Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de Ski | Zweden overheerst bij de vrouwen – Frankrijk verrast bij de mannen

Dave Kornuyt

Geupdate 30/12/2023 om 17:22 GMT+1

De eerste dag van de Tour de Ski was er een met flink wat spektakel. De dag begon met de kwalificatie, gevolgd door de knock-outfase in de middag. Bij de vrouwen won de Zweedse Linn Svahn en bij de mannen de Fransman Lucas Chanavat.

Tour de Ski 2024: Chanavat e Chappaz festeggiano a Dobbiaco nella sprint, Hellweger e Pellegrino fuori in semifinale

Foto: OAsport

In de ochtend stond de kwalificatie op het programma, maar niet onbelangrijk: de tijd in die kwalificatie telde uiteindelijk mee voor het algemeen klassement van de Tour de Ski. De Tour is uitgesmeerd over negen dagen met zeven etappes.
Dus stond er in de ochtend al genoeg op het spel. De eerste dertig van in totaal 70 vrouwen en de eerste dertig van 100 mannen kwalificeerden zich voor de knock-outfase in de middag.

ZWEEDS FEESTJE

Bij de vrouwen werd het vooral een Zweeds feest. In de ochtend won Jonna Sundling al de kwalificatie en ’s middags stonden in de finale maar liefst vier vrouwen uit het Zweedse team in de finale. Daarvan kwamen er uiteindelijk twee op het podium.
Er was een photo-finish voor nodig. Linn Svahn stak in de laatste meters haar ski voor die van Sundling. De Noorse Kristine Skistard werd uiteindelijk derde.

FRANSE DUBBELSLAG

Bij de mannen ging het Franse team met de zege aan de haal. Eerst had de Noorse superster Johannes Kläbo nog afgezegd, waardoor de weg naar de zege openlag voor Lucas Chanavat. De Franse sprinter won met een paar seconde voorsprong.
In de finale werd het Franse Chauvinisme nog verder aangewakkerd. Chanavat won weer en deze keer eindigde landgenoot Jules Chappaz als tweede. De Amerikaan Ben Odgen maakte het podium compleet.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie