Paris 2024 | Het worden de meest oranje gekleurde Spelen ooit, voorspelt Gracenote: 18 keer goud voor Nederland

Edward Swier

Gepubliceerd 17/04/2024 om 15:06 GMT+2

Niet eerder waren de Olympische Spelen zo oranje gekleurd. De Olympische Spelen van Paris 2024 worden komende zomer een groot succes voor TeamNL, als we de voorspellingen van statistiekenbureau Gracenote mogen geloven tenminste. In de landenranking neemt Nederland de vierde (!) plaats in. Volgens Gracenote veroveren de Nederlandse deelnemers liefst 18 gouden medailles.

EK baanwielrennen | Bizarre keirin - Koning Harrie Lavreysen rijdt al voor de finish ereronde

Honderd dagen voor de start van de Olympische Spelen kan de Nederlandse sportfan zich, met de voorspelling van Gracenote in handen, alvast verheugen op de beste Spelen ooit. Bij de laatste editie, in Tokio, werden in 2021 liefst 36 medailles veroverd. Volgens het statistiekenbureau zouden er nu 38 plakken in Nederlandse handen vallen. Ook gaat het recordaantal gouden medailles eraan. In Sydney 2000 werden, vooral dankzij de gouddelvers Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, 12 gouden medailles veroverd.
picture

Hall of Fame: Leontien van Moorsel is de Koningin van de Spelen

Drie keer goud Lavreysen

Nu worden de beste prestaties verwacht van Harrie Lavreysen. De verwachting van Gracenote is dat hij driemaal goud wint, op de keirin, de sprint en met zijn collega’s van de teamsprint. Ook van het madisonkoppel Yoeri Havik/Jan-Willem van Schip wordt een gouden race op de wielerbaan voorspeld. Bij het zeilen worden drie gouden plakken verwacht, het roeien zou zelfs met vijf keer goud naar Nederland terug kunnen keren.
Gracenote voorspelt verder nog goud voor zowel de mannen- als vrouwenhockeyploeg, voor Mathieu van der Poel in de wegwedstrijd, voor openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal, zwemster Tes Schouten en – natuurlijk – Femke Bol, die al enkele jaren heerst op 400 meter horden.
picture

Tokyo 2020 | Lavreysen verslaat Hoogland in gouden broederstrijd

Resultaten uit het verleden

Gracenote slaat er niet zomaar een slag naar, de berekening is altijd gebaseerd op resultaten uit het verleden. Die bieden weliswaar geen zekerheid voor de toekomst, maar de gigant in sportdata weet wel dat dankzij het systeem dat ze hanteert het bepaald geen natte-vingerwerk is.
Zo worden de vorige Spelen, en alle grote toernooien die sindsdien zijn gehouden meegewogen. Wie in aanloop naar de Spelen in zijn of haar klasse of sport het beste presteert, heeft – zo is de redenering van Gracenote – op de Spelen meer kans dan een ander. Daarmee zijn verrassingen, zoals die er op de Spelen altijd zijn, in Parijs natuurlijk niet uit te sluiten.
picture

WK atletiek | Vallen en opstaan - Femke Bol met overmacht wereldkampioene op 400 meter horden

Vierde in de landenranking

Niettemin geeft het lijstje van Gracenote wel al een indicatie. Nederland zou, achter de grootmachten VS en China en het thuisland Frankrijk, vierde in de landenranking kunnen worden. Met 18 voorspelde gouden medailles heeft Nederland een behoorlijke voorsprong op de beoogde achtervolgers: Groot-Brittannië, Australië en Japan, die ieder 13 keer goud schijnen te gaan halen.
Overigens wil NOC*NSF niets van de voorspelling van Gracenote weten. Technisch directeur André Cats benadrukte deze week in een persconferentie dat hij pas op de laatste dag in Parijs zal checken hoeveel medailles Nederland nu echt heeft gewonnen en waar TeamNL in de landenranking is geëindigd.
De top-10 zoals Gracenote die 100 dagen voor de start van de Spelen heeft voorspeld:
Respectievelijk land (goud-zilver-brons)
1. Verenigde Staten (39-37-47)
2. China (35-30-24)
3. Frankrijk (28-19-8)
4. Nederland (18-5-15)
5. Groot-Brittannië (13-23-30)
6. Australië (13-19-18)
7. Japan (13-16-20)
8. Italië (12-20-15)
9. Duitsland (9-13-14)
10. Zuid-Korea (9-4-11)

Waar kijk je?

Eurosport en discovery+ zenden tijdens Paris 2024 de strijd om goud, zilver en brons live uit. Net als in Tokio en Peking brengen we je met een groot team van experts en commentatoren alle wedstrijden in Parijs live met alle emoties, reacties, analyses en achtergronden. Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie