Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Formule 1 | Lance Stroll in twee weken tijd van ziekenhuisbed naar P6 in Bahrein - "We did it!"

Matthijs Klerkx

Geupdate 08/03/2023 om 14:09 GMT+1

Max Verstappen won de eerste race van het Formule 1-seizoen in Bahrein en Fernando Alonso pakte na 2 jaar nog eens een podium. Terwijl alle ogen van de F1-wereld op die twee gericht waren, kwam daarachter Lance Stroll op de zesde plaats over de streep. En daar zat een opmerkelijk verhaal achter, dat werd gedeeld door de Canadees.

Lance Stroll en Fernando Alonso omhelzen elkaar na de GP van Bahrein

Foto: Eurosport

Het was een vreemd zicht tijdens de vrije trainingen: tijdens on-board beelden vanuit de cockpit van Lance Stroll, was te zien dat de Aston Martin-coureur enorm veel moeite had om zijn stuur rond te krijgen in de scherpe eerste bocht van het Bahrain International Circuit. Tijdens het Ziggo Sport Race Café vertelde analist Robert Doornbos dat de Canadees aan zijn team had gevraagd zo weinig mogelijk stuurbekrachtiging mee te geven, maar alsnog ging het niet vanzelf.
Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein kwam Stroll als achtste uit de bus. Drie plaatsen achter teamgenoot Alonso en net voor het ‘middenveld’, de vraag voor de race zelf was echter vooral of de Canadees het fysiek vol ging houden.
Het werd zelfs meer dan dat: met een uiteindelijke zesde plaats wist hij de Mercedes-coureurs te splitten, want George Russell eindigde achter hem. Hoewel Alonso derde werd, was de Spanjaard vooral lovend voor Stroll. “You’re my hero”, riep de 41-jarige F1-coureur terwijl hij zijn teamgenoot omhelsde.
picture

Aston Martin-coureurs Fernando Alonso en Lance Stroll hebben dit jaar een snelle AMR23 tot hun beschikking

Foto: Getty Images

Slechte timing

Twee weken eerder had het er nog slecht uitgezien voor de Canadees, zo liet hij zelf via zijn social media-kanalen weten. Op zaterdag 18 februari deed Stroll namelijk een fietstraining in het Spaanse Málaga, waarbij hij viel en een hele reeks breuken opliep: de rechterpols, linkerpols, linkerhand en de grote teen van zijn rechtervoet waren slachtoffer. “Met het begin van het F1-jaar voor de deur had de timing niet slechter kunnen zijn”, zo zei hij zelf.
De wintertests die een week later op de agenda stonden en essentieel zijn voor zowel F1-teams als -coureurs waren niet haalbaar voor de zoon van teameigenaar Lawrence Stroll. “Mijn medische team dacht zelfs dat ik de eerste races van het seizoen zou missen.” Een operatie volgde. Dr. Javier Mir – die ook MotoGP-legende Marc Marquez al meerdere keren hielp – kon alleen de rechterpols van de Canadees behandelen, alle andere breuken waren niet geschikt voor een operatie.
En Dr. Mir bracht Stroll slecht nieuws: “Als ik hard zou werken kon ik in Jeddah (de Grand Prix van Saudi-Arabië, de tweede race van het seizoen, red.) terugkeren en misschien kon ik met een beetje geluk de GP van Bahrein halen.” Dr. Mir voegde eraan toe dat de Aston Martin-coureur vooral heel voorzichtig moest zijn met zijn herstel.

Doorzettingsvermogen

De eerste dagen van het herstel verliepen moeizaam, legt de 24-jarige coureur uit. “Ik had zelfs hulp nodig bij huishoudelijke taken. Maar iedere dag ging het beter.” Vier dagen na de operatie mocht het verband van zijn rechterpols. “Toen leek er een mogelijkheid om te racen in Bahrein en stelde mijn medisch team een programma samen om mijn polsen zowel sterker als beweeglijker te maken.”
Uiteindelijk lukte het om aan de start te staan van de eerste race van het jaar, met het bekende resultaat tot gevolg. "Er waren hard werk en doorzettingsvermogen voor nodig, maar met de steun van een ongelooflijk medisch team, vrienden en familie kon ik de pijn verbijten. We did it!"
De Grand Prix van Saudi-Arabië vindt plaats op zondag 19 maart. De volledige F1-kalender kun je hier vinden.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van snooker tot F1 volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie