Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | Qatarese hitte brengt coureurs tijdens Grand Prix in gevaar - “Dit was te extreem”

Friso Moison

Gepubliceerd 10/10/2023 om 17:34 GMT+2

De extreme hitte in Doha tijdens de Grand Prix van Qatar zorgde voor veel ellende bij de Formule 1-coureurs. Vanwege de hoge temperaturen was er medische hulp nodig na de race en Esteban Ocon vertelde dat hij zelfs moest overgeven in zijn helm. Autosportbond FIA is een onderzoek gestart naar de omstandigheden en wil met aanbevelingen komen voor hoe hier mee om te gaan in de toekomst.

F1 | Kunnen Verstappen en Red Bull alle races winnen? “Perfectie benaderen is de uitdaging”

De hitte in combinatie met de luchtvochtigheid zorgde bij een aantal coureurs voor uitdroging en oververhitting. George Russell van Mercedes zei dat hij bijna flauwviel tijdens de race, terwijl Logan Sergeant van Williams zich gedwongen zag op te geven vanwege de temperaturen. Zijn teamgenoot Alex Albon moest door medisch personeel behandeld worden na een hitte-aanval.
Naar aanleiding van de extreme omstandigheden bracht de FIA maandag een verklaring naar buiten. “The FIA is bezorgd over de impact van de hoge temperaturen en luchtvochtigheid tijdens de Grand Prix van Qatar. Er mag van de coureurs niet verwacht worden te moeten racen onder omstandigheden die hun gezondheid en veiligheid in gevaar kan brengen.”
De FIA wil er alles aan doen om de veiligheid op het circuit te waarborgen. “Daarom is de FIA een onderzoek gestart om aanbevelingen te doen voor toekomstige situaties met extreme weersomstandigheden. Hoewel de Grand Prix van Qatar volgend jaar later in de kalender staat en de temperaturen waarschijnlijk lager zijn, wil de FIA toch nu actie ondernemen om herhaling te voorkomen”, aldus de racebond.

Maatregelen

Tijdens de volgende medische commissievergadering van de FIA wil de bond een aantal maatregelen voorstellen. Bijvoorbeeld meer begeleiding voor de coureurs, onderzoek naar de mogelijkheden voor meer luchtstroom in de cockpit en aanpassingen in de racekalender.
“Er wordt gekeken naar maatregelen die worden genomen in andere race-disciplines tijdens extreme omstandigheden om deze in potentie ook in de Formule 1 toe te passen. De FIA wil zich inzetten voor een nauwere samenwerking tussen de technische, veiligheid en medische departementen”, valt verder te lezen in de verklaring.

Niet goed voor onze gezondheid

Met Max Verstappen ging het een stukje beter dan de eerdergenoemde coureurs, maar ook hij was niet blij met de omstandigheden. "Ik keek niet echt uit naar dit weekend toen ik de weersvoorspellingen zag", vertelt Verstappen tegenover de pers "Het was te warm tijdens de race. Ik denk dat er een aantal fittere coureurs zijn dan ik en toch hadden zij het ook lastig. Als je hier een hele dag buiten loopt, voelt het aan als een sauna. Dit was te extreem en op de limiet van wat toegestaan zou moeten zijn."
De 26-jarige Limburger, die op het circuit in Doha zijn derde wereldtitel veiligstelde, vond de omstandigheden nog zwaarder dan een aantal weken geleden tijdens de Grand Prix in Singapore. Die race staat over het algemeen bekend als de zwaarste op de kalender.
Door de lagere snelheden in de vele haakse bochten wordt in Singapore ook een andere inspanning vereist dan op het Losail-circuit, waar de snelheid in sommige bochtencombinaties een stuk hoger ligt.
"Het was ongelooflijk warm in de auto en daardoor zwaarder dan een paar weken geleden. Ik denk niet dat het goed voor onze gezondheid was”, verklaarde de wereldkampioen.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het sportnieuws van voetbal tot wielrennen en van autosport tot atletiek volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie