Toon alles

Tokyo 2020 | Nederlandse hockeymannen onderuit tegen België

Gijs Blauwhof

Geupdate 24/07/2021 om 10:41 GMT+2

De Nederlandse hockeymannen hebben hun openingsduel van de Olympische Spelen van Tokyo 2020 met 1-3 verloren van rivaal België. Nederland kwam door een prachtgoal van Jeroen Hertzberger nog op een 1-0 voorsprong, maar kwam er daarna niet meer aan te pas.

Tokyo 2020 | Nederlandse hockeymannen verliezen van België

Het openingsduel van de Olympische Spelen voor zowel Nederland als België beloofde op papier een mooie strijd op te leveren. De twee rivalen stonden minder dan twee maanden geleden op het Europees Kampioenschap in Amsterdam nog tegenover elkaar in de halve finale. Toen was Nederland de winnaar.

Veel fouten

De openingsfase stond vooral in het teken van veel fouten aan beide kanten. In het eerste kwart gebeurde er daardoor weinig. Waar België zich richting het tweede kwart langzaamaan herstelde en kansen begon te krijgen, bleef de ploeg van bondscoach Max Caldas voornamelijk grossieren in fouten. Ondanks dat de Belgen een paar grote kansen kregen gingen de ploegen met 0-0 de rust in.

Hertzberger opent het bal

Er was een individuele actie van Jeroen Hertzberger voor nodig om de wedstrijd open te breken. De Nederlander draaide knap weg in de cirkel en pushte de bal in de touwen: 1-0. Het kostte België echter slechts een paar minuten om de stand alweer gelijk te trekken.

Hendrickx met hattrick man van de wedstrijd

Dat de Belgen op 1-1 kwamen door een strafcorner is met een van de beste cornermannen van de wereld in het veld geen verrassing te noemen. Alexander Hendricx, in de Nederlandse competitie actief voor Pinoké, was afgelopen seizoen de topscorer van de Hoofdklasse. Hendrickx zet zijn goede vorm duidelijk door in Tokio met een hattrick.
Niet lang na de 1-1 kreeg België een strafbal. Deze werd feilloos binnen gepusht door Hendrickx. Ook het laatste woord was voor de Belg: Hendrickx completeerde zijn hattrick uit een strafcorner. Daarmee werden alle doelpunten in het derde kwart gescoord en was de eindstand bepaald.
De spanning was eruit in het vierde kwart, maar er gebeurde nog wel iets opmerkelijks aan Nederlandse zijde. Nederland stond met een speler teveel in het veld, iets dat je zelden nog ziet gebeuren op dit niveau. Daardoor kreeg aanvoerder Billy Bakker nog een gele kaart en moest hij vijf minuten naar de kant. Nederland krijgt zondag gelijk al kans op revanche, dan spelen de mannen om 14:15 uur tegen Zuid-Afrika.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!