Toon alles

WK Hockey | Nederland walst over Chili heen en zet recordscore van 14-0 neer

Tobias Kappelle

Gepubliceerd 19/01/2023 om 14:52 GMT+1

De Nederlandse hockeymannen hebben in de laatste groepswedstrijd van het WK Hockey met 14-0 van Chili gewonnen. Jip Janssen was met vier rake strafcorners de grote man aan de kant van Oranje. Nooit eerder boekte een land zo'n grote overwinning op het WK en dus plaatst Nederland zich overtuigend als groepswinnaar voor de kwartfinale.

Teun Beins namens het Nederlands elftal

Het oude record stond op naam van Australie, dat in 2010 met 12-0 van Zuid-Afrika won. In de tweede helft werd al snel duidelijk dat Nederland het record over ging nemen, want Chili werd op alle fronten overklast.
Bij rust viel de schade nog relatief mee. Nederland ging met een 5-0 voorsprong de kleedkamer in na doelpunten van Janssen (2 keer), De Vilder, Van Dam en Brinkman.

Doelpuntenregen

Na rust ging het pas echt los. In een tijdsbestek van een kwartier maakte Nederland negen doelpunten. Brinkman, Janssen (2 keer), Pieters, Bijen (2 keer), Blok en Beins waren verantwoordelijk voor de goals. Twee minuten voor tijd bepaalde Brinkman de eindstand op 14-0.
Jip Janssen maakte vandaag vier goals en kwam daarmee op een totaal van vijf dit WK. Thierry Brinkman legde er drie in en deelt de topscorerstitel zodoende met zijn landgenoot.

Goed begin voor Nederland

Bondscoach Jeroen Delmee kan terugkijken op een uitstekende poulefase van zijn jonge ploeg. De eerste twee wedstrijden werden met 4-0 gewonnen. Hierdoor heeft Nederland niet alleen de maximale score van negen punten te pakken, maar kreeg de ploeg ook nog geen doelpunt tegen dit WK.
De tegenstander in de kwartfinale is afhankelijk van de resultaten die in de tussenronde geboekt worden. Het meest waarschijnlijk lijkt echter een ontmoeting met Argentinië, dat deze week Australië knap op een gelijkspel hield.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!