Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

UFC 300 | Pereira pakt Hill in de eerste ronde, Holloway steelt de show met brute knock-out

Marcel Dorff

Geupdate 16/04/2024 om 19:00 GMT+2

Tijdens het monumentale UFC 300 evenement zette licht-zwaargewicht kampioen Alex Pereira zijn titel op het spel tegen Jamahal Hill. Ook strogewicht kampioene Zhang Weili kwam in actie tegen Yan Xiaonan in een Chinees onderonsje om de titel. Lees alle info terug over dit evenement en bekijk video’s van alle finishes.

UFC 300 | Holloway slaat Gaethje zwaar knock-out in de allerlaatste seconde

Korte metten

In het main event stond de eerste titelverdediging in het licht-zwaargewicht van Alex Pereira op het programma. De Braziliaan die vorig jaar de titel won nam het op tegen de van een blessure terugkerende Jamahal Hill. Hill won begin vorig jaar de titel van Pereira’s teamgenoot Glover Teixeira, maar gaf de titel vrij nadat hij moest revalideren van een blessure.
picture

UFC 300 | Pereira slaat Hill knock-out in de eerste ronde

Beide mannen namen het afgelopen nacht tegen elkaar op. Zowel Pereira als Hill begonnen met een aantal lowkicks. Hill raakte Pereira vervolgens per ongeluk in het kruis, maar Pereira wilde verder vechten en landde nog geen vijf seconden later een perfecte linkerstoot op de kin van Hill. Hill ging neer en Pereira besliste de partij via ground and pound. Een geweldige overwinning voor de Braziliaan die zodoende met succes zijn titel verdedigde.

Chinese trots

Voor Zhang Weili werd het de tweede titelverdediging tijdens haar tweede run als kampioene in het strogewicht. De Chinese nam het op tegen landgenote Yan Xiaonan. Yan wist via een knock-out overwinning vorig jaar op Jessica Andrade een titelgevecht af te dwingen. Een ding was vooraf zeker, de titel bleef in Chinees bezit. Yan vocht een zeer sterke eerste ronde. Ze wist Zhang aan het wankelen te brengen en haar naar de grond te halen. De ronde leek goed te verlopen totdat Zhang Yan naar de grond bracht met nog een minuut te gaan in de eerste ronde. Zhang wist uit het niets de rug te pakken en Yan bijna via Rear Naked Choke te finishen. Hiermee pakte Zhang alsnog de ronde. Zhang ging in de tweede ronde op dezelfde voet verder en probeerde Yan te finishen via ground and pound. Yan verdedigde ternauwernood, maar werd gedomineerd door haar landgenote.
picture

UFC 300 | Zhang wint Chinees onderonsje van Yan en blijft kampioen

Zhang schreef zodoende ook de tweede ronde op haar naam. Yan zou echter in de derde ronde weer helemaal terugkomen in de partij en zorgde ervoor dat Zhang moeite had met haar striking. Yan vocht sterk en leek de ronde naar zich toe te trekken. Yan zou in de vierde ronde Zhang opnieuw hard raken. Zhang ging neer en koos vervolgens eieren voor haar geld en pakte Yan naar de grond. Zhang wist dat hier haar kansen lagen en ging voor de finish via een submission. Yan wist Zhang van zich af te houden, maar moest opletten voor de stoten. Zhang eindigde de ronde bovenop waarna beide vrouwen naar de vijfde en laatste ronde gingen. Zhang ging verder waarmee ze de vierde ronde was geëindigd en dat was het grondspel. Yan kon daar weinig tegenover zetten. Zhang won het gevecht via unanimous decision en daar was ondanks de goede tegenstand van Yan weinig op af te dingen.

Knock-out der knock-outs?

Justin Gaethje pakte vorig jaar de BMF-titel door Dustin Poirier via knock-out te stoppen. De Amerikaan zette voor het eerst die titel op het spel tegen voormalig vedergewicht kampioen Max Holloway. Holloway kwam over van die divisie naar het lichtgewicht om het op te nemen tegen Gaethje. Zowel Gaethje als Holloway probeerde elkaars ritme te ontregelen met lowkicks. Holloway kwam halverwege de ronde een paar keer goed door met opstoten. Gaethje gaf echter geen krimp. Holloway leek beter door te komen en dat was ook te zien aan de neus van Gaethje. Holloway eindigde de ronde met een draaitrap. Gaethje had in de tweede ronde duidelijk last van zijn neus die aan gruzelementen lag. Holloway koos zijn stoten uit en loerde op een finish. Gaethje bleef voor de aanval kiezen, maar Holloway wist keer op keer goed door te komen.
picture

UFC 300 | Holloway slaat Gaethje zwaar knock-out in de allerlaatste seconde

Uiteindelijk leek hij Gaethje in de derde ronde naar het canvas te slaan, maar die wist nog net op tijd zijn evenwicht te vinden. Holloway vocht soeverein en gaf Gaethje eigenlijk geen enkele mogelijkheid om echt iets significants terug te doen. Gaethje wist vervolgens dat hij er vol voor moest gaan in de vierde ronde en vocht sterk. Gaethje wist Holloway te raken die kort neer ging en vervolgens kwam hij nog een keer goed door. Holloway herstelde echter waardoor er ook een vijfde ronde kwam. Holloway nam weer over in de vijfde ronde en was dichtbij een finish toen Gaethje zwaar aangeslagen uit evenwicht was. In de laatste tien seconden gingen beide mannen de slagenwisseling aan en wist Holloway ook nog Gaethje zwaar knock-out te slaan met een seconde op de klok. Een fantastische overwinning voor Holloway die zodoende de BMF-titel won.

Topcontenders

In de belangrijkste ‘non-titlefight’ partij van het evenement stonden Charles Oliveira en Arman Tsarukyan tegenover elkaar. Oliveira won in juni vorig jaar van Beneil Dariush en zou vervolgens voor de titel vechten. Oliveira raakte geblesseerd en moest winnen van Tsarukyan om alsnog een titelgevecht te krijgen. Ook Tsarukyan versloeg Dariush en ook hij kon bij winst een titelgevecht verwachten in het lichtgewicht. Tsarukyan trapte naar Oliveira en raakte uit evenwicht. Oliveira ging voor de Guillotine Choke en had Tsarukyan daarmee in de problemen. De Armeen kwam er echter uit en wist Oliveira om te draaien en zelf bovenop te komen. Tsarukyan wist die positie voor het grootste deel van de ronde te houden.
picture

UFC 300 | Tsarukyan wint close gevecht van Oliveira

Oliveira kreeg nog een waarschuwing voor een illegale trap. In de tweede ronde pakte Tsarukyan Oliveira naar de grond. Tsarukyan haalde Oliveira vervolgens met ellebogen open aan het einde van de ronde. Oliveira moest verdedigen en overleefde het einde van de tweede ronde. Beide mannen wisten dat ze de derde ronde moesten winnen om de partij naar zich toe te trekken. Beide mannen gingen voor de finish, maar waren wel zeer op hun hoede. Halverwege de tweede ronde wist Tsarukyan de partij naar de grond te halen. Tsarukyan wist vervolgens de rug te pakken van Oliveira die moest verdedigen. Tsarukyan slipte vervolgens en kwam zelf in een D’Arce Choke van Oliveira te zitten. Oliveira wist de partij echter niet te finishen. Na drie rondes won Tsarukyan via split decision en mag hij een titelgevecht verwachten tegen Islam Makhachev.

Fenomeen

Worstelfenomeen Bo Nickal opende de main card. De Amerikaan die nog ongeslagen is en zijn eerste twee partijen wist te winnen in de UFC stuitte tijdens UFC 300 op Cody Brundage. Brundage wist zijn carrière eind vorig jaar met twee overwinningen nieuw leven in te blazen. De Amerikaan was een gigantische underdog bij het ingaan van de partij. Brundage opende de partij met een hoge trap en een vliegende knie.
picture

UFC 300 | Nickal laat Brundage aftikken en blijft ongeslagen

Nickal ging die uit de weg en ging voor de takedown die hij wist te pakken. Nickal kwam op de rug van Brundage en werkte voor de Rear Naked Choke. Brundage kwam niet weg, maar Nickal wist het gevecht niet te finishen in de eerste ronde. In de tweede ronde ging het gevecht alweer snel naar de grond. Brundage moest verdedigen met Nickal bovenop hem in full mount. Nickal maakte het ditmaal wel af via een Rear Naked Choke.

Fantastische comeback

Na een zware blessure en een mislukte kans om de licht-zwaargewicht titel terug te winnen moest Jiri Prochazka afgelopen nacht winnen om in ieder geval in zicht te blijven voor een nieuw titelgevecht. Tegenstander was de Serviër Aleksandar Rakic die voor het eerst in bijna anderhalf jaar tijd terugkeerde in de Octagon na het revalideren van een zware blessure. Rakic bewerkte in de eerste ronde de benen van Prochazka.
picture

UFC 300 | Spectaculaire comeback Prochazka, finisht Rakic

Prochazka had er na twee minuten al heel veel problemen van. Rakic bleef doorgaan met de lowkicks. Rakic vocht een zeer sterke eerste ronde, maar wankelde op een goede stoot van Prochazka. Rakic wist zich te herpakken en zelf goed door te komen. In de tweede ronde wist Prochazka vol druk op Rakic te zetten en hem neer te slaan. Prochazka wist vervolgens met ground and pound de partij te finishen. Een ongekende comeback van de Tsjech.

Een nieuw en goed begin

Calvin Kattar kwam in 2023 niet in actie. De Amerikaan raakte geblesseerd een jaar eerder tijdens zijn meest recente partij tegen Arnold Allen. Afgelopen nacht moest hij zijn slechte reeks van twee verliespartijen zien te doorbreken. Tegenstander was voormalig bantamgewicht kampioen Aljamain Sterling die zijn debuut maakte in het vedergewicht en meteen een goede indruk wilde maken in de divisie. Beide mannen waren aan het aftasten in het begin. Op de helft van de eerste ronde initieerde Sterling eindelijk het grondgevecht. Hij hield Kattar tegen de kooi aan die probeerde Sterling van zijn rug af te houden.
picture

UFC 300 | Sterling domineert Kattar in vedergewicht debuut

Kattar probeerde op te staan, maar Sterling hield hem tegen de kooi aan. Uiteindelijk creëerde Kattar genoeg ruimte en wist hij te ontsnappen. In de tweede ronde ging Sterling gelijk weer voor de takedown. Sterling kreeg Kattar niet naar de grond, maar had veel controletijd. Uiteindelijk wist hij alsnog Kattar naar de grond te krijgen. Daar wist Sterling hem de rest van de ronde te houden. Kattar wist dat hij vervolgens wat moest doen in de derde ronde aangezien hij de eerste twee duidelijk verloren had. Sterling ging echter vrolijk verder waarmee hij eerder was begonnen. Takedowns en controle. Kattar had er weinig tegen in te brengen. Sterling won via een zeer dominante unanimous decision.

Complete dominantie

Een buiten gewoon interessant gevecht op papier was de clash tussen ex-kampioene Holly Holm en Olympisch en PFL kampioene Kayla Harrison. Holm is al jaren een van de beste vrouwen in de divisie en moest haar plek verdedigen tegen Harrison die haar debuut maakte in de UFC en tussen neus en lippen door een titelgevecht was beloofd bij winst. Holm was echter niet bang voor het grondspel van Holm, maar kwam al snel onderop te liggen.
picture

UFC 300 | Harrison domineert in UFC-debuut en finisht Holm

Harrison probeerde met stoten schade toe te brengen bij Holm. Holm moest opletten dat ze bleef bewegen aangezien Harrison voor de finish ging. Harrison kwam erg goed door, maar Holm bleef in de partij. Harrison eindigde de ronde bovenop. Harrison wist in de tweede ronde Holm alweer snel op de grond te krijgen en vervolgens met een Rear Naked Choke te finishen. Een zeer overtuigende en dominante overwinning voor Harrison.

Zeer indrukwekkend

Na een zeer tegenvallend eindresultaat vorig jaar tegen Edson Barboza moest Sodiq Yusuff tijdens dit evenement zijn plek in de vedergewicht divisie verdedigen. Hij nam het op tegen publiekslieveling Diego Lopes die hoge ogen had gegooid tot dusver in de UFC en bij een overwinning voor het eerst in de rankings kon komen.
picture

UFC 300 | Lopes imponeert met snelle TKO tegen Yusuff

Binnen een minuut wist Lopes na een paar harde lowkicks Yusuff neer te slaan. Yusuff leek te herstellen, maar werd opnieuw hard naar het canvas geslagen. Lopes finishte het gevecht vervolgens met ground and pound. De derde overwinning op rij voor de Braziliaan in de eerste ronde.

Comeback

Jalin Turner was ook van de partij in Las Vegas. Hij schreef vorig jaar een van de meest brute knock-outs op zijn naam door Bobby Green te finishen. Turner nam het op tegen de populaire Renato Moicano. Moicano won vorig jaar na lang blessureleed zijn comeback gevecht tegen Drew Dober. De UFC wilde eigenlijk de partij tussen Turner en Moicano al eerder boeken, maar deed dit uiteindelijk voor dit evenement. Turner wist Moicano meteen met een trap naar het lichaam te raken. Moicano had er last van en ging voor de clinch.
picture

UFC 300 | Moicano verslaat Turner na zware knockdown

Vanuit daar werkte hij Turner naar het canvas. Moicano ging voor ground and pound, maar wist eigenlijk nauwelijks schade aan te richten. Turner wist na bijna drie minuten op zijn rug uiteindelijk op te staan. Turner sloeg Moicano vervolgens neer met een harde stoot. Turner dacht dat de scheidsrechter zou ingrijpen maar Herb Dean deed dit niet. Hierdoor haalde Moicano de tweede ronde. Moicano zette het Turner in de tweede ronde betaald. De Braziliaan haalde de Amerikaan naar de grond en wist hem via ground and pound TKO te finishen. Een hele dure fout van Turner in de eerste ronde door niet voor de finish te gaan.

Braziliaans onderonsje

Soms komt het voor dat je tegen iemand moet vechten die je goed kent en beschouwd als vriend(in). Dit was het geval in de partij tussen ex-kampioene Jessica Andrade en Marina Rodriguez. Beide vrouwen trainden jarenlang met elkaar en wilden liever niet tegen elkaar vechten. Helaas voor beiden hebben ze tegen bijna iedereen gevochten behalve tegen elkaar. De UFC plande de partij in en deze werd afgelopen nacht uitgevochten. Rodriguez begon sterk met een aantal harde lowkicks. Andrade was niet onder de indruk en probeerde eveneens met lowkicks en combinaties schade toe te brengen. Rodriguez gleed vervolgens uit waardoor Andrade bovenop haar kwam. Andrade probeerde met ground and pound het verschil te maken, maar veel gebeurde er niet. Rodriguez dreigde met een D’Arce Choke, maar was nooit dichtbij een finish.
picture

UFC 300 | Andrade pakt zwaarbevochten overwinning tegen Rodriguez

In de tweede ronde bleef Andrade met lowkicks doorkomen. Rodriguez beperkte zich tot stoten van afstand en kwam een aantal malen ook goed door. Andrade probeerde dichterbij te komen, maar had geen antwoord op de lange stoten van haar landgenote. Andrade kwam aan het einde van de tweede ronde toch goed door en had Rodriguez in problemen. Ze wist echter niet te finishen. In de derde ronde begon Rodriguez met een spinning back fist waarmee ze Andrade licht raakte. Andrade leek een kleine inzinking te hebben terwijl Rodriguez er vol voor bleef gaan. Andrade wist vervolgens Rodriguez op de grond te gooien en bij het opstaan haar goed te raken. Andrade ging op zoek naar die knock-out stoot terwijl Rodriguez vooral haar ritme probeerde terug te vinden. Rodriguez leek een betere cardio te hebben, maar Andrade bleef gevaarlijk met haar knock-out power. Beide vrouwen vochten uiteindelijk de complete vijftien minuten uit. Via split decision had Andrade twee van de drie juryleden aan haar kant en won ze het Braziliaanse onderonsje.

Volume en power

Na een zeer pijnlijk knock-out verlies eind vorig jaar keerde Bobby Green afgelopen nacht terug in de Octagon. Green moest zijn plek in de rankings verdedigen tegen de veteraan Jim Miller. Miller is de recordhouder met de meeste overwinningen en partijen in de UFC en kwam ook in actie tijdens UFC 100 en UFC 200. De vechter uit Sparta, New Jersey mocht daarom niet ontbreken op UFC 300. Miller kwam goed door bij de eerste combinatie, maar Green leek vooral uit te glijden. Green begon naarmate de eerste ronde vorderde steeds beter zijn ritme te vinden. Miller probeerde dichterbij te komen, maar Green wist continu goed te counteren. Green leek de ronde naar zich toe te trekken, maar Miller kwam vlak voor het einde van de eerste ronde nog een keer goed door.
picture

UFC 300 | Green wint spectaculaire partij van Miller

In de tweede ronde bleef Green hetzelfde spelletje spelen wat leidde tot schade in het gezicht bij Miller. Miller kreeg het steeds moeilijker met het spel van ‘King’, maar wist behoorlijk beschadigd het einde van de tweede ronde te halen. Green ging in de derde ronde verder waarmee hij in de tweede ronde was geëindigd. Uit het niets wist Miller Green hard te raken. Daarop pakte Green de clinch. Miller wist dat hij wat moest doen en bleef er voor gaan. Green wees vervolgens naar het midden dat hij met Miller wilde striken. Green raakte Miller heel hard en sloeg hem neer. Green wist niet te finishen, maar de partij duidelijk via unanimous decision te winnen.

Deus da Guerra

De avond werd geopend met een gevecht dat op iedere Fight Night een main event was geweest. Voormalig vlieggewicht kampioen Deiveson Figueiredo maakte vorig jaar met succes de overstap naar het bantamgewicht. De Braziliaan nam het op tegen ex-kampioen Cody Garbrandt die bij een overwinning voor het eerst in lange tijd weer in de rankings kon komen. Beide vechters begonnen de partij afwachtend en keken de kat uit de boom. Zowel Garbrandt als Figueiredo wisten een aantal goede trappen te landen.
picture

UFC 300 | Figueiredo dwingt Garbrandt tot aftikken in de tweede ronde

Nadat Garbrandt goed doorkwam aan het einde van de eerste ronde ging Figueiredo voor een takedown. Garbrandt wilde er niks van weten en stond gelijk op. Aan het einde van de eerste ronde ging Figueiredo voor een takedown, maar kon er weinig mee uitrichten. Figueiredo daagde Garbrandt uit in de tweede ronde en pakte de takedown. Figueiredo ging voor de finish via een Arm-Triangle Choke. Garbrandt kon met veel moeite verdedigen, maar de Braziliaan behield de positie. Uiteindelijk liet Figueiredo het gaan, maar bleef in mount zitten. Garbrandt wist uiteindelijk op te staan, maar Figueiredo pakte vervolgens alsnog de nek van Garbrandt en finishte hem via Rear Naked Choke in de tweede ronde.
Bekijk hier alle uitslagen.

Waar kijk je UFC Vegas 91?

De UFC heeft volgende week geen evenement op de planning staan. Pas op 27 april is de organisatie terug met een evenement in de UFC APEX te Las Vegas. In het main event vechten Matheus Nicolau en Manel Kape een rematch.
picture

Officiële Poster UFC Vegas 91

Foto: Getty Images

Voor dit evenement is geen preview show. De uitzending van de prelims begint op zaterdagavond 27 april om 23.00u op discovery+. Om 01.00u is het tijd voor de main card met vakkundig commentaar van Sander Schrik en Marloes Coenen eveneens te zien op discovery+.

Complete Card UFC Vegas 91

Main Card
  • Matheus Nicolau vs. Alex Perez
  • Ryan Spann vs. Bogdan Guskov
  • Ariane Lipski vs. Karine Silva
  • Austen Lane vs. Jhonata Diniz
  • Jonathan Pearce vs. David Onama
  • Tim Means vs. Uroš Medić
Preliminary Card
  • Rani Yahya vs. Victor Henry
  • Austin Hubbard vs. Michal Figlak
  • Don’Tale Mayes vs. Caio Machado
  • Marnic Mann vs. Ketlen Souza
  • Gabe Green vs. James Llontop
  • Ivana Petrović vs. Liang Na
  • Gabriel Benitez vs. Maheshate
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie