Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | IJzersterk Nederlands shorttrackteam wint goud in relayfinale

Mathieu Hilgersom

Geupdate 13/02/2022 om 14:15 GMT+1

Het Nederlandse shorttrackteam heeft zondag zeer overtuigend goud gepakt in de relayfinale. Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting bleven in een olympisch record Zuid-Korea (tweede) en China (derde) knap voor. Het is het tweede shorttrackgoud voor ons land, nadat Schulting eerder al de 1000 meter had gewonnen.

Beijing 2022 | Bekijk de gouden race van de Nederlandse shorttrackvrouwen terug

Het relayteam plaatste zich eenvoudig voor de eindstrijd. In de halve finale gingen de Italianen onderuit en kon alleen China de Nederlanders volgen. Canada en Zuid-Korea kwalificeerden zich vanuit de andere halve finale.
picture

Beijing 2022 | Prachtige blijdschap bij relaydames na gouden race

Oppermachtig

Ook in de eindstrijd was Nederland oppermachtig. Poutsma nam direct na de start de leiding met als doel om deze niet meer af te willen geven.
Tien rondjes voor het einde kwam China even langszij, maar dankzij een heel overtuigende inhaalactie van Velzeboer had het team van Jeroen Otter snel weer de leiding terug.
Sterker nog, Velzeboer sloeg een groot gat waardoor de andere landen alleen nog maar streden voor de ereplaatsen. Schulting reed voor Nederland het beslissende rondje.
picture

Beijing 2022 | “Dit was ons doel, het is gelukt” - Shorttrackdames trots na winnen olympisch goud

Topfavoriet

Nederland was de topfavoriet voor de finale. Vier jaar geleden liep het team nog de eindstrijd mis, maar won het wel de B-finale. Dit bleek uiteindelijk genoeg voor brons, omdat Canada en China een penalty kregen in de A-finale. Het goud ging naar Zuid-Korea, het zilver naar Italië. De Italiaanse vrouwen wonnen eerder op de zondag in Peking de B-finale.

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie