Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Slaapkop Weng droomt al van Olympisch goud

Eurosport
DoorEurosport

Gepubliceerd 10/02/2018 om 08:04 GMT+1

Heidi Weng is een van de grote favorieten bij het langlaufen dit jaar. De Noorse staat fier bovenaan in het wereldbekerklassement en heerst op de langeafstand. De 26-jarige was er vier jaar geleden in Sotsji ook al bij. Toen pakte ze op de vijftien kilometer het brons.

Heidi Weng

Foto: Imago

De concurrentie bij het langlaufen in Noorwegen is moordend. In de top twintig van het wereldbekerklassement staan zeven Noorse vrouwen. Weng is de aanvoerder op de lijst, gevolgd door haar landgenote en goede vriendin Ingvild Flugstad Østberg.
picture

Heidi Weng (l) en haar goede vriendin Ingvild Flugstad Østberg (r)

Foto: Scanpix

De Noorse hing al sinds 2012 tegen de top van het langlaufen aan. Ze eindigde geregeld in de top 10, maar de beste zijn op internationaal niveau was nog niet voor haar weggelegd.
Na een derde plaats het algemene wereldbekerklassement in 2015 en 2016 eindigde ze in 2017 voor het eerst bovenaan. In het huidige seizoen staat Weng stevig aan kop en lijkt aan het eind van het seizoen een nieuw succes te kunnen bijschrijven.
Olympische medaille
Haar eerste grote individuele succes beleefde Heidi Weng op de wereldkampioenschappen in 2013. Ze pakte het brons op de 15 kilometer. Een jaar later in Sotsji eindigde ze bij de Spelen op dezelfde afstand ook derde.
Bij de wereldkampioenschappen vorig jaar stelde Weng enigszins teleur. Hoewel ze twee keer goud pakte en een zilveren plak zat er meer in voor de Noorse.
De gouden medailles werden allebei gewonnen in teamverband. Op de lange afstand kon Weng niet zo domineren als in de rest van het seizoen. Daar pakte ze alleen zilver.
Nerveus
Zenuwen lijken de grootste tegenstander van Heidi Weng. De Noorse kan erg nerveus zijn voor een wedstrijd, ook al staat er weinig op het spel. Zo kon de wereldbekerzege Weng niet meer ontgaan in 2017, maar gaf ze later aan stijf te hebben gestaan van de zenuwen.
Ook slaap is heel belangrijk voor de langlaufster. Ze wordt ook wel de slaapmuts van het Noorse team genoemd. Per nacht pakt ze ongeveer tier uur slaap en als het even kan doet ze ook nog in de middag een dutje van een uur of twee.
Familiemens
Weng groeide op onder de rook van Oslo met haar ouders en oudere zus. Langlaufen zit bij de familie in het bloed. Zowel haar zus als haar twee jongere nichtjes zijn actief in het professionele circuit.
Haar grote voorbeeld zit ook in de familie. Niet naar langlaufgodinnen als Marit Bjørgen als Therese Johaug kijkt Heidi Weng op, maar naar haar zus Merete.
Ze bewondert haar vanwege haar open persoonlijkheid en omdat ze altijd voor iedereen klaarstaat.
Dat zal hoogstwaarschijnlijk ook het geval zijn als Heidi Weng haar gouden medaille krijgt omgehangen, maar daarover kan ze nog alleen nog maar dromen.

#Funfact:
Als je de naam Heidi Weng googled is een van de eerste suggesties het woord 'chinees' achter haar naam. In 2013 liet ze via Facebook weten dat haar naam niet Aziatisch is, maar een veelvoorkomende achternaam is in haar geboortedorp. De naam Weng is ook niet Noors. Volgens de langlaufster komt de naam oorspronkelijk uit Denemarken.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie