Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Berlijn | Mitch Evans boekt tweede zege op rij in bizarre ePrix vol crashes en inhaalacties

Matthijs Klerkx

Geupdate 22/04/2023 om 16:13 GMT+2

De ePrix van Berlijn werd gewonnen door Mitch Evans In de Duitse hoofdstad troefde de Nieuw-Zeelander van Jaguar zijn teamgenoot Sam Bird en concurrent Maximilian Günter af. Robin Frijns startte helemaal achteraan en finishte als veertiende. De race stond bol van de crashes en inhaalacties en zorgde voor een nieuw record.

Berlijn | Mitch Evans boekt tweede zege op rij in bizarre ePrix vol crashes en inhaalacties

Met Sébastien Buemi stond er een oude bekende op Pole Position. De 34-jarige Zwitser die tussen 2009 en 2011 in totaal 55 races reed en daarin 29 punten verzamelde, boekte voor Envision Racing alweer de 16de Pole Position uit zijn carrière, een Formule E-record. De wereldkampioen van het seizoen 2015-2016 kon dit jaar echter nog niet doordrukken in de races.
Achter hem vertrok Sam Bird vanaf P2, terwijl regerend kampioen Stoffel Vandoorne vanaf de derde plek van start ging. De Belg - die in de Formule 1 test- en reservecoureur is voor Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team - vertrok in São Paulo nog vanaf de eerste plaats, maar kon dit seizoen nog geen overwinning boeken.
picture

Berlijn | Dan Ticktum met een wervelende start vanaf P4 zo naar de kop van de wedstrijd

Wonderstart Ticktum

Op de luchthaven van Berlin-Tempelhof had Dan Ticktum de beste start. Het Engelse enfant terrible uit de Formule 2 van een aantal jaar terug kwam vanaf P4 buitenom zo langs de Zwitserse polesitter gereden. Frijns schoof een plekje op naar de voorlaatste positie, het bleek opnieuw lastig inhalen op het krappe Berlijnse stratencircuit.
Na een kwart wedstrijd pakte Bird de leiding in de wedstrijd over van zijn landgenoot, Vandoorne schoof ten koste van Ticktum door naar de tweede stek. In de achtergrond reed Sérgio Sette Câmara zijn neus eraf, hij tikte Maximilian Günther aan en kreeg even later in de race ook zelf bezoek van Rene Rast.
picture

Berlijn | Da's pech, neusje weg voor Sérgio Sette Câmara

Inhaaltombola met crash tot gevolg

Een Safety Car volgde. Na veertien rondes ging deze weer naar binnen, waarna Jake Dennis het pak weer op gang mocht helpen. De Brit moest even later zijn Attack Mode activeren, viel terug tot P5 maar zat binnen een mum van tijd weer naar P2. Op dat moment lag Mitch Evans op kop. De Nieuw-Zeelander won de laatste ePrix - die van São Paulo - en moest zijn Attack Mode ook nog gebruiken.
Het leverde een wirwar aan positiewisselingen op, waarbij met name op het rechte stuk over start/finish de volgorde steeds weer veranderde. In alle drukte lette Ticktum even niet op: hij maakte zijn ietwat ongelukkige reputatie opnieuw waar, deze keer was Vandoorne de pineut. Een nieuwe Safety Car en nieuwe racesituatie volgden.
picture

Berlijn | Dan Ticktum ramt hem in de zijkant bij Stoffel Vandoorne

Verlengde race

Na de hervatting reed Günther aan kop, met nog 15 ronden te gaan. Binnen een mum van tijd was alles echter weer anders en was het Evans die opnieuw P1 innam, met teamgenoot Bird achter hem. Al even snel als de Nieuw-Zeelander op kop lag, kwam polesitter Buemi weer terug naar voren; eerst Bird en een aantal bochten later Evans waren zijn prooi.
Er ontstonden nauwelijks gaten door het sparen van de batterij, waardoor er ook zoveel positiewisselingen waren. Bird was de volgende die de kop nam, al kreeg hij met nog vijf ronden te gaan opnieuw bezoek van de Zwitser. Met nog twee rondes te rijden werd echter bekend gemaakt dat er nog drie rondes zouden worden toegevoegd vanwege de eerdere Safety Cars.
Evans pakte met nog net iets meer dan twee ronden te gaan de leiding over van Buemi. De Nieuw-Zeelander checkte meteen uit en boekte zo back-to-back overwinningen voor het team van Jaguar. Bird deed nog een do-or-die-actie bij Buemi die lukte, Günther ging nog net voorbij de Zwitser op start/finish.
Het recordaantal verschillende leiders in één ePrix stond op zes, dat werd vandaag verbeterd: in totaal reden acht verschillende coureurs aan de leiding in de ePrix van Berlijn. Morgen volgt de tweede ePrix van dit weekend, ook op het vliegveld van Berlin-Tempelhof.

Waar kijk je?

Formule E kijk je live en reclamevrij op de platforms van Eurosport en discovery+. Van de eerste E-Prix in Mexico City tot en met de afsluitende race in Londen, wij zijn van de partij met Nederlands commentaar. Kijk wie er in de voetsporen treedt van Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie