwelijke crew startte ze tijdens de World Cup-wedstrijd in Lake Placid in het internationale mannenveld. De all-girl-bob eindigde met een marge van 4,77 seconden achter winnaar Maximilian Arndt als laatste, maar dat was geen verrassing voor de pilote.
Met 150 kilo minder lichaamsgewicht en - kracht wist ze dat haar team op voorhand al kansloos was. Haar voornaamste doel was de viermansbob ook bij de vrouwen standaard op het internationale wedstrijdprogramma te krijgen. Vooralsnog zonder resultaat, in PyeongChang glijden in de vrouwencompetitie alleen de tweemansbobs naar beneden.
picture

Kaillie Humphries en Heather Moyse tijdens een van hun afdalingen in Sotsji.

Foto: Getty Images

Derde goud
Daarin behoort de inmiddels 32-jarige technisch sterke pilote, beide armen volgeprint tattoo's, opnieuw tot de topfavorieten. Concurrentie komt van eeuwige rivale Elana Meyers en de twee Duitse bobs van Stephanie Schneider en Mariama Jamanka. Met een derde gouden plak zou Humphries een unieke, maar nooit verwachte trilogie voltooien.
Als tiener droomde ze weliswaar van olympisch goud, maar niet in een bobslee. Ze bond de ski's onder en racete van de bergen af. Een medaille winnen in het alpineskiën, dat was de stip op de horizon voor de sportfreak uit Calgary, de olympische stad van 1988. Blessures en botbreuken dwarsboomden echter de kans op een serieuze carrière, waarna ze op 16-jarige leeftijd switchte naar de bobbaan.
Gebroken sleutelbeen
Aan een van haar eerste afdalingen hield ze een gebroken sleutelbeen over, maar Humphries zette door en vond al snel een plek in het nationale team. In Turijn was ze nog reserve, maar vier jaar later in Vancouver stuurde de Canadese met Heather Moyse voor eigen publiek naar het goud in de tweemansbob. Vier jaar later in Sotsji herhaalde het duo dat huzarenstukje. In PyeongChang heeft Humphries remmer Phylicia George aan haar zijde.
FUN FACT
Olympisch bobsleekampioen Kaillie Humphries stapt niet in rollercoasters. Reden: ze is bang.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie