Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

F1 | FIA herziet straf Alonso - alsnog honderdste podiumplek in loopbaan

Maurits ten Kate

Geupdate 20/03/2023 om 14:15 GMT+1

Een rare samenloop van omstandigheden in Jeddah. Fernando Alonso dacht in eerste instantie de derde plek op een tiende van George Russell te hebben veiliggesteld, maar na een nieuwe straf van de FIA werd hem zijn honderste podiumplek alsnog ontnomen. Nadat zijn team Aston Martin in beroep was gegaan, besloot de FIA de straf te herzien, waardoor de Spanjaard alsnog kan lachen.

JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 19: Third placed Fernando Alonso of Spain and Aston Martin F1 Team celebrates on the podium during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on March 19, 2023 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Ayman Yaqoob/

Foto: Getty Images

Na het vieren van zijn podiumplek had de FIA ​​de tweevoudig wereldkampioen zijn derde plek en daarmee het 100e podium uit zijn carrière ontnomen. Tijdens een straf van vijf seconden die Alonso tijdens zijn pitstop in ronde negentien uitzat, zou zijn team te vroeg aan de auto hebben gezeten.
Het gevolg: de FIA ​​bestrafte de Aston Martin-coureur met een ​​tijdstraf van tien seconden, waardoor Alonso terugzakte naar de vierde plaats, 4,9 seconden achter Mercedes-coureur George Russell.
De Spanjaard liet zijn goede humeur na het horen van het slechte nieuws echter niet bederven. "Het doet niet veel pijn. Ik stond op het podium, ik heb foto's genomen, ik had de trofee in mijn handen en ik vierde het met champagne", aldus een tevreden Alonso.

Beginnersfouten

Alonso reageerde echter wel kritisch op het handelen van de FIA, ondanks zijn goede humeur. "Dit is een slechte actie van de FIA. Je kunt 35 ronden na de pitstop geen penalty meer opleggen. Ze hadden genoeg tijd om ons te informeren over de penalty. Als ik dat had geweten, had ik misschien een gat van elf seconden kunnen rijden op de auto achter me."
Alonso had de oorspronkelijke penalty echter zelf veroorzaakt. Net als Esteban Ocon twee weken eerder in Bahrein stopte Alonso in het opwarmrondje voor de race buiten zijn startvak. Een beginnersfout van de man die in Jeddah zijn 358e race reed.
De tweede beginnersfout volgde slechts negentien ronden later toen Alonso in de pits kwam. Een mecanicien raakte de achterste krik van de auto van de Spanjaard terwijl hij zijn straf uitzat - een overtreding van de regels in de ogen van de FIA. Zelfs Russell, die in eerste instantie profiteerde van de straf van Alonso, vond deze penalty zwaar.

Herzien

Esteban Ocon werd veertien dagen geleden ook gestraft voor precies dezelfde reden. Oud-wereldkampioen Nico Rosberg had daarom kritiek op het team van Aston Martin. "Je moet analyseren wat anderen verkeerd hebben gedaan, zodat je het niet zelf doet. Dat mag niet gebeuren. Dat is een duidelijke fout van het management", aldus de voormalig wereldkampioen.
Maar uiteindelijk bleef de fout van de Britse renstal toch onbestraft. Rond middernacht werd de uitslag opnieuw gecorrigeerd. De FIA ​​accepteerde het protest van Aston Martin en draaide de penalty van Alonso terug.
Door de beslissing van de FIA heeft Alonso alsnog zijn honderdste podiumplek in de Formule 1 op zak. Hij komt daarmee in een illuster rijtje van vijf andere namen met meer dan honderd podiumplekken. Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Alain Prost en Kimi Raikkonen gingen de man uit Oviedo al voor.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie