Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Ouderwets dominante Max Verstappen wint in Suzuka - Red Bull kampioen bij constructeurs

Kevin van Nunen

Gepubliceerd 24/09/2023 om 08:59 GMT+2

Max Verstappen heeft in de Formule 1 de orde hersteld door de Grand Prix van Japan te winnen. Dat deed de Nederlander met overmacht. Een derde wereldtitel kan Verstappen niet meer ontgaan. Die pakt hij waarschijnlijk over twee weken in Qatar. Bij Red Bull mag de vlag al in de top, want de WK-titel bij de constructeurs is inmiddels veiliggesteld.

Max Verstappen

Foto: Getty Images

Na de mislukte race in Singapore waren er wat boze tongen die beweerden dat Verstappen en Red Bull getroffen waren door strengere regels op het gebied van flexibele vleugels, maar het antwoord bij de volgende race is duidelijk: Verstappen en Red Bull waren, zijn en blijven de beste combinatie.
Het lastigste moment voor Verstappen was nog de start. De pole-sitter kampte met wielspin en moest zijn best doen om het McLaren-duo Oscar Piastri en Lando Norris van zich af te houden. Toen dat was gelukt, had hij in feite de race in zijn zak zitten. Norris zou tweede worden, Piastri mocht als nummer drie voor het eerst naar het podium van een Grand Prix.

Verstappen maakt Red Bull kampioen

Zowel in de top, subtop als achterveld werd flink gebokst in de eerste ronde, met flink wat schade als gevolg. Sergio Perez liet zich van zijn slechtste kant zijn door 15 desastreuze ronden te rijden op het circuit van Suzuka. Hij had meerdere voorvleugels nodig en de manier waarop hij Kevin Magnussen (Haas) in de rondte tikte, kon eigenlijk echt niet.
Terwijl Verstappen op de wereldtitel afstormt en Red Bull desnoods in zijn eentje kampioen maakt, moet Perez in de komende races echt zijn vorm verbeteren om tweede te worden in het WK. Het is nog niet eens dat Lewis Hamilton – vandaag vijfde – de podiumplekken aaneenrijgt, maar het is genoeg om Perez langzaam te naderen.

Slechte race Perez

Het zou slecht op Perez afstralen als hij zelfs in de oppermachtige RB19 geen vice-kampioen wordt. Al helemaal niet wanneer je bedenkt dat hij een goede start van het seizoen beleefde. Maar dat is iets voor later. Eerst is het feest bij Red Bull, dat zijn constructeurstitel prolongeerde en voor de zesde keer het beste team van de pitstraat is.
Verstappen zelf is inmiddels zo dicht bij een derde wereldtitel dat hij wellicht mag juichen na de sprintrace in Qatar. Dit betekent dat hij, bijzonder genoeg, op een zaterdag wereldkampioen kan worden, iets wat uniek zou zijn in de Formule 1.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie