A.J. Edelman
  • Israël
  • 26 jaar
  • Skeleton (donderdag 15 en vrijdag 16 februari)
  • Medaillekansen: geen
Tijdens zijn gehele jeugd in Boston was hij ijshockeygoalie. Daarna even schaatser en bobsleeër. De beste olympische kansen bood echter de skeletonsport. Een opvallend figuur, die Adam ‘A.J.’ Edelman. Geboren Amerikaan, maar sinds twee jaar officieel staatsburger van Israël. In zijn nieuwe thuisland hebben ze hem omgedoopt tot de Hebreeuwse Hamer.
PyeongChang
Vrij baan voor olympisch skeletondebuut Bos
16/01/2018 OM 12:43
Hij gaat de geschiedenisboeken in als de veertiende sporter die voor Israël op de Winterspelen verschijnt en de eerste in de buikligging op de slee. Skeleton dus. Edelman plaatste zich als dertigste en laatste skeletonner binnen de internationale kwalificatiecriteria. Een knappe prestatie, aangezien hij zich aanvankelijk had gericht op de Spelen van 2022.
Waar gaan we hem aan herkennen? Zijn helm! Daarop staat de afbeelding van bijbelfiguur Samson. Samson is geketend en duwt met kracht de pilaren omver, precies volgens het religieuze verhaal waarin hij de Filistijnen de baas is. “Het breken van de pilaren symboliseert het realiseren van de onmogelijke droom”, zegt Edelman over zijn opvallende hoofddeksel.
Samson ontleende zijn enorme fysieke kracht aan zijn lange manen. Zelf bezit Edelman, orthodox gelovend, geen langharige coupe. Zijn kracht haalt uit de sportschool door aan de gewichten te hangen. Daarvan zagen we in 2014 het resultaat tijdens de Annapolis Drug Free Bodybuilding Championships in Annapolis, waar hij een van de deelnemers was.
PyeongChang
Olympische droom skeletonpionier Bos onzeker na dramatische race
12/01/2018 OM 11:11
Beijing 2022
Beijing 2022 | Bekijk hier hoe een uitzinnige Kimberley Bos realiseert dat ze een medaille wint
13/02/2022 OM 08:35