Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | ISU wil leeftijd kunstschaatsters verhogen van 15 naar 17 jaar

Maurits ten Kate

Geupdate 17/02/2022 om 18:26 GMT+1

De Internationale Schaatsunie (ISU) is voornemens de minimumleeftijd van kunstschaatsers die willen deelnemen aan wedstrijd te verhogen naar 17 jaar. De stap moet in het seizoen 2024-2025 definitief worden uitgevoerd.

ROC figure skater Kamila Valieva

Foto: Getty Images

Aanleiding voor de leeftijdsverhoging is de uitspraak van het CAS begin deze week over de zaak van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva, die in december positief werd getest op het verboden middel trimetazidine.
Omdat de Russin slechts 15 jaar oud is, is ze een zogenoemd 'protected person,' een term die het wereldantidopingagentschap (WADA) onder andere gebruikt voor sporters jonger dan 16 jaar.

Uitspraak

Het CAS gaf in haar uitspraak aan dat deze regel een belangrijke factor was om Valieva niet uit te sluiten voor de individuele wedstrijd in Peking. Door de regelwijziging heeft de ISU in de toekomst geen last meer van dopingzondaars die vanwege hun leeftijd niet gestraft kunnen worden.
De verhogen gaat stapsgewijs in. Vanaf het seizoen 2023-2024 mogen alleen atleten van 16 jaar en ouder meedoen aan internationale wedstrijden. Het jaar daarop gaat die grens met één jaar omhoog naar 17 jaar.
picture

Beijing 2022 | Valieva stelt Russisch teamgoud veilig

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie