Vanaf het begin van de race viel Weertman al buiten beeld. De focus ging gelijk op onder anderen de Duitser Florian Wellbrock, die vanaf de start een gat sloeg en de koppositie pakte. Na een uur waren de verschillen pijnlijk duidelijk, De Nederlandse titelverdediger lag op meer dan een minuut achterstand van de kopgroep.
Deze kopgroep bestond uit Wellbrock, Gregorio Paltrinieri (de Italiaan die al zilver won op de 800 meter deze Olympische Spelen), de Hongaar Kristof Rasovszky de Fransman Marc-Antoine Olivier, de Griek Athanasios Kynigakis en de Israëliër Matan Roditi.
In de laatste kilometer werden de verschillen gemaakt en bereikte de spanning voor de medailles een kookpunt. Met een flitsende versnelling sloeg de Duitser een gat, waarna alleen Rasovsky met moeite kon volgen. Met nog enkele meters te gaan bleven er drie mannen over in de strijd om de medailles: Wellbrock, Rasovsky en Paltrinieri, die bleef vechten om aan te sluiten bij de Hongaar. De andere drie konden niet volgen en verloren het zicht op een medaille.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Geen medaille voor Weertman in openwaterzwemmen
04/08/2021 OM 23:45

Gat met achtervolgers

Florian Wellbrock zwom een geweldige race, lag vanaf de start op kop en kon in de laatste kilometer een gat slaan met de rest. De Duitser kon zo, na zijn bronzen medaille op de 1500 meter in Tokio, een gouden medaille aan zijn palmares toevoegen. In de strijd om het zilver kwam Paltrinieri nog dichtbij Rasovsky, maar de Italiaan had al veel energie verspild tijdens de race om bij de kopgroep aan te sluiten.
Het zilver ging daarmee naar Hongarije, het brons naar Italië. Weertman kwam uiteindelijk als zevende over de finish en kon geen rol van betekenis spelen tijdens deze Olympische Spelen Tokyo 2020.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympisch basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Tokio 2020
Tokyo 2020 | Applaus voor de nummer laatst bij het openwaterzwemmen
04/08/2021 OM 02:22
Tokio 2020
Tokyo 2020 | van Rouwendaal pakt zilver op 10km
04/08/2021 OM 00:38