Paris 2024 | Handbalselectie voor Olympische Spelen krijgt vorm – nog twee speelsters vallen af

Edward Swier

Geupdate 22/05/2024 om 12:27 GMT+2

Bondscoach Per Johansson heeft, twee maanden voor aanvang van de Olympische Spelen, inmiddels een duidelijk beeld waar hij heen wil met zijn selectie. De Zweedse coach van de handbalvrouwen heeft 16 speelsters geselecteerd. Zij melden zich 16 juni op Papendal voor een lange, intensieve voorbereiding. In aanloop naar Paris 2024 zullen nog twee speelsters afvallen.

Netherlands' left wing Bo van Wetering (R) and teammates celebrate their victory after the women's preliminary round group A handball match between South Korea and The Netherlands of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Yoyogi National Stadium in Tokyo on

Foto: AFP

Johansson kijkt er erg naar uit om aan de olympische voorbereiding te beginnen. De handbalvrouwen plaatsten zich voor de derde keer op rij voor de Spelen. “Iedereen heeft er erg veel zin in. Op Papendal gaan we ons een aantal dagen fysiek voorbereiden. Daarna gaan we een week naar Spanje waar we verschillende activiteiten zullen ondernemen, op zowel fysiek gebied als op handbaltechnisch vlak. Vervolgens hebben we een trainingskamp in Zweden, in samenwerking met de Zweedse nationale ploeg.” Op donderdag 18 juli staat nog een oefenwedstrijd in Rotterdam, tegen Zuid-Korea, gepland. Exact een week later begint het olympisch avontuur.

Nathalie Hendrikse

Tegen die tijd heeft Johansson helder voor ogen welke twee speelsters nog af zullen vallen. De coach verraste enigszins door in zijn voorlopige selectie een plekje in te ruimen voor Nathalie Hendrikse. De al 29-jarige handbalster maakte pas afgelopen jaar, met het olympisch kwalificatietoernooi, haar eerste grote toernooi als international mee. Tot de geselecteerden horen onder anderen ook de routiniers Estavana Polman, Kelly Dulfer, Angela Malestein en de nog licht aan haar enkel geblesseerde Lois Abbingh.

Lieder gestopt

In de selectie ontbreekt Tess Lieder, maar dat is geen verrassing meer. De keepster, die bekend werd onder haar meisjesnaam Tess Wester, bedankte onlangs. Ze was jarenlang eerste keus, won in 2019 de wereldtitel, maar zegt het heilige vuur te missen. Dat ze sinds november 2022 moeder is, speelt daarin allicht mee. Lieder was sinds 2022 geen basisspeelster mee, Rinka Duijndam en Yara ten Holte zijn haar voorbijgestreefd.
Lieder: "Met heel veel trots heb ik de afgelopen twaalf jaar deel uit mogen maken van het Nederlands handbalteam. Dat was altijd met heel veel passie, liefde en plezier voor de sport, het team en de fans. Na het WK van december brandt het vuur echter niet meer zoals het altijd heeft gedaan. Alles afwegende heb ik de moeilijke beslissing genomen om dit hoofdstuk definitief te sluiten door een punt achter mijn interlandcarrière te zetten.”
Overigens gaat Lieder wél naar Parijs. Ze zal daar, net als ex-schaatsster Irene Schouten, haar debuut als verslaggever maken voor de talkshow die RTL tijdens de Spelen heeft, Humberto à Paris.

Selectie

De voorlopige selectie bestaat uit Lois Abbingh, Rinka Duijndam, Kelly Dulfer, Tamara Haggerty, Laura van der Heijden, Nathalie Hendrikse, Yara ten Holte, Dione Housheer, Angela Malestein, Kim Molenaar, Larissa Nusser, Estavana Polman, Inger Smits, Zoë Sprengers, Nikita van der Vliet en Bo van Wetering.

Programma handbalsters Paris 2024

De handbalvrouwen zijn op de Olympische Spelen overigens ingedeeld in groep B en treffen in de poulefase Hongarije, Spanje, Frankrijk, Brazilië en Angola. Van deze zes teams plaatst de top-4 zich voor de kwartfinales. De pouleduels worden in Parijs gespeeld, vanaf de kwartfinales verhuizen de handbalsters naar Lille.
  • 25-07-2024: Nederland - Angola om 11:00 uur
  • 28-07-2024: Frankrijk - Nederland om 21:00 uur
  • 30-07-2024: Nederland - Spanje om 16:00 uur
  • 01-08-2024: Nederland - Brazilië om 09:00 uur
  • 03-08-2024: Hongarije - Nederland om 09:00 uur

Waar kijk je?

Eurosport en HBO Max zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie