Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Rea rijdt record van Fogarty uit de boeken; Van der Mark vierde

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 09/06/2018 om 14:39 GMT+2

Geen mens op aarde heeft meer races gewonnen in het WK Superbikes als Jonathan Rea. De Noord-Ier won zaterdag met overmacht de eerste race van het WK-weekend in Tsjechië. Rea boekte daarmee zijn 60e overwinning, één meer dan Carl Fogarty, en is nu alleen recordhouder.

Jonathan Rea

Foto: Getty Images

Rode vlag, valse herstart; er gebeurde van alles in de eerste wedstrijd van het Tsjechische raceweekend. Op het snikhete Automotodrom van Brno vertrok Van der Mark vanaf positie zes op de tweede startrij en had al snel Eugene Laverty te pakken.
Op het moment dat de Rotterdammer steeds dichterbij de top-vier kwam, werd er met de rode vlag gewapperd. Vanwege de crashes van Rinaldi en Torres besloot de jury tot een herstart waarbij alle rijders weer op hun oorspronkelijke startplek worden geplaatst. Dat leverde zowaar een valse start op, omdat de lichten niet naar behoren werkten. Het hele circus kon dus weer opnieuw beginnen.
Enerverend gevecht
Eenmaal op weg verliepen de eerste ronden bijna identiek als daarvoor. Van der Mark snelde voorbij Laverty en leverde daarna een enerverend gevecht met teamgenoot Alex Lowes om de vierde plaats. De Yamaha-coureurs zaten elkaar rondenlang flink op de huid en vijf rondjes voor het eind had Van der Mark de Brit eindelijk te pakken.
Het gat met de top-drie was op dat moment al veel te groot geworden, waardoor het podium niet meer haalbaar was voor de Rotterdammer. Hij eindigde als vierde en reed opnieuw in de punten. In het WK-klassement moet hij wel een plek prijsgeven en zakt naar de vierde plaats.
Historische race Rea
Gek genoeg kwam Jonathan Rea nauwelijks in het vizier van de tv-camera's. De koploper pakte al snel zo'n enorme voorsprong dat de race voorin geen moment meer spannend werd. De drievoudig wereldkampioen hield Marco Melandri en Tom Sykes op gepaste afstand in zijn historische race die hem naar een fenomenaal record leidde. Zestig overwinningen in de Superbike en dat kan niemand hem nazeggen.
Uitslag race 1, Brno:
1. Jonathan Rea (GB)
2. Marco Melandri (ITA)
3. Tom Sykes (GB)
4. Michael van der Mark (NED)
5. Alex Lowes (GB)
Eurosport Player: altijd en overal live sport
Race 2 in Brno is zondag vanaf 13:00 uur LIVE te zien op de Eurosport Player. Met de Eurosport Player kun je alle wedstrijden, toernooien en rondes op de voet volgen, live en on demand. Altijd en overal. Dus, wil je geen bal, crash of ontsnapping missen, ga dan naar eurosportplayer.nl.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie