Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Monaco | Nick Cassidy wint ook in Monaco en pakt leiding in WK-stand over

Matthijs Klerkx

Geupdate 06/05/2023 om 16:12 GMT+2

De Eprix van Monaco is gewonnen door Nick Cassidy. De Nieuw-Zeelander van Envision Racing was de beste in de negende Eprix van dit seizoen en boekte zo de zege in de legendarische straten van Monte Carlo. Cassidy is ook de nieuwe leider in de WK-stand, met nog zeven races te gaan.

Monaco | Nick Cassidy wint ook in Monaco en pakt leiding in WK-stand over

Na een spectaculaire double-header op het Tempelhof-vliegveld in Berlijn, waarbij de eerste race werd gekleurd door veel crashes en een recordaantal leiders tijdens één Eprix en de tweede race werd opgeschrikt door activisten die de baan betraden, was het tijd voor een stukje autosportgeschiedenis: de straten van Monte Carlo.
Jake Hughes vertrok vanaf Pole Position. Leider in de WK-stand Pascal Wehrlein, die zijn punten met name in het eerste deel van het seizoen had binnengehaald, startte op de twaalfde plaats. Zijn directe concurrent Nick Cassidy kwam vanaf P9. Robin Frijns vertrok als achttiende.

Cassidy op herhaling

Hughes vertrok zonder problemen vanaf de eerste plaats, achter hem vonden er weinig noemenswaardige positiewisselingen plaats bij de start. André Lotterer was de eerste die uitviel, terwijl de Attack Modes – die verbazingwekkend genoeg aan de buitenzijde van Casino moesten worden geactiveerd – om de oren vlogen.
Net als tijdens de laatste race in Berlijn baande Cassidy zich een weg naar voren, zelfs op het circuit waar het enorm moeilijk inhalen is. In Duitsland kwam hij vanaf de achtste plaats, deze keer dus van een plekje verder.
Na acht rondes lag de Nieuw-Zeelander al aan kop in de race – en dus ook in de virtuele WK-stand. Hij moest zijn Attack Mode nog activeren en viel daarbij terug tot P5. De anderen rond hem moesten hetzelfde doen en dus was de leiding snel weer terug bij de ‘Kiwi’.

Sparen

Halverwege de race ontstond er een kwartet aan kop – bestaande uit de Nieuw-Zeelanders Cassidy en Mitch Evans, die de voorlaatste Eprix in Berlijn won, de Fransman Sacha Fenestraz en de Brit Jake Dennis.
Door het continu stuivertje wisselen van de twee Nieuw-Zeelanders om de leiding in de wedstrijd breidde de kopgroep zich weer snel uit. Voor koploper Cassidy was het natuurlijk zaak om zo veel mogelijk energie te besparen zonder ingehaald te worden.
Dan Ticktum en Norman Nato raakten elkaar met nog acht ronden te gaan, terwijl ook Maximilian Günther de race niet uit kon rijden. Ondertussen reed ook Edoardo Mortara tegen Ticktum aan. Een Safety Car-situatie volgde.

Kort maar krachtig

Nog vijf ronden bleven over na het naar binnen rijden van de Safety Car. Er werden dan ook geen rondes bijgeteld, wat de strijd tussen Cassidy en Evans in het resterende deel van de race kort maar krachtig zou maken.
De Nieuw-Zeelander van Envision Racing wist zijn landgenoot van Jaguar TCS Racing achter zich te houden toen zich een nieuwe Safety Car-situatie aandeed, nadat Nico Müller zijn wagen bij Sainte Devote in de muur plantte, door toedoen van Sam Bird.
Cassidy won zo de Eprix van Monaco. De volgende Eprix is die van Jakarta. De Indonesische hoofdstad ontvangt de elektrische auto’s in het weekend van 3 en 4 juni. Op beide dagen zal een Eprix plaats vinden.

Waar kijk je?

Formule E kijk je live en reclamevrij op de platforms van Eurosport en discovery+. Van de eerste E-Prix in Mexico City tot en met de afsluitende race in Londen, wij zijn van de partij met Nederlands commentaar. Kijk wie er in de voetsporen treedt van Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie