Tokyo 2020 | Nederlandse hockeyvrouwen veel te sterk voor Nieuw-Zeeland

Demi Niessen

Geupdate 02/08/2021 om 15:33 GMT+2

Waar de kwartfinale voor de mannen het eindstation van de Olympische Spelen was, weten de Oranje hockeyvrouwen zich makkelijk te plaatsen voor de halve finale. De Nederlandse dames waren met 3-0 te sterk voor de vrouwen uit Nieuw-Zeeland.

Maandag was in Tokio de dag voor de kwartfinales bij het vrouwenhockey. De eerste wedstrijden van de dag waren Duitsland - Argentinië (0-3) en Australië tegen India. Een grote verrassing bij de laatste wedstrijd: de nummer twee van de wereld werd uitgeschakeld met 1-0.
Nederland mocht het opnemen tegen Nieuw-Zeeland en wist te winnen met 3-0. Later vandaag spelen Spanje en Groot-Brittannië tegen elkaar voor de laatste plek in de halve finale, tegenover de Oranjedames.

Wedstrijdverloop

Nederland begon goed aan de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. De eerste drie strafcorners leverden niks op, maar na zeven minuten wist Nederland door een prachtige actie en assist van Laurien Leurink op voorsprong te komen. Het eerste kwart eindigde door het doelpunt van Lidewij Welten in 1-0.
De eerste drie minuten van het tweede kwart waren voor de vrouwen van de Ierse coach Graham Shaw. Nieuw-Zeeland wist echter niet te profiteren van de twee strafcorners die het toegekend kreeg door scheidsrechter Michelle Meister.
Met nog negen minuten op de klok kregen de vrouwen van Alyson Annan een strafcorner, wel met behulp van de videoscheidsrechter. De strafcorner ging niet raak, maar kwam tegen het hoofd van een Nieuw-Zeelandse, waardoor er een strafbal toegekend werd aan de Oranjevrouwen.
De beslissing van de videoscheids duurde lang, maar was dit keer wel correct. Eerder in het toernooi werden er al vele foute beslissingen gemaakt door de videoscheids. Frédérique Matla was de vrouw die de strafbal mocht nemen. De speelster van Den Bosch wist alweer raak te schieten en hield daarmee de reeks van scoren in alle wedstrijden tijdens deze Olympische Spelen in stand.

Tweede helft

De snelheid van het spel was hoog en het krachtsverschil in de eerste helft was groot. Ook in de tweede helft was dat het beeld van de wedstrijd. De zesde strafcorner van de wedstrijd, in het derde kwart, werd raak geschoten door Lauren Stam. In het vierde kwart werd er niet meer gescoord, maar kwamen de vrouwen niet in gevaar.
De dames in het oranje speelden een goede wedstrijd. Het enige dat de ploeg zichzelf kwalijk kan nemen, is dat er niet meer dan drie doelpunten zijn gevallen. Met deze overwinning vervolgt Nederland de lange reeks van niet verliezen van Nieuw-Zeeland op kunstgras.

Halve finale

Op zondag waren de oranje mannen niet opgewassen tegen de Australiërs, waardoor voor het eerst in 37 jaar niet eens de halve finale werd bereikt. Die zorgen hebben de vrouwen absoluut niet door het opzij zetten van de Oceaniërs. Bij de laatste vier wacht de winnaar van Spanje - Groot-Brittannië.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.