Scanpix

Klaebo: de vloggende langlaufkampioen

Klaebo: de vloggende langlaufkampioen
By Eurosport

The 13/02/2018 at 10:14Bijgewerkt The 13/02/2018 at 10:15

Hij is pas 21 jaar, woont samen met zijn broertje en zusje nog bij zijn ouders, maar is nu al een grote kanshebber voor het goud in PyeongChang: Johannes Høsflot Klæbo. De jonge Noor gaat aan de leiding in het wereldbekerklassement waarin hij geregeld de huidig Olympisch kampioen Dario Cologna achter zich weet te houden.

De ontwikkeling van Klaebo is de afgelopen stormachtig verlopen. Klaebo groeide op tussen de Fjorden in Trondheim, de derde stad van Noorwegen op zo’n vijfhonderd kilometer van Oslo. De Noor komt uit een echte langlauffamilie en al toen hij twee was kreeg hij zijn eerste paar ski’s.

Klaebo vond langlaufen leuk. Als er sneeuw lang was hij vaak met zijn opa aan het trainen, maar in de zomer had hij hele andere interesses. De Noor is namelijk een voetbalgek en hoopte eigenlijk de nieuwe Cristiano Ronaldo te worden.

Die droom kwam niet uit, maar in plaats daarvan nestelde hij zich al gauw in de top van het langlaufen.

Grote doorbraak

Vier jaar geleden tijdens de Spelen in Sotsji had Johannes Høsflot Klæbo totaal niet verwacht dat hij nu al een van de favorieten zou zijn voor de titel. Zijn wedstrijden waren nog op jeugdniveau en ondanks dat hij veel prijzen pakte, schatte de jonge langlaufer de concurrentie in Noorwegen nog iets te sterk in.

In het seizoen 2016/2017 ging het ineens heel snel met de ontwikkeling van Klaebo. Binnen korte tijd wist hij zich aan te passen aan het hoge tempo van de senioren en pakte hij bij de wereldkampioenschappen een bronzen medaille op het onderdeel sprint.

Kleabo met zijn bronzen medaille in 2017

Kleabo met zijn bronzen medaille in 2017Getty Images

Ondanks zijn nieuwe status als toptalent was Klaebo in september 2017 in een interview met xc-ski.de nog niet zeker van de Spelen. “In Noorwegen is het erg lastig om je voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Alle Noren die aan de start verschijnen van de Spelen zijn medaillekandidaten. Ik hoop dat ik ook mee mag doen”.

Langlaufvirus verspreiden

Johannes Høsflot Klæbo ziet het als zijn taak om meer mensen in de wereld enthousiast te maken voor langlaufen. Nu zijn het vooral de atleten uit Noorwegen die de medailles pakken, maar daar wil de jonge Noor met zijn vlog een einde aan maken.

In zijn vlogs kunnen mensen van over de hele wereld zijn leven volgen. In de gelikte video’s deelt de jonge Noor niet alleen zijn trainingen en wedstrijden, maar ook de dingen die hij in zijn vrije tijd doet.

Op Youtube worden de video’s tienduizenden keren bekeken. De voertaal in de video’s is Noors, maar om de filmpjes voor iedereen toegankelijk te maken zorgt de langlaufer ervoor dat ze worden ondertiteld.

PyeongChang

In Zuid-Korea gaat Klaebo op jacht naar zijn eerste gouden Olympische medaille. Met 21 kan hij de jongste winnaar op een langlaufonderdeel worden sinds jaren. Vooral op het onderdeel sprint lijkt een medaille in het verschiet te liggen. Huidig Olympisch kampioen Dario Cologna en Martin Johnsrud Sundby lijken de grootste concurrenten te worden voor het hoogste podium.


#Funfact

In de zomermaanden traint Klaebo over de hele wereld. Zelfs in de woestijn van Dubai kan hij als wintersporter trainen.