Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

WK Snooker | Wie stopt O'Sullivan en Trump richting wereldtitel in Sheffield?

Maurits ten Kate

Geupdate 19/04/2024 om 16:48 GMT+2

De ultieme apotheose van het snookerseizoen gaat dit weekend van start als de top-16 en zestien qualifiers op jacht gaan naar de wereldtitel in Sheffield. De topfavorieten voor de titel zijn duidelijk, want de strijd om de Fred Davis Trophy zal waarschijnlijk gaan tussen Judd Trump en Ronnie O'Sullivan, de twee onbetwiste spelers van het seizoen.

WK Sheffield | "Wist niet dat Judd zo over me dacht" - O'Sullivan geraakt door mooie woorden Trump

Trump en O'Sullivan dus, de twee spelers die dit seizoen op hun eigen wijze hebben gedomineerd. O'Sullivan won de twee majors tot nu toe (UK Championship en de Masters) en daarnaast sleepte hij dit seizoen dankzij zeges in Shanghai, Riyadh en Leicester meer dan een miljoen pond aan prijzengeld binnen.
Aan de andere kant hebben we Judd Trump. Dat hij met vijf toernooizeges dit seizoen niet de gedoodverfde titelkandidaat is, zegt vooral heel veel over O'Sullivan, maar het is voor de man uit Bristol een geweldig jaar geweest en bij winst in Sheffield pakt hij naast zijn tweede wereldtitel ook de nummer 1-positie af van 'The Rocket'.
Beide mannen kwamen elkaar dit seizoen 'slechts' twee keer tegen en beide keren was O'Sullivan de sterkste. Tijdens de finale van de World Grand Prix in Leicester won 'The Rocket' met 10-7 en in Riyadh was de zevenvoudig wereldkampioen met 4-1 te sterk. Daarnaast won O'Sullivan de laatste vijf ontmoetingen met Trump allemaal en ook de laatste ontmoeting in Sheffield, toen de twee elkaar troffen in de finale, ging de kant op van de beste speler aller tijden.
picture

WK Sheffield | O'Sullivan beslist finale dankzij geweldige break

Brecel

Tot een nieuwe finale tussen O'Sullivan en Trump zal het dit jaar niet komen en dat komt door de huidig wereldkampioen: Luca Brecel. De Belg verbaasde vorig jaar vriend en vijand door Mark Selby in de finale van zijn vijfde wereldtitel af te houden.
Door zijn zege is de Belg als eerste geplaatst in Sheffield en trapt hij zaterdagmiddag traditiegetrouw het WK af. Veel hoop op een tweede wereldtitel is er echter niet voor Brecel, want nog nooit verdedigde een wereldkampioen in The Crucible zijn eerste titel met succes.
Daarnaast is de vorm van Brecel ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. 'The Belgium Bullet' won dit jaar zo goed als niks. Alleen het WK mixed-doubles ging de kant op van Brecel, maar voor de rest is het de Belg dit jaar financieel beter voor de wind gegaan dan sportief. Als we echter een les moeten trekken uit wat er vorig jaar gebeurde, dan is het dat vorm vrijwel niets zegt bij Brecel.
picture

WK snooker | Brecel maakt het tegen Selby nog spannend, maar is wereldkampioen na zinderende finale!

Outsiders

Dit jaar zijn er ook weer een groot aantal outsiders voor de zege. Een daarvan is Mark Williams, die vorige week het haast onmogelijke presteerde door de finale van het Tour Championship te winnen van Ronnie O'Sullivan.
Naast Williams beleeft ook Ding Junhui in de weer een uitstekend seizoen. De Chinees lijkt zijn beste vorm te hebben gevonden en kan met een zege in Sheffield de Triple Crown voltooien. Ook zijn landgenoot Zhang Anda doet het dit jaar uitstekend. Zo lijkt de zon voor het Chinese snooker weer te schijnen na het grote omkoopschandaal.
Als laatste kan Mark Allen net als Ding in Sheffield zijn snookertrilogie voltooien. De Noord-Ier was er vorig jaar dichtbij, maar strandde in de halve finale na een uitputtingsslag tegen Mark Selby. Laatstgenoemde is ook altijd om rekening mee te houden op het WK, maar zijn vorm de laatste maanden is dramatisch.
De viervoudig wereldkampioen dreigde recentelijk zelfs om zijn keu aan de wilgen te hangen na een nederlaag tegen Gary Wilson op het Tour Championship. Hopelijk voor Selby kunnen de mooie herinneringen aan zijn 147 maximum break in de finale hem weer de goede weg op helpen.
picture

WK snooker | Selby schrijft geschiedenis en zorgt voor eerste 147 in finale - bekijk volledig frame

WAAR KIJK JE?

De Belgische wereldkampioen Luca Brecel kan in Sheffield de eerste speler worden die zijn eerste wereldtitel verdedigt, maar de concurrentie is moordend. Het ultieme seizoenseinde in de Crucible is natuurlijk te volgen via Eurosport en discovery+. Mis niets van Ronnie O'Sullivan, Mark Selby, Mark Williams, John Higgins, Judd Trump en alle andere tovenaars van het groene laken! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie