Paris 2024 | Compact, duurzaam en gericht op ontwikkeling banlieues in Parijs: dit is het olympisch dorp

Tobias Kappelle

Geupdate 07/03/2024 om 11:15 GMT+1

Over 162 dagen beginnen in Parijs de Olympische Spelen. Uiteraard is men al jaren bezig met de voorbereidingen en daar hoort ook een nieuw olympisch dorp bij voor de atleten. Paris 2024 heeft gekozen voor een compact dorp in voorstad Saint-Denis, naast het Stade de France. Het doel is een duurzaam dorp neer te zetten. Zal het Frankrijk wel lukken om dit te realiseren? Lees alles over het dorp.

Paris 2024 | Wow! Parijs heeft toffe, spectaculaire plannen voor opening op de Seine

De organisatie van de Olympische Spelen van Parijs zet in op duurzaamheid en de ontwikkeling van achterstandswijken. Mede daarom is ervoor gekozen om het olymisch dorp op de grens van drie banlieues te bouwen. Het dorp bevindt zich op een kruising van de steden Saint-Ouen, Saint-Denis and L’Île-Saint-Denis.
Vooral in Saint-Denis is flink geïnvesteerd voor de Spelen. De voorstad ten noorden van Parijs maakt onderdeel uit van het armste deel van Frankrijk en kampt met een hoge werkloosheid en veel criminaliteit. De Olympische Spelen moeten daar verandering in brengen. Onder meer het atletiek, rugby en de zwemonderdelen worden in Saint-Denis gehouden.
picture

Paris 2024 | Stukjes Eiffeltoren verwerkt in medailles voor Olympische Spelen

Het olympisch dorp

Er is een olympisch dorp in aanbouw dat begin maart wordt opgeleverd. Het bevindt zich op nog geen vijf minuten lopen van het Stade de France en is ongeveer zeven kilometer verwijderd van het centrum van Parijs.
Architect Dominique Perrault heeft getracht een compact en duurzaam dorp neer te zetten, zodat ook de banlieues kunnen profiteren van de Olympische Spelen. Het dorp is 51 hectare groot met een radius van 500 meter. Er is plek voor meer dan 14.000 atleten en verder zijn er ook voorzieningen als een restaurant, een fitness- en een servicecentrum.
Het dorp bestaat uit drie onderdelen. Het Olympic Village Plaza is een internationale zone die grenst aan de Seine. De residential zone is waar het woongedeelte van het dorp zich bevindt en ten slotte is er een operationele zone aangesloten op de infrastructuur van Parijs.
picture

Paris 2024 | Deze weg legt de olympische vlam af richting Parijs

Investeringen

Er is uiteraard niet alleen in het olympisch dorp geïnvesteerd. 85 procent van het geld dat werd uitgetrokken voor deze Olympische Spelen ging naar Saint-Denis.
Zo is er een nieuw metrostation gebouwd, waardoor Saint-Denis eindelijk goed verbonden is met het centrum van Parijs. Op dit station zullen twee treinroutes en vijf metroroutes aangesloten worden. Ook is er een nieuwe snelwegafslag aangelegd, waardoor het eenvoudiger is om via de snelweg van Parijs naar Saint-Denis te reizen.
Als klap op de vuurpijl is de grootste investering van deze Olympische Spelen ook in Saint-Denis aangelegd. De organisatie heeft geprobeerd zo veel mogelijk bestaande faciliteiten te gebruiken, maar voor het zwembad is een uitzondering gemaakt. Het olympisch bad is voor bijna 200 miljoen euro aangelegd en moet op de lange termijn de oplossing zijn voor een flink tekort aan zwembaden in Saint-Denis. Op deze manier hoopt men ook de sportvoorzieningen in de banlieue te verbeteren.
Door te investeren in publieke voorzieningen en de compacte en centrale ligging van het dorp hoeven de atleten zeer weinig te reizen tijdens deze Olympische Spelen. Voor 60 procent van de atleten zijn er trainingsvoorzieningen in het dorp en voor de rest is het hooguit 20 minuten reizen. Bovendien zal 85 procent van alle atleten binnen een half uur reizen van de wedstrijdlocaties zitten in het dorp.
picture

Paris 2024 | De uitstraling van de Olympische Spelen - Kleurrijk ontwerp nodigt uit tot feest

Kritiek

Het is echter niet alleen maar zonneschijn aan de horizon voor Saint-Denis en zijn bewoners. Zoals altijd liggen er plannen voor het olympisch dorp om na afloop van de Spelen andere functies te bekleden. Dat is in Parijs niet anders.
Na verbouwing moet het dorp woonruimte bieden aan 6.000 mensen en ook worden er kantoren gemaakt waar 6.000 mensen kunnen werken. Verder zouden er scholen op het terrein worden gebouwd en moeten de parken en sportgelegenheden voor de inwoners beschikbaar komen. Het verleden heeft echter al meermaals bewezen dat van dergelijke plannen vaak niets terechtkomt.
Daar komt bij dat er onder de lokale bevolking angst is dat zij zelf niet zullen profiteren van deze ontwikkelingen. De huizen zullen zeer duur worden, ondanks het feit dat er ook sociale huur tussen zal zitten. Om een huis te kopen in het olympisch dorp wordt echter een prijs van 7.000 euro per vierkante meter voorspeld, waardoor men bang is dat de stad in rap tempo zal gentrificeren en er voor de huidige bewoners geen plek meer is.
Daar komt bij dat er vraagtekens zijn rondom de opbouw van de kamers. Zo is er geen keuken in de kamers voor de atleten. Dit moet worden opgelost door na de Spelen een slaapkamer tot keuken om te bouwen. Ten slotte zijn de kamers ook niet voorzien van een airconditioning. Dit zou echter door de gebruikte bouwmaterialen, die zich aanpassen aan het klimaat, opgelost moeten worden.
picture

Paris 2024 | Maak kennis met de mascottes van de Zomerspelen - twee Frygische mutsen

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens de Olympische Spelen van Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie