Vierschansentoernee 2018-2019
  • Oberstdorf (30 december 2018)
  • Garmisch-Partenkirchen (1 januari 2019)
  • Innsbruck (4 januari 2019)
  • Bischofshofen (6 januari 2019)

Kamil Stoch Oberstdorf december 2017

Foto: Getty Images

Hoe kijk je aan tegen de Vierschansentoernee van dit jaar? Zie je jezelf weer alle vier de wedstrijden winnen?
"De Vierschansentoernee was vorig jaar een enorm hoogtepunt voor mij en mijn team. Alle vier overwinningen brachten een speciale emotie met zich mee, maar die wedstrijden liggen nu achter me. We zijn inmiddels bezig aan een nieuw seizoen en de nieuwe Vierschansentoernee begint alweer bijna. Mijn taak is om 'gewoon' weer mijn uiterste best te doen en zo goed mogelijk te springen. Dat is mijn enige doel en daar ben ik dan ook vol gefocust op. Het is niet de bedoeling dat het mogelijke verbreken van records en het winnen van wedstrijden mijn plezier in het schansspringen weghaalt. Dat laat ik niet gebeuren."
Wie zie je dit jaar als jouw grootste rivaal?
"Mezelf! Tijdens elke jump moet ik mijn zwaktes en emoties zien te overwinnen."

Stoch schrijft historie | Grand Slam Vierschansentoernooi voltooid

Waardoor raakte je geïnteresseerd in skispringen?
"Ik ben geboren en getogen in Podhale, een regio in het zuidelijkste puntje van Polen. De winter is daar langer dan in de rest van het land en wintersport is er heel erg populair. Als kind stond ik voor het eerst op de ski’s en ik vond het direct heel erg leuk. Na een tijdje was het naar beneden glijden alleen niet meer genoeg en zocht ik iets meer uitdaging. Een groepje jongens uit de buurt bouwden altijd kleine heuveltjes om overheen te jumpen. Ze probeerden daarmee hun idolen na te doen. Ik besloot ook een poging te wagen en kon er vervolgens niet meer mee stoppen. Het is de plek waar mijn skispringavontuur begon."
Deed je ook andere sporten toen je jong was?
"Ik ben altijd al vooral geïnteresseerd geweest in wintersporten en alpineskiën, maar skispringen bleek al snel mijn grootste passie. Tot op de dag van vandaag volg ik de andere wintersporten ook nog op de voet."
Vierschansentoernee van 29 december tot en met 6 januari LIVE te zien op Eurosport 1 en de Eurosport Player!
Welke atleten bewonder je?
"Ik heb respect en bewondering voor heel veel atleten. Als topsporter weet ik hoeveel werk, moeite en training er in zit om te bereiken wat je wil bereiken. Ik volg de loopbaan van Roger Federer al jaren en bewonder hem dan ook heel erg. Ook voor autocoureur Robert Kubica heb ik heel veel respect. Hij is vastberaden in het bereiken van zijn doelen."
Welk sportmoment heeft dit jaar het meeste indruk op je gemaakt?
"De wereldtitel van het Poolse volleybalteam!"
Wat zijn jouw persoonlijke doelen voor de korte- en lange termijn?
"Mijn hoofddoel is om te blijven doen waar ik op dit moment mee bezig ben – het zo goed en zo ver mogelijk springen. Ik hoop mijn goede vorm zo lang mogelijk vast te houden. Mezelf blijven verbeteren is altijd een doel voor de lange termijn."
STOCH VLIEGT NAAR HISTORISCHE WINST IN VIERSCHANSENTOERNEE