Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

World Grand Prix | Judd Trump worstelt zich langs Cao Yupeng – bereikt voor vijfde keer finale

Matthijs Klerkx

Gepubliceerd 19/01/2024 om 23:07 GMT+1

Het kostte pijn en moeite, ook heel veel geduld voor Judd Trump. De nummer twee van de wereld kwam in de halve finale van de World Grand Prix 2024 snel op een 3-0 voorsprong tegen Cao Yupeng, maar vanaf dat moment begon de Chinees tegen te stribbelen. Uiteindelijk won de 34-jarige favoriet alsnog. In zijn vijfde World Grand Prix-finale wacht Ronnie O’Sullivan of Ding Junhui.

World Grand Prix | Judd Trump worstelt zich langs Cao Yupeng – bereikt voor vijfde keer finale

Nadat in de middagsessie de derde en vierde halvefinalist van de World Grand Prix van 2024 vrij snel bepaald waren – Ronnie O’Sullivan won met 5-1 van Gary Wilson en Ding Junhui versloeg landgenoot Zhang Anda met 5-2 – was het op vrijdagavond tijd voor de eerste halve finale.
Die ging tussen Judd Trump - die na de eerste twee frames van zijn toernooi nooit meer onder druk stond – en Cao Yupeng, die zowel tegen Barry Hawkins als Mark Williams een decider nodig had en tussendoor met een whitewash gehakt maakte van Shaun Murphy.

Cao-tische start, Trump profiteert

In de halve finales ging het om zes gewonnen frames. Het duurde even voor het eerste hoofdstuk in gang schoot, maar de nummer twee van de wereld liet er daarna geen twijfel over bestaan wie de favoriet was in deze halve eindstrijd.
Zijn Chinese tegenstander kreeg in het tweede frame een uitgelezen kans om zijn rekening te openen, waarna Trump overnam. Bij de zesde rode kon hij niet meer op zwart uitkomen, een 147-break was niet meer mogelijk. Het werd via wat toverballen wel nog een Century Break, de teller stokte bij 106 punten.

Zwaarwegende zwarte bal

Niet één, maar twee bizarre longpots op rood gecombineerd met lastige zwarte ballen openden opnieuw een pad naar perfectie voor de mondiale nummer twee. Deze keer was het echter na vier keer zwart dat Trump de 147 uit zijn hoofd moest zetten. Een ongelukkige in-off maakte na 61 punten een einde aan de break. Een misser van Cao later was het alweer 3-0.
In het laatste frame voor de Mid Session Interval benutte de World Snooker Shootout-finalist van dit seizoen dan eindelijk een eerste potkans. Na rood volgde echter geen kleur en toen ook een tweede kans niet gepakt werd, had Trump er genoeg van. Hij ging op weg naar een vierde frame op rij.
Met vijftig punten verschil en eentje meer op tafel miste Trump de roze bal. Cao kon niet alles met zwart combineren, maar uiteindelijk kwam het wel tot een Respotted Black: met 55-55 op het scorebord kwam de zwarte bal opnieuw op tafel en de Chinees ging met het frame aan de haal.
picture

World Grand Prix | Cao Yupeng dwingt via respotted black framewinst af tegen Judd Trump

Trump laat zich niet gek maken

Trump was op zijn hoede, want uit de kwartfinales had hij geleerd dat Cao een 3-0 achterstand niet per se als een verloren situatie beschouwde. De Chinees had duidelijk een versnelling hoger geschakeld, al kon slechte positionering hem niet verder dan een 36-break brengen.
De Engelsman kende een ongelukkig moment toen hij een longpot maakte, maar wit mee de pocket instuurde. Enkele minuten verder stond het alweer 3-2, ging Cao Yupeng dan opnieuw een geweldige comeback maken?
In een Safety-gevecht aan het begin van deel van deze halve eindstrijd zes speelde Cao tot twee keer toe de witte bal in de pocket, waarna Trump met een lastige tafel aan de slag mocht. Na een knappe break van 46 – de Brit had daarvoor al 9 punten op de teller – duldde hij zijn tegenstander pas weer aan tafel.
Uiteindelijk kwam het tot de situatie dat Trump een voorsprong van 59 punten had, met 51 op tafel. Cao had dus twee snookers nodig. Later werd dat 44 punten achterstand voor Cao, met 35 op tafel: 3 snookers nodig. De Chinees liet echter een niet te missen potkans liggen voor zijn opponent en het werd 4-2, na een frame van bijna een half uur.

Fauce Cao

De runner-up van vorig jaar – Mark Allen won de finale met 10-9 – legde na een stroef begin van het zevende frame een heerlijke snooker weg achter de groene bal, maar zag dat zijn tegenstander uit het juiste hout gesneden was.
Het leverde de winnaar van de English Open, Wuhan Open en Northern Ireland Open – allemaal toernooien die in oktober werden afgewerkt – eerder dit seizoen op termijn wel een kans op om nog maar één frame van de zege verwijderd te zijn. In plaats daarvan zorgde een matige split van het groepje rode ballen voor een grote mogelijkheid voor Cao.
Een fauce keu besliste daar anders over, al was Trump weer niet feilloos genoeg om er met het frame vandoor te gaan. Een nieuwe fout was wel funest voor de Chinees, die met zijn rug tegen de muur kwam te staan.
picture

World Grand Prix | Cao laat kans op comeback liggen na gigantische fauce keu

Verzet gebroken

In het achtste frame leek Trump vervolgens verlost van de druk en ontketend. Ondanks dat de tafel hem niet helemaal mee hielp, kwam de 26-voudig rankingtitelwinnaar toch een heel eind. Bij zestig punten stokte de teller, met nog 75 op tafel.
Na een break van 24 kwam de misser voor Cao, waarna Trump de wedstrijd zo goed als in het slot kon gooien. De Chinees had twee snookers nodig
Trump plaatste zich zo voor zijn vijfde World Grand Prix-finale; in 2015 won hij dit toernooi toen het nog geen ranking-event was, later deed hij dat nog twee keer over toen het wel om rankinggeld ging en vorig jaar verloor de Brit de finale van Allen. In de finale volgt voor ‘The Ace in The Pack’ een treffen met Ronnie O’Sullivan of Ding Junhui.

Waar kijk je?

Met de World Grand Prix gaat het laatste gedeelte van het snookerseizoen verder. Wie deelt in de Morningside Arena in Leicester de groene lakens uit op weg naar The Crucible in april? Kijk hoe Ronnie O’Sullivan, Judd Trump, Mark Selby en anderen het ervan af brengen via Eurosport en discovery+! Volg je ons kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie