WK Sheffield | Het WK Snooker op Eurosport

Het lijstje favorieten voor de eindzege is lang niet zo groot als in vorige jaren. De twee spelers die dit seizoen ver boven de rest uitspringen zijn de Australiër Neil Robertson en ‘The Rocket’ Ronnie O’Sullivan. Robertson, die ook wel ‘The Thunder from Down Under’ wordt genoemd, won dit seizoen drie rankingtitels: de Riga-masters in augustus van 2018, de Welsh Open in februari van dit jaar en twee weken geleden won de Australiër nog de China Open, wat hem naast een hoop vertrouwen voor het WK ook nog een cheque opleverde van 225.000 pond. Bekijk hier het winnende frame van Robertson in zijn finale tegen de Engelsman Jack Lisowski, die geen schijn van kans had.

China Open | Robertson verplettert Lisowski in finale

World Grand Prix
World Grand Prix : Trump Winner last shoots
20/12/2020 OM 21:54
Dan even over ‘The Rocket.’ Superlatieven komen te kort om de prestaties van de inmiddels 43-jarige Engelsman te beschrijven. O’Sullivan schreef in maart tijdens de finale van het Players Championship in Preston, uitgerekend tegen Robertson, geschiedenis door in het laatste frame zijn 1000e professionele century te maken. Het uitverkoren publiek dat de eer had dit prachtig stukje snookerhistorie mee te maken gaf hem een staande ovatie, zoals het hoort bij dit soort fenomenale sportprestaties . Kijk die 1000e century hier nog eens terug.

Players Championship | O'Sullivan wint in stijl met 1000e career century

Desondanks zijn recente successen heeft O’Sullivan al sinds 2013 niet meer gewonnen in Sheffield. Dat jaar won hij de finale van landgenoot Barry Hawkins, nadat hij een jaar geen professionele wedstrijd had gespeeld. Sindsdien is een finale in 2014, waar hij tegen Mark Selby een ruime voorsprong weggaf, het beste resultaat voor O’Sullivan op het WK. Mocht hij het toernooi winnen, dan komt hij gelijk met de Engelsman Steve Davis, een van de grote legendes van de sport die in de jaren ’80 het toernooi zes keer won. Recordhouder blijft nog altijd de Schot Stephen Hendry, die in de jaren ’90 maar liefst zeven keer de titel wist te winnen in Sheffield. Kan O’Sullivan dat record nog breken? Eurosport-commentator Alex Lely denkt dat O'Sullivan het kan, maar heeft er ook zijn twijfels bij.
O' Sullivan maakt zeker kans het te evenaren, maar toch lijkt het me niet waarschijnlijk dat het gaat gebeuren. Met zoveel goede spelers denk ik dat op dit moment nog twee titels winnen een brug te ver is voor hem. Met zijn talent had hij eigen al lang zeven of meer wereldtitels moeten hebben. Als hij dit jaar wint, wat een zeer reële kans is, dan staat hij in ieder geval gelijk met Steve Davis en wie weet wat er dan nog voor hem kan gebeuren in de jaren daarna.
Is er dan niemand die O’Sullivan of Robertson van de titel af kan houden? Het antwoord op die vraag is onduidelijk. Op dit moment zijn Robertson en O’Sullivan in bloedvorm, maar het verleden leert ons dat er in Sheffield altijd verrassingen op de loer liggen. Wat kan bijvoorbeeld de titelverdediger Mark Williams? De man uit Wales won na zijn onverwachte zege in de Crucible de World Open in augustus, maar verdween daarna een klein beetje van de radar. Vorig jaar genoot het snookerpubliek zowel op het groene laken als op social media van de authentieke Williams, die bijvoorbeeld na zijn gewonnen halve finale geen zin meer had in een sterrenmaaltijd.
Ook Judd Trump, de man die het laatste 'Triple Crown' event (De Masters in januari) won, is de laatste maanden een beetje afwezig. ‘The ace in the pack’ heeft een haat-liefde verhouding met het WK. In zijn eerste WK in 2011 haalde hij de finale waarin hij nipt verloor van de Schot en viervoudig wereldkampioen John Higgins. Sindsdien is een halve finaleplek in 2015 het beste resultaat voor Trump. En wat kan Mark Selby, de man die in de laatste vijf jaar drie keer wereldkampioen werd (2014, 2016, 2017). Selby voerde lange tijd de wereldranglijst aan, maar kent dit jaar een rampseizoen en is zijn nummer één positie kwijtgeraakt aan O’Sullivan. Kan hij wederom pieken zoals hij dat deed in bijvoorbeeld 2017. Alex Lely denkt van niet:
Volgens mij ontbeert Selby nu 'the ultimate grind' zoals hij dat de jaren hiervoor wel had. Hij verliest frames die hij niet zou mogen verliezen en mist ballen die hij een paar jaar geleden nooit miste. Het zou me zeer verbazen als hij hier ineens wel gaat presteren.
Het wereldkampioenschap staat altijd garant voor verrassingen en ook dit jaar belooft het weer een groot spektakel te worden. Eurosport is er alle 18 dagen bij met voor- en nabeschouwingen van de wedstrijden door onze experts ter plaatse. Mis geen bal en volg het hele WK Snooker vanuit het Crucible Theatre in Sheffield live op Eurosport en de Eurosport Player.
Scottish Open
Scottish Open | Ronnie O'Sullivans geweldige 127 clearance van boven
09/12/2020 OM 10:09
Wereldkampioenschap
WK Sheffield | Ronnie O'Sullivan voor de zesde keer wereldkampioen na overwinning op WIlson
16/08/2020 OM 18:59