Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | Eerste ronde blijkt kerkhof der favorieten – Gary Wilson afgedroogd door Stuart Bingham

Matthijs Klerkx

Geupdate 22/04/2024 om 22:54 GMT+2

Het WK Snooker van 2024 heeft een nieuwe favoriet op het kerkhof gekregen. Stuart Bingham stuurde Gary Wilson, eerder dit seizoen winnaar van de Scottish Open en Welsh Open, met 10-5 naar huis. Zijn voorsprong van 6-3 uit de ochtendsessie werd door twee frames op rij van de mondiale nummer tien verkleind, maar daarna pakte de wereldkampioen van 2015 vier frames achter elkaar voor de winst.

WK Snooker | Eerste ronde blijkt kerkhof der favorieten – Gary Wilson afgedroogd door Stuart Bingham

Gary Wilson en Stuart Bingham kwamen deze ochtend voor het eerst in actie in The Crucible Theatre in Sheffield. Wilson ging als nummer tien geplaatst en winnaar van het Scottish en Welsh Open dit seizoen van start als favoriet, maar de wereldkampioen van 2015 liet er geen twijfel over bestaan: hij was absoluut de beste vanochtend.
Met een 0-4 voorsprong ging Ball-run richting de Mid Session Interval, om bij een 2-6 tussenstand te zien dat Wilson 60 punten op het bord had staan, maar hem nog één kans gaf met 75 punten op tafel – bij een maximale manier van benutten van alle ballen had Bingham dus niet eens roze en zwart nodig om het belangrijke negende frame te winnen.
Dat liep helemaal anders; vanwege de niet al te beste positionering van de rode ballen op de tafel moest Bingham zijn weg zien te vinden via blauw en de lagere kleuren. Het kwam aan op de laatste zwarte, waarschijnlijk de aller gemakkelijkste bal van zijn hele break. Echter was daar Crucible Fever: Bingham raakte beide kaken en liet een eenvoudige zwarte achter. Wilson joeg hem binnen een seconde in de pocket en ging met slechts een achterstand van 3-6 naar de kleedkamers.
picture

WK snooker | Stuart Bingham kan zijn ogen niet geloven - baalt ontzettend van eigen misser

Spanning te snijden

The Tyneside Terror was net als deze ochtend niet bepaald op afspraak. Binnen no-time legde hij twee grote mogelijkheden voor Bingham op tafel, alleen die sloeg beide keren niet toe. Nadat Wilson zijn kans kreeg, verkleinde hij de achterstand naar twee frames.
Ook in het elfde hoofdstuk liet Bingham steken vallen; zijn 48 punten bleken uiteindelijk niet genoeg voor winst, want Wilson had een ware steal in huis. 58 punten waren voldoende om zelfs de zwarte bal tegen de band te laten liggen: 5-6.
In het twaalfde deel van deze tweestrijd werd het tactisch, waarbij Bingham uiteindelijk ruim de bovenhand nam. De ex-mondiaal kampioen bracht zichzelf op drie frames van een mogelijke tweede ronde waarin Ding Junhui of Jack Lisowski wacht.
Er was dan nog één frame te gaan voor de Mid Session Interval. Wilson leek hard op weg het verschil weer te verkleinen, maar ging na 34 punten de mist in. Bingham was hard op weg het frame weer op zak te steken, moest zijn tegenstander nog even aan tafel dulden voor een Safety-battle, maar ging uiteindelijk met een 5-8 voorsprong naar de thee. Zo werden de eerste vier frames eerlijk verdeeld.

Flinke rij favorieten

In het eerste frame na de pauze werden de problemen voor Wilson alleen maar groter. 24 punten waren bij lange na niet toereikend om het veertiende hoofdstuk zijn kant op te laten vallen, Bingham zette de nummer tien van de wereld met zijn rug tegen de muur.
In het vijftiende frame bleek ook nog eens het geluk net iets meer aan de zijde van Ball-run, die zo een eclatante overwinning boekte op een van de outsiders voor dit WK. Met Luca Brecel, Zhang Anda, Mark Selby, Ali Carter en Gary Wilson waren er zo al vijf interessante namen uitgeschakeld in de eerste ronde.

Waar kijk je?

Eindelijk is het zover: je hebt geen keus meer, want vanaf nu gaan alle ballen op het WK Snooker. Wie deelt de lakens uit in The Crucible in Sheffield? 6 gekleurde ballen, 15 rode ballen, 1 witte cue ball en 32 spelers: volg alles live via Eurosport en discovery+ en check of Ronnie O’Sullivan, Judd Trump of misschien wel een verrassende naam de strafste stoten uithaalt! Volg ook ons kanaal op WhatsApp!
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie