Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

World Grand Prix | Ronnie O’Sullivan niet te stoppen – verslaat Judd Trump voor 41ste rankingtitel

Matthijs Klerkx

Geupdate 24/01/2024 om 14:27 GMT+1

Ze noemen hem niet voor niets ‘The Greatest of All Time’. Net zoals in de Masters-finale vorige week was Ronnie O’Sullivan absoluut niet op zijn best, maar ook Judd Trump kwam niet verder dan zeven frames tegen de zevenvoudige wereldkampioen. Die pakte zonder oogstrelend spel de 41ste rankingtitel uit zijn roemrijke carrière.

World Grand Prix | Ronnie O’Sullivan niet te stoppen – verslaat Judd Trump voor 41ste rankingtitel

Judd Trump moest met een minder goed gevoel zijn begonnen aan de avondsessie tijdens de finale van de World Grand Prix. De tweevoudig winnaar – en vorig jaar verliezend finalist – ging na afloop van de eerste acht frames met 5-3 aan de leiding, maar zijn voorsprong had groter kunnen en moeten zijn.
Tegenstander Ronnie O’Sullivan, die op zaterdagavond wellicht nog zijn beste snooker ooit toonde in een werkelijk waar galawaardige wedstrijd tegen Ding Junhui, kwam namelijk nauwelijks opdagen in het eerste deel van de eindstrijd, maar ging net als in de vorige week gewonnen Masters-finale tegen Ali Carter slechts met twee frames in het nadeel de slotsessie in.
picture

World Grand Prix | Bekijk subliem optreden Ronnie O’Sullivan in samenvatting - beste partij ooit?

Mentale oorlog

Dus was het de vraag of Trump door kon stoten, of O’Sullivan hem geen bal cadeau gaf en hem de nek om zou draaien. Die kans kreeg de nummer twee van de wereld enorm snel, toen degene die op de ranking nog één plaats boven hem staat na 19 punten zijn eerste break zag stranden op een eenvoudige rode.
Binnen een mum van tijd zorgde ‘The Ace in The Pack’ ervoor dat het negende frame zijn kant op leek te gaan; bij een voorsprong van 47 punten en met nog 51 op tafel. O’Sullivan kwam dichtbij en bracht het verschil terug tot 24, met alle kleuren minus geel nog te spelen.
In de Safety-oorlog die volgde leek ‘The Rocket’ boven te komen drijven, maar een gemiste pot op bruin zorgde ervoor dat Trump de troeven in handen kreeg. Het werd zo 6-3, net als vorige week in het Alexandra Palace in Londen tijdens de Masters-finale.

Dubbeltje op zijn kant

Er was dus in de Morningside Arena in Leicester weer ‘Snooker of the Gods’ nodig van de zevenvoudig wereldkampioen om de achterstand recht te breien. Er was in negen frames nog geen Century Break gevallen, in het tiende leek de mondiale nummer één hard op pad – tot het na 58 punten mis ging met een rode naar de middenpocket.
Deze keer kon Trump niet profiteren van de fout van zijn tegenstander. O’Sullivan kon het verschil opnieuw terugbrengen tot twee frames. Een gemiste longpot van Trump later was het alweer 6-5; O’Sullivan evenaarde de beste break van de finale tot nu toe, met ‘slechts’ 74 punten.
Godensnooker was het dus bepaald nog niet, maar net als vorige week zou het laatste frame voor het Mid Session Interval cruciaal worden voor het verloop van de finale. O’Sullivan nodigde Trump opnieuw uit voor een longpot, weer miste de 34-jarige enkelvoudig wereldkampioen.
Net als in het negende frame kwam de 48-jarige niet verder dan 19 punten en liet hij opnieuw een niet te missen kans achter voor Trump. Die was het echter helemaal kwijt en snakte naar de pauze. Hij kreeg nog een kans, want per ongeluk potte O’Sullivan een rode mee met zwart.
De nummer één had 30 punten gescoord, waarna Trump terug kwam met een break van 57, voor hij O’Sullivan een megakans liet om de stand gelijk te trekken met nog 35 op tafel. Omdat de zevenvoudig wereldkampioen via roze overging op de kleuren, moesten alle ballen van het laken voor framewinst. Die opdracht werd geklaard door O’Sullivan en zo gingen de heren met 6-6 naar de thee. Zo werd deze avond voorlopig een kopie van de vorige zondagavond.
picture

World Grand Prix | Maakt O'Sullivan cruciale fout? Pot zwart - Ook rood valt binnen

Catastrofale misser

Nu was het aan Trump om terug te komen van een mentale tegenslag. Hij legde de eerste beste bal alleen meteen weer klaar voor de snookerveelvraat. Die kwam op zijn beurt opnieuw niet tot een one-visit-frame, want na 52 punten was het klaar. Een tweede kans voor O’Sullivan was wel genoeg om voor het eerst in deze eindstrijd op voorsprong te komen.
Een herhaling van zetten in het veertiende frame: Trump miste een longpot, de beste aller tijden profiteerde. Hoewel hij de cue ball niet zo aan een lijntje had als tijdens de halve finale en vaak op zoek moest naar de kleuren die minder punten opleveren dan roze en zwart, kwam O’Sullivan een eind. De teller stokte deze keer bij 51 punten.
Trump kreeg twee mogelijkheden om het frame alsnog binnen te hengelen. De nummer twee van de wereldranglijst haalde alles binnen, behalve die vermaledijde laatste zwarte bal die al het hele frame onder tegen de cushion plakte. Die bleef voor de linkerbenedenpocket liggen, waarna O’Sullivan die bal netjes opkuiste en Trump zichzelf zo weer een mentale dreun van jewelste gaf.
picture

World Grand Prix | Judd Trump mist zwart om gelijk te komen - is dit de doodsteek voor de finale?

Catastrofale misser V2

Twee wonderballen brachten Trump dan eindelijk aan de gang in deze avondsessie. Ook hij kon niet feilloos blijven en na 43 punten moest het scorebord in de haperstand. Met name een fraaie dubbel naar de middenpocket bracht O’Sullivan ook weer terug in de strijd om frame vijftien, met vier ballen tegen de linker- en rechterkant geplakt.
Een misser van Trump leverde O’Sullivan vervolgens een free ball op; hij kon eender welke kleur als extra rode inzetten om zo weer een break op gang te brengen. Hoewel de kersvers achtvoudig Masters-winnaar met het mes tussen de tanden speelde, was hij allesbehalve indrukwekkend.
Het werd opnieuw een scrappy – slordig dus – frame, waarbij beide spelers zichzelf onnodige strafpunten bezorgden. Nu was het Trump met een wonderlijke longpot die een nieuwe kans op winst in frame vijftien kon aannemen, al was het deze keer bruin die voor de pocket bleef liggen. O’Sullivan zette zijn opponent vervolgens met de rug tegen de muur.
picture

World Grand Prix | Judd Trump speelt zichzelf deze keer op bruin de vernieling in

Fatale fluke

Er was nog een klein sprankeltje hoop voor Trump, maar dan was zijn beste snooker van deze week nodig – zoals hij dat bovenhaalde tegen Mark Selby. Een lekkere longpot bracht hem in ieder geval op gang in het zestiende frame. Desalniettemin was het nu na 31 punten gedaan voor de linkshandige speler.
Een prachtige plant en sublieme safety brachten Trump alweer aan zet, waarna hij zijn achterstand terug kon brengen tot twee frames. En dan te denken dat de nummer twee van de wereld eerder op de dag nog 4-0 voor stond…
Niet voor de eerste keer op de avond nodigde O’Sullivan zijn tegenstander uit voor een niet te missen longpot. Trump gehoorzaamde, al miste hij direct een op het oog eenvoudige zwarte bal om een nieuwe break aan de gang te krijgen.
Een gigantische fluke op rood hielp O’Sullivan vervolgens op weg. Alweer was dit niet het laatste bezoekje aan de tafel voor de snookerlegende; ook niet voor de eerste keer in deze wedstrijd bleef het scorebord haken op 52 punten.
Was het beest in Trump dan eindelijk ontwaakt? Hij speelde weer bijna de hele tafel leeg, maar had met nog twaalf punten alle kleuren op tafel liggen en kwam slecht uit op de gele bal. De dubbel ging mis, waarna rankingtitel nummer 41 een feit was voor Ronnie O’Sullivan.
picture

World Grand Prix | Wat een geluk! Ronnie O'Sullivan krijgt door fluke kans op toernooizege

Waar kijk je?

Na de World Grand Prix is het al gauw weer tijd voor de German Masters. Wie deelt de lakens uit in de mythische Tempodrom in Berlijn en stoot als favoriet door richting The Crucible in april? Kijk hoe Ronnie O’Sullivan, Judd Trump, Mark Selby en anderen het ervan af brengen via Eurosport en discovery+! Volg je ons kanaal op WhatsApp al?
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie