Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Max Verstappen na sprintrace voor derde keer wereldkampioen - zege voor Piastri in Qatar

Kevin van Nunen

Geupdate 07/10/2023 om 20:40 GMT+2

Max Verstappen is bijzonder genoeg op een zaterdag wereldkampioen Formule 1 2023 geworden. De Red Bull-coureur won de wereldtitel voor de derde keer op rij, na een zeer dominant seizoen. Alleen Sergio Perez kon Verstappen in theorie nog van een nieuwe kroon afhouden, maar de praktijk is al vrijwel het gehele seizoen anders. De overwinning in de sprintrace in Qatar ging naar Oscar Piastri.

Drie vingers in de lucht! Verstappen is voor de derde keer wereldkampioen

Foto: Getty Images

McLaren bezette met Oscar Piastri en Lando Norris de voorste startrij, maar dat was snel weer vergeten. Norris kende een slechte start en zakte direct ver weg, Piastri verspeelde in de openingsfase de leiding aan George Russell en kon pas weer terugvechten toen hij op de hardere band in het voordeel was ten opzichte van de zachtere.
Een flink deel van de sprintrace werd achter de safetycar verreden, na spins op hoge snelheid van rookies Liam Lawson en Logan Sargeant. Zij verloren op het spekgladde circuit van Losail, middenin de woestijn van Qatar, de controle over hun bolide waarna die geborgen moest worden. Tenslotte botsten Sergio Perez, Esteban Ocon en Nico Hülkenberg, waardoor zelfs een derde neutralisatie volgde.

Perez in het grind

Daardoor werd Verstappen niet echt in stijl voor de derde keer wereldkampioen. De Nederlander begon als derde en zakte bij de start terug naar plek vijf, maar kon zich door de neutralisaties van de safetycar niet helemaal terug naar voren vechten. Hij werd tweede, achter de 22-jarige Piastri die voor het eerst een sprintrace won. Dat Verstappen uitgerekend in de race waarin hij de titel opeist niet wint, voelt een beetje tegenstrijdig.
Het doet echter nul komma niets af aan de prestatie van Verstappen, die zich nu tot de all time greats van de Formule 1 mag rekenen. Hij won dit seizoen in de fantastische Red Bull RB19 al dertien Grands Prix en daar kan er zondag in de hoofdrace alweer eentje bijkomen, want in de kwalificatie eiste Verstappen met overmacht de pole-position op.

Verstappen in rijtje met Piquet en Senna

Met zijn derde wereldtitel komt de 26-jarige Verstappen op gelijke hoogte met Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, (schoonvader) Nelson Piquet en Ayrton Senna, die ook stuk voor stuk drie keer ’s werelds beste waren.
Het volgende doel van Verstappen wordt het evenaren van Sebastian Vettel, die achter het stuur van een Red Bull tussen 2010 en 2013 vier keer op rij wereldkampioen werd. Aangezien de regels zo goed als hetzelfde blijven en Red Bull alle aandacht kan geven aan het ontwerp van de nieuwe auto, weet Verstappen nu al dat hij begin 2024 als favoriet aan het nieuwe seizoen begint.
Na de Grand Prix van Qatar volgen voor de winterstop eerst nog de vijf resterende races van de huidige jaargang.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie