Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

World Grand Prix | Century Break, Safety-oorlog en flukes – Trump wint van Jones in galawedstrijd

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 15/01/2024 om 21:53 GMT+1

De topfavoriet voor de titel tijdens de World Grand Prix, Judd Trump, moest flink zweten toen hij in de eerste ronde met 0-2 achter kwam na onder meer een Safety-strijd van meer dan twintig minuten. De volgende vier frames was Jamie Jones echter nergens en ging alles in rap tempo naar de nummer twee van de wereld, die zo doorstootte naar de volgende ronde.

World Grand Prix | Century Break, Safety-oorlog en flukes – Trump wint van Jones in galawedstrijd

Daags na de achtste triomftocht van Ronnie O’Sullivan in The Masters werd het sfeervolle Alexandra Palace in Londen ingeruild voor een andere locatie waar de bazen van de World Snooker vaker te vinden zijn: de Morningside Arena in Leicester is net als ‘Ally Pally’ een locatie die in de dartwereld ook het decor is voor de World Grand Prix en de familie Hearn houdt vast aan haar stokpaardjes.
Terwijl de hoofdact op de eerste avond thuisspeler Mark Selby zou zijn, mocht Judd Trump het bal openen. Even leek ‘The Ace in the Pack’ dit te gaan doen met een Century Break, maar na 32 punten ging het mis. Sterker nog: zijn Welshe tegenstander Jamie Jones kwam met een Total Clearance van 103 punten en zette zo zelf een Century op de tabellen voor de 1-0 voorsprong.

Safetygevecht van buitencategorie

Jones pakte meteen door, al werd voor hem roze en zwart telkens op een ongelukkige wijze geplaatst doordat de spot van de roze bal al afgedekt was door een rode. Een fatsoenlijke break bouwen zat er zodoende niet in. Na een waanzinnig safetygevecht van meer dan twintig minuten kwam de nummer veertig van de wereld bovendrijven. Trump miste meerdere kansen, Jones had er één nodig om zijn voorsprong te verdubbelen.
Doorgaans was dat ook de behoefte van de mondiale nummer twee: Trump deed er in het derde frame alles aan om met de eerste door Jones aangeboden mogelijkheid de boel zijn kant op te trekken. Binnen enkele minuten was de achterstand weer verkleind; na 80 punten stokte de teller, maar dat was ruim voldoende voor framewinst.
picture

World Grand Prix | Sensationeel safetygevecht - ruim 22 minuten Judd Trump vs Jamie Jones!

Trump stoot door

Trump kreeg ook in het vierde frame een nieuwe opportuniteit van zijn Welshe opponent, die toch wat bevangen was door het feit dat hij nog twee frames nodig had voor een stunt. Via een bizarre fluke baande de 34-jarige titelfavoriet zich naar een 81-break en bracht de stand binnen een mum van tijd weer gelijk.
Een nieuwe misser van Jones legde het initiatief meteen weer in de handen van zijn Engelse tegenstander. Na een break van 45 potte Trump per ongeluk de blauwe bal terwijl hij op rood speelde, maar het maakte allemaal niets uit; de veer bij Jones leek gebroken, Trump was los en potte de ene na de andere typische Trump-schoonheid.
Het zesde frame werd uiteindelijk het laatste, want Jones liet opnieuw een kans liggen en bracht Trump in een zetel. Op papier leek het dus een eenvoudige zege voor de nummer twee van de wereld, maar aan het begin werd Trump toch aan het wankelen gebracht.

Waar kijk je?

Met de World Grand Prix gaat het laatste gedeelte van het snookerseizoen verder. Wie deelt in de Morningside Arena in Leicester de groene lakens uit op weg naar The Crucible in april? Kijk hoe Ronnie O’Sullivan, Judd Trump, Mark Selby en anderen het ervan af brengen via Eurosport en discovery+! Volg je ons kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie