Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Geen wereldtoppers in PyeongChang door verbod NHL

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 30/01/2018 om 14:04 GMT+1

Voor het eerst sinds 1998 doen er geen spelers uit de NHL – de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie – mee aan de Olympische Spelen. In april maakte het bestuur van de belangrijkste competitie ter wereld bekend dat geen enkele speler naar PyeongChang mag afreizen. De competitie gaat gedurende de Spelen gewoon door.

Canada's goalkeeper Calvin Pickard (R) makes a save during the IIHF Men's World Championship Ice Hockey semi-final match between Canada and Russia

Foto: Getty Images

Het NHL-bestuur zegt een pauze voor de Olympische Spelen teveel invloed heeft op de competitie. In het verleden is gebleken dat clubs waarvan veel spelers in actie kwamen op de Spelen, bij het hervatten van de competitie minder presteerden.
picture

Blessure Slowaak Martin Strbak Olympische Spelen 2014

Foto: Getty Images

Ook de angst voor blessures heeft bijgedragen aan het verbod. Tijdens de Winterspelen in Sotsji raakten drie spelers zo zwaar geblesseerd dat ze het hele seizoen niet meer in actie konden komen. Andere ijshockeyers misten een aantal wedstrijden door blessures.
“Extreem teleurgesteld”
De spelersvakbond van de NHL-clubs reageerde vol onbegrip op het besluit van de competitieleiding. “De spelers zijn extreem teleurgesteld en het geheel oneens met de kortzichtige beslissing van de NHL over de deelname aan de Olympische Spelen.”
Verder schrijft de vakbond dat ijshockeyers dit niet zomaar accepteren. “Het is jammer voor zowel de sport, de spelers als de miljoenen hockeyfans in de wereld”, staat in het statement.
Het NHL-bestuur vindt het argument dat fans het slachtoffer zijn van hun besluit onzin. Uit een poll zou blijken dat meer dan zeventig procent van de Amerikanen voor de voortgang van de competitie is en meer dan vijftig procent van de Canadezen.
Wie spelen er dan?
Het besluit van de NHL houdt in dat geen enkele speler uit de beste competitie ter wereld mee mag doen aan de Olympische Spelen. De landen die het meest worden geraakt door de restrictie zijn natuurlijk de Verenigde Staten en huidig olympisch kampioen Canada.
Zij moeten een team samenstellen van spelers uit de hoogste studentencompetities en spelers die actief zijn in andere landen. Grote namen als Patrick Kane, Sidney Crosby en Jonathan Toews zullen ontbreken in Zuid-Korea.
picture

Superstar Sidney Crosby gewinnt mit Pittsburgh

Foto: SID

Ook andere landen hebben last van het NHL-verbod. Zo spelen veel sterren van de Europese teams ook in de Noord-Amerikaanse competitie.
Favorieten
Het is moeilijk te voorspellen wie de meeste kans maakt op de olympische titel. Het wordt zeker lastiger voor Canada om hun titel te verdedigen, maar ze blijven één van de topfavorieten. Ook de Verenigde Staten en de wereldkampioen Zweden zij kanshebber. En ook de Russische atleten onder neutrale vlag moeten niet vergeten worden.
#Funfact
Bij de Amerikanen zit de clubloze Brian Gionta in de selectie. Zijn laatste Olympische Spelen waren in 2006 in Turijn, maar doordat de NHL spelers uit de eigen competitie verbied naar Zuid-Korea af te reizen is er weer een plekje in de selectie voor de nu 39-jarige Gionta.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie