Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Max Verstappen opnieuw naar eenzame zege in China – ook Safety Car-chaos deert hem niet

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 21/04/2024 om 10:44 GMT+2

Eén staande start en twee herstarts was het spannend of Max Verstappen concurrentie zou krijgen tijdens de Grand Prix van China. De Nederlander bleek zelf echter foutloos en reed daarna de tegenstand zoals wel vaker de laatste jaren op een hoopje. Lando Norris zorgde ervoor dat er voor het eerst dit jaar geen één-tweetje was; hij splitte de Red Bulls, Sergio Pérez werd derde.

De concurrentie zag alleen wat van Verstappen tijdens de (her)start

Foto: Eurosport

Voor het eerst sinds 2019 was de Formule 1 weer terug in China. De coronapandemie had ervoor gezorgd dat het Shanghai International Circuit jarenlang geen deel uitmaakte van de F1-kalender, maar in 2024 kon het weer.
Nadat Max Verstappen een mindere sprintkwalificatie kende, won de Nederlander op zaterdag wel de Sprint Race zelf. Even later kwalificeerde hij zich ook op Pole Position voor de Grand Prix; Sergio Pérez stond naast hem bij de start van de 56 ronden durende race.

Verstappen alleen op de wereld

De Nederlander hield de kop, terwijl Fernando Alonso vanaf de derde plaats voorbij kwam aan Checo. Verstappen kon meteen beginnen aan het uitdiepen van het gat en leek een eenzame race tegemoet te gaan.
In de vijfde ronde moest de Spanjaard van Aston Martin toch de Mexicaan van Red Bull Racing voor laten gaan, het gat van Pérez richting teamgenoot Verstappen bedroeg dan al vijf seconden. Alonso zag niet veel later ook Lando Norris aan zich voorbij komen.
Na de eerste ronde pitstops reed de WK-leider enkel nog maar verder weg van de rest. In die ronde pitstops ontbraken Norris en Charles Leclerc, zij wilden beiden een poging wagen om deze race met één pitstop uit te rijden.

Chinese chaos

Valtteri Bottas zag zijn race – en motor – in rook opgaan, waarna Leclerc een pitstop kon maken die hem minder tijd kostte ten opzichte van de concurrentie. Echter had ook Norris een ronde later nog profijt van deze situatie.
Even later werd het zelfs een volle Safety Car-situatie. Verstappen en Pérez kwamen weer naar binnen, de Nederlander bleef aan de leiding. Bij de herstart ging het mis, want Lance Stroll raakte Daniel Ricciardo in de hairpin nog voor het licht op groen ging.
De Canadees ging naar binnen, terwijl even verderop Yuki Tsunoda een einde aan zijn race zag komen door een roekeloos manoeuvre van Kevin Magnussen. Zo kwam de Safety Car meteen weer de baan op.

Strijd om podium

De tweede herstart verliep wel vlekkeloos. Verstappen verdween alweer aan de horizon, terwijl in de achtergrond Ricciardo de gevolgen van het eerdere contact met Stroll ondervond en dus beide RB’s een DNF moesten bijschrijven.
Met Norris op P2 en Leclerc op P3 had vooral Pérez nog belangrijk werk te verrichten, tot nu toe waren namelijk alle Grands Prix van 2024 geëindigd in één-tweetjes; drie keer Red Bull en eenmaal Ferrari. In de 40ste ronde ging de Mexicaan voorbij aan de Monegask, waarna het gat op Norris nog meer dan vijf tellen bedroeg.
Terwijl Alonso na een late pitstop ook nog eens bijna van de baan vloog in een ultieme poging om een mooie inhaalrace aan elkaar te knopen, leek er vooraan geen wijziging meer te komen op het podium. Verstappen was namelijk opnieuw meer dan tien seconden weggereden van de concurrentie, die enkel dichtbij had kunnen komen door de meerdere Safety Cars. De Nederlander reed naar alweer de 58ste Grand Prix-zege uit zijn loopbaan en zag zijn voorsprong in de WK-stand opnieuw groter worden.

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport. Volg ook ons kanaal op Whatsapp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie