Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tokyo 2020 | Amerikaanse schermers protesteren tegen hun eigen teamgenoot

Mathieu Hilgersom

Geupdate 01/08/2021 om 03:58 GMT+2

Een bizar moment vrijdag tijdens de landenwedstrijd van het schermtoernooi. Drie van de vier leden van het Amerikaanse team droegen een roze mondkapje voorafgaand aan de wedstrijd tegen Japan. Zij deden dit uit protest tegen de deelname van Alen Hadzic, hun eigen teamgenoot.

Tokyo 2020 - schermen: Team USA baart opzien met slechts drie roze mondmaskers

Niet alleen de roze mondmaskers vielen op, maar zeker ook dat Hadzic juist het reguliere zwarte exemplaar op had. Hij is er inmiddels wel aan gewend. De afgelopen periode heeft hij zich geen moment onderdeel van het team gevoeld. Hij moest apart van zijn teamgenoten naar Tokio reizen en verblijft daar in een ander hotel, afgezonderd van het olympisch dorp.

Beschuldigingen

Zijn teamgenoten Jake Hoyle, Curtis McDowald and Yeisser Ramirez hadden Hadzic er dan ook liever niet bij gehad. Dit heeft alles te maken met de beschuldigingen van aanranding tegen Hadzic. De 29-jarige schermer ontkent de aantijgingen en ging met succes in beroep tegen een schorsing die hem uit het Amerikaanse team weerde.
Het bracht zijn teamgenoten en de Amerikaanse schermbond in verlegenheid. Hoyle, McDowald en Ramirez spraken openlijk hun bezorgdheid uit over de veiligheid van vrouwelijke atleten tijdens de Olympische Spelen. Ook lieten zij weten dat de aanwezigheid van Hadzic een negatieve invloed zou hebben op hun emotionele en mentale capaciteiten om zich voor te bereiden en te presteren.
De schermbond kwam daarom in actie. Zij zonderden Hadzic af van zijn teamgenoten en zorgden ervoor dat hij in zijn voorbereiding niet kon trainen met vrouwelijke schermers. Hoyle, McDowald en Ramirez deden daar vrijdag nog een schepje bovenop door zich te presenteren met een roze mondkapje. Hiermee vroegen zij aandacht voor de slachtoffers van seksueel misbruik, maar zeker ook uit protest tegen de aanwezigheid van Hadzic.

Snel uitgespeeld

Overigens was het Amerikaanse team snel uitgespeeld. Ze verloren vrijdag met 39-45 van Japan en eindigden tijdens de landenwedstrijd als negende.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt. Alle sporten zijn live te zien op zowel Eurosport als discovery+. Het olympische basketbaltoernooi is exclusief te zien op Eurosport en discovery+. Een abonnement op discovery+ (inclusief toegang tot alle entertainment programma’s) kost €5,99 per maand en tijdelijk €29,99 per jaar, hier stream je tijdens de Olympische Spelen elke sport en iedere gewonnen medaille. Er is ook het dagelijkse schakelprogramma Medal Zone op Eurosport 1 en discovery+ zodat je niks van alle actie hoeft te missen. Klik hier om een abonnement af te sluiten.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie